1515

Klarna-grundaren investerar i digitala skolböcker

Niklas Adalberths Norrsken Foundation investerar i edtechbolaget Kognity tillsammans med familjen Brandbergs stiftelse Gullspång Invest.

Klarna-grundaren Niklas Adalberth.
Klarna-grundaren Niklas Adalberth.

Edtechbolaget Kognity utvecklar digitala verktyg som ska maximera inlärningen – dels genom att utvecklat en plattform för att publicera interaktiva, digitala läroböcker, dels producerar de också innehållet till läroböckerna.

Hittills har Kognity framför allt levererat lösningar till det internationella gymnasieprogrammet, IB, men med 15 miljoner kronor i nytt kapitalet hoppas edtechbolaget nå ut till fler.

”Vi ska investera pengarna i produkten, men även kunna avancera i distributionen globalt genom att lägga till utbildningssystem på lokal nivå”, säger Karin Bjerde, global affärsutvecklingsansvarig på Kognity.

Läs mer: Finansprofil går in i digitala skolböcker 

Investerar gör Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse för socialt entreprenörskap, Norrsken Foundation, tillsammans med familjen Brandbergs stiftelse Gullspång Invest. Därtill är även de befintliga affärsänglarna Gustaf Rentzhog, vd för pensionsrådgivaren Söderberg & Partners och Jeremias Andersson, en av grundarna av rekryteringsbolaget Academic Work, med i rundan.

Sedan Di Digital senast skrev om Kognity har bolaget hunnit utveckla sin digitala lärobok från att enbart rikta sig till IB-studenter till att även fungera för ytterligare två utbildningssystem, nu i brittiska skolor. En utmaning är att skala en produkt som måste individanpassas, menar Karin Bjerde. 

”Den heliga graalen för startupbolag är en disruptiv och skalbar produkt, men det är enligt oss inte det bästa sättet att jobba inom edtech. Du måste vara anpassad till lokala läroplaner och arbeta med befintlig klassrumssituation. Vi försöker istället förbättra det som redan fungerar, genom både teknik och innehåll”, säger hon.

I och med att Norrsken Foundation blir en del av ekvationen, blickar Kognity nu mot möjligheten att ta fram en utbildningslösning även för utvecklingsländer.

”Målet är att nå 1,5 miljarder elever över hela världen, inte bara i väst. På lång sikt vill vi även vara verksamma i utvecklingsländer och skapa lokalt anpassade edtechprodukter för att ha en global påverkan. Det är där vi tror att det kan få störst effekt”, säger Karin Bjerde.

Lär mer: Finansprofilernas AI-bolag Sana Labs tar sig in i svenska skolan med nytt miljonkontrakt 

Hittills har Kognity, som grundades 2014 av Nicholas Johansson och Hugo Wernhof, inte genererat någon vinst, däremot har bolaget vuxit kraftigt sedan starten. För det brutna räkenskapsåret som slutade i augusti förra året uppgick omsättningen till drygt 19,8 miljoner kronor med ett resultat runt nollsträcket. Det är dock en klar förbättring från året innan då bolaget omsatte 3,6 miljoner kronor och förlorade 10 miljoner.

”Det viktigaste för oss är att fortsätta bygga ut försäljningsorganisationen för att nå ut till så många elever som möjligt. Samtidigt vill vi hålla ett positivt kassaflöde och gör därför nyemissioner vid produktinvesteringar”, säger Kognitys finanschef Niklas Åkesson.

Kognity har i dag 70 anställda och har hittills använts av över 100 000 elever i över 75 länder.


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?