1515
Annons

Klarna-grundare investerar i terapi-sajt

Klarna-grundaren Niklas Adalberth går in som delägare när terapi-bolaget Competencer tar in nytt kapital. ”Vi ser en jättemöjlighet i att arbeta preventivt mot psykisk ohälsa”, säger medgrundaren Tove Toll. 

Janna Jarlman,Tove Toll och Solen Oliviéro-Naturel grundare av Competencer.
Janna Jarlman,Tove Toll och Solen Oliviéro-Naturel grundare av Competencer.

Stockholmsbolaget Competencer har tagit fram en plattform som kopplar samman terapeuter och coacher med personer som söker hjälp. Dessutom kan mötena ske direkt i webbläsaren genom bolagets videogränssnitt.

”Det går bra att skicka kylskåp över hela världen, men att köpa en timmes kompetens är jättekrångligt. Det vill vi ändra på”, säger Janna Jarlman som tillsammans med Tove Toll och Solen Oliviéro-Naturel grundat Competencer.

Bolaget har varit en del i såväl Stings inkubatorprogram som Handelshögskolan i Stockholms business lab. Affärsmodellen bygger på att Competencer tar en förmedlingsavgift på mötena som bokas genom plattformen samt att rådgivarna får betala en månadskostnad för att synas på plattformen.

”Det som har varit coolt under första året är att vi sett att rådgivarna själva fungerar som en säljkanal. Om de är duktiga på att synas får de med sig sina klienter till Competencer vilket fyller på efterfrågesidan”, säger Janna Jarlman.

Läs mer: Klarna-grundare satsar miljoner på flyktingar

Competencer tog in en miljon kronor i finansiering från bland annat Stockholms affärsänglar förra sommaren. Nu fyller de på med ytterligare 3 miljoner kronor i kapital, bland investerarna finns Stockholms affärsänglar, Klarna-grundaren Niklas Adalberth och investmentbolaget Recapex som bland annat samarbetar med Axel Johnsson-sfären.

”Recapex är spännande eftersom de tre som ligger bakom det har arbetat med Bookatable och Match.com tidigare. De förstår verkligen modellen”, säger Janna Jarlman.

Competencer är en del i en större trend av bolag som till exempel Kry och Mindoktor som arbetar med att digitalisera vården och patientmöten. Enligt Janna Jarlman är planen att nu växa för att bli förstahandsvalet för dem som söker rådgivare, coacher eller terapeuter i Sverige.

Läs mer: EQT Ventures investerar i Min Doktor

”Vi har insett att det här verkligen hjälper människor och gör det möjligt för dem att ta tag i sakerna som skaver lite i vardagen. Det finns studier som visar att framför allt KBT-terapi har i princip lika goda resultat över internet som vid fysiska möten”, säger Janna Jarlman. 

”Airbnb för husbilar” går samman med svensk konkurrent

Det schweiziska bolaget Mycamper ville slå sig in på campingmarknaden i fjol, med sin tjänst som låter kunder hyra ut husbilar och husvagnar till varandra. Nu investerar de i stället i sin svenska branschkollega Housecar – för att växa i Norden.

Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.
Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.Foto:Press.

Under 2020 lanserade det schweiziska bolaget Mycamper sin tjänst i Sverige. Deras plattform är ett sorts ”Airbnb för husbilar och husvagnar”, där privatpersoner kan hyra ut campingfordon till varandra. Affärsmodellen består av att bolagen tar runt 20 procent av uthyrningskostnaden i avgift. 

Men det har funnits flera lokala aktörer på marknaden, som fick ett uppsving i fjol när många svenskar valde att fira sin semester på hemmaplan i spåren av coronapandemin. 

Nu investerar Mycamper i sin svenskgrundade branschkollega Housecar.

”Vi är imponerade över deras snabba tillväxt. Strategiskt är det en stor fördel för oss att investera i ett grundarteam som kan den nordiska marknaden. Tillsammans är vi övertygade om att vi på ett effektivt sätt kommer att kunna skala”, säger Michele Matt vd för Mycamper, i en kommentar.

Läs mer: ”Airbnb för husvagnar” rullar ut – vill lifta med svemester-trenden

Affären är värd runt 5 miljoner kronor, vilket innebär att Mycamper blir delägare i Housecar tillsammans med grundarna.

Målsättningen är nu att tillsammans bygga den största delningstjänsten för fritidsfordon i Norden. Det kommer ske under svenska Housecars varumärke, dit det schweiziska bolaget flyttar alla sina tillgångar.

Redan före coronapandemin var Sverige dock det land i Europa med flest campingfordon per capita. Det finns i dag 100 000 husbilar och 290 000 husvagnar i landet.

”2021 har börjat fantastiskt. Vi är nära att nå förra årets bokningar redan nu”, säger Rickard Magnusson, vd och medgrundare på Housecar.

De tre andra grundarna bakom bolaget är Nicolas Cohen, Farshad Tajik och Anders Lisspers. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera