1515
Annons

Klarna-grundaren säljer aktier för 2 miljarder

Både Victor Jacobsson och vd:n Sebastian Siemiatkowski har sålt aktier i Klarna strax innan julafton, enligt uppgifter i ägardatabasen Holdings.

Victor Jacobsson lämnade Klarnas styrelse 2016.
Victor Jacobsson lämnade Klarnas styrelse 2016.Foto:Joey Abrait (Di).

Victor Jacobsson är något av en Greta Garbo på den svenska techscenen. De senaste åren har han varit återhållsam med sin offentliga närvaro. 

Det betyder dock inte att han är lika osynlig i det svenska näringslivet. Efter att ha lämnat Klarna, som han grundade 2005 med Sebastian Siemiatkowski och Niklas Adalberth, har han byggt upp en gedigen portfölj. 

Bland investeringarna finns bland annat fintechbolagen Juni och Froda, fraktbolaget Budbee, elsparkcykeln Voi och försäkringsutmanaren Hedvig, enligt ägardatabasen Holdings. 

Det största innehavet har han dock kvar i Klarna, där han fortfarande har den största ägarposten bland de tre grundarna. 

Nu gör Victor Jacobsson ett rejält uttag, något som Breakit först rapporterat om. 

Två dagar innan julafton har Klarna-grundaren sålt 142.460 aktier, och därigenom minskat sitt ägande i Klarna från 8,43 procent till 7,7 procent. Informationen kommer från Holdings. 

När den japanska teknikfonden Softbank köpte in sig i bolaget i maj kostade en Klarna-aktie 14.789 kronor. Enligt uppgifter till Di stod den värderingen kvar vid Pricerunner-affären i november.

Det innebär att Victor Jacobssons försäljning inbringar honom runt 2,1 miljarder kronor. 

Även Sebastian Siemiatkowski har sålt av en andel. Enligt Holdings sålde vd:n av 5.200 aktier samma dag. Det motsvarar runt 76,9 miljoner kronor. 

Läs mer: Sebastian Siemiatkowski talar ut om kritiken: ”Jag blev utfrusen” 


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?