Hoppa till innehållet

Annons

Spotify-grundaren Martin Lorentzon lämnar Telias styrelse – Klarna-chefen tar vid

Valberedningen i Telia föreslår att Jimmy Maymann och Martin Tivéus väljs till nya ledamöter av styrelsen. Spotify-grundaren Martin Lorentzon lämnar därmed styrelsen, där han suttit sedan 2013.

Martin Tivéus, Nordenchef på Klarna, och Spotify-grundaren Martin Lorentzon.
Martin Tivéus, Nordenchef på Klarna, och Spotify-grundaren Martin Lorentzon.

Telia stökar om i styrelsen. Jimmy Maymann och Martin Tivéus väljs till nya ledamöter och Spotify-grundaren Martin Lorentzon lämnar.

”Jag kan bekräfta att Martin Lorentzon inte finns med på listan över kandidater till omval i styrelsen”, säger Ralf Bagner, pressansvarig på Telia.

Jag kan bekräfta att Martin Lorentzon inte finns med på listan.

Jimmy Maymann är en dansk entreprenör med fokus på digital teknologi och ny media. Han har varit ansvarig för det amerikanska mediebolaget AOL:s media- och konsumentområden och innan dess var han bland annat vd för Huffington Post.

Martin Tivéus är Nordenchef på Klarna. Dessförinnan har han bland annat varit vd på Avanza och Glocalnet.

Omval föreslås av ledamöterna Susanna Campbell, Marie Ehrling, Olli-Pekka Kallasvuo, Nina Linander, Anna Settman och Olaf Swantee.

Enligt kallelsen föreslås omval av Marie Ehrling till ordförande av styrelsen och Olli-Pekka Kallasvuo till vice ordförande. 

Ett namn som saknas på listan är alltså Spotify-grundaren Martin Lorentzon som suttit i Telias styrelse sedan 2013.

När Spotify 2015 tog in 4,5 miljarder kronor i finansiering fanns var Telia en av de nya delägarna. Telekombolaget investerade då motsvarande 950 Mkr i Spotify. 

Läs mer: Telia drar in miljardbelopp på Spotify 

Affären var kontroversiell. Telias dåvarande styrelseledamot Mats Jansson riktade kritik mot beslutet.

”Jag var emot köpet”, sade han i en intervju med Di.

Spotify-investeringen anses heller inte ha fått samma strategiska effekt, i form av samarbeten och liknande, som det var tänkt, enligt uppgift till Di Digital.

Däremot har investeringen betalat sig.

I samband med musikjättens stundande notering på New York-börsen kan den posten snart bli värd 2,4 miljarder kronor. 

Läs mer: Källor: Telia försökte sälja allt i Spotify – fick inget napp

Direkt / Di Digital


Lyssna på Digitalpodden Special om Spotifys 12-åriga historia här:

https://embed.acast.com/digitalpodden/specialavsnitt-spotifysresa-franragsvedtillwallstreet-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl.

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera