1515
Annons

Spotify-grundaren Martin Lorentzon lämnar Telias styrelse – Klarna-chefen tar vid

Valberedningen i Telia föreslår att Jimmy Maymann och Martin Tivéus väljs till nya ledamöter av styrelsen. Spotify-grundaren Martin Lorentzon lämnar därmed styrelsen, där han suttit sedan 2013.

Martin Tivéus, Nordenchef på Klarna, och Spotify-grundaren Martin Lorentzon.
Martin Tivéus, Nordenchef på Klarna, och Spotify-grundaren Martin Lorentzon.

Telia stökar om i styrelsen. Jimmy Maymann och Martin Tivéus väljs till nya ledamöter och Spotify-grundaren Martin Lorentzon lämnar.

”Jag kan bekräfta att Martin Lorentzon inte finns med på listan över kandidater till omval i styrelsen”, säger Ralf Bagner, pressansvarig på Telia.

Jag kan bekräfta att Martin Lorentzon inte finns med på listan.

Jimmy Maymann är en dansk entreprenör med fokus på digital teknologi och ny media. Han har varit ansvarig för det amerikanska mediebolaget AOL:s media- och konsumentområden och innan dess var han bland annat vd för Huffington Post.

Martin Tivéus är Nordenchef på Klarna. Dessförinnan har han bland annat varit vd på Avanza och Glocalnet.

Omval föreslås av ledamöterna Susanna Campbell, Marie Ehrling, Olli-Pekka Kallasvuo, Nina Linander, Anna Settman och Olaf Swantee.

Enligt kallelsen föreslås omval av Marie Ehrling till ordförande av styrelsen och Olli-Pekka Kallasvuo till vice ordförande. 

Ett namn som saknas på listan är alltså Spotify-grundaren Martin Lorentzon som suttit i Telias styrelse sedan 2013.

När Spotify 2015 tog in 4,5 miljarder kronor i finansiering fanns var Telia en av de nya delägarna. Telekombolaget investerade då motsvarande 950 Mkr i Spotify. 

Läs mer: Telia drar in miljardbelopp på Spotify 

Affären var kontroversiell. Telias dåvarande styrelseledamot Mats Jansson riktade kritik mot beslutet.

”Jag var emot köpet”, sade han i en intervju med Di.

Spotify-investeringen anses heller inte ha fått samma strategiska effekt, i form av samarbeten och liknande, som det var tänkt, enligt uppgift till Di Digital.

Däremot har investeringen betalat sig.

I samband med musikjättens stundande notering på New York-börsen kan den posten snart bli värd 2,4 miljarder kronor. 

Läs mer: Källor: Telia försökte sälja allt i Spotify – fick inget napp

Direkt / Di Digital


Lyssna på Digitalpodden Special om Spotifys 12-åriga historia här:

https://embed.acast.com/digitalpodden/specialavsnitt-spotifysresa-franragsvedtillwallstreet-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl.


Innehåll från CitrixAnnons

Snabb inloggning löser en av sjukvårdens största utmaningar

Svensk sjukvård står inför flera stora utmaningar. Ett av de större problemen är att sjukvårdspersonal tvingas lägga tid på att logga in och ut ur olika system – något som stjäl tid från den faktiska vården av patienter. Med en ny blixtsnabb inloggningslösning kan vården nu spara in tid som motsvarar flera heltidstjänster så att personalen istället kan ägna sig åt det som är allra viktigast.

Att sjukvårdspersonal arbetar under mycket stress och press är allmänt vedertaget. För de som arbetar inom sjukvården är det heller ingen nyhet att enorma mängder tid under en arbetsdag läggs på att logga in och ut ur olika system när man rör sig mellan olika platser på sjukhuset. 

Det som skiljer vårdarbetsplatser från andra är att man har en så kallad delad arbetsplats där man frekvent gör kortare aktiviteter i journalsystemet som att registrera medicin eller patientinformation. På grund av lagkravet på spårbarhet i systemen infördes krav på individuella inloggningar där ett smart kort användes för både inlogg och digitala underskrifter. Något som visade sig bli en rejäl tidstjuv. 

– Varje gång man loggade in med kortet tog i snitt två minuter. Med 25 till 30 inloggningar per dag blev den tiden sammantaget något som motsvarar flera heltidstjänster per vecka för ett sjukhus. Vårdpersonal har uttryckt en enorm frustration över detta, förklarar Peter Söderholm, CTO på Citrix. 

Läs om en läkares frustration här 

Inloggning på under sex sekunder

För att kunna frigöra tid för personalen att lägga på faktisk vård togs en ny lösning fram av Citrix i samarbete med flera andra aktörer. Det smarta kortet används fortfarande men istället för en inloggning varje gång så har man möjlighet att återansluta till sin befintliga inloggning på under tio sekunder. 

– Det har aldrig funnits fler applikationer än i dag och kraven från verksamheterna är att man ska kunna vara mobil och flexibel – något som inom sjukvården innebär att man själv rör sig runt på sjukhuset medan enheterna finns kvar på samma plats. Med lösningen kan du återuppta din session där du lämnade senast på en annan fysisk plats och du slipper sitta och vänta på inloggningen. Precis som när man fortsätter att titta på en film på Netflix. 

”Gett stora tidsvinster”

Efter att lösningen infördes på sjukhuset Capio S:t Göran i Stockholm har chefer och personal märkt av enorma besparingar i tid som de nu kan lägga på patienterna. 

– På en akutmottagning är varje sekund dyrbar. Personalen tar hand om stora patientflöden och är väldigt beroende av att vara mobila och samtidigt komma åt sina digitala system. När vi byggde en ny akutmottagning så passade vi även på att införa helt nya IT-arbetssätt med hjälp av ny teknik från bland annat Citrix, säger Rene Lambin, Enhetschef på Capio S:t Göran. 

– Numera kan personalen snabbt och säkert byta arbetsplats och samtidigt ta med sig sin inloggade session i journal- och röntgensystem. Vi minskade tiden för in- och utloggning från tidigare två minuter till under sju sekunder. Över tid har detta gett stora tidsvinster tillbaka till verksamheten, avslutar Rene. 

17-19 maj finns Citrix på plats på Vitalis, Skandinaviens ledande eHälsomöte. Där visar de denna lösning. Besök gärna Citrix på plats i monter B09:11. Anmäl dig via denna länk, och delta utan kostnad (värde 495kr) 

Vill du redan nu boka en demo under Vitalis, kontakta malou.ekblom@citrix.com.

Mer från Citrix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Citrix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?