1515

Klarna blir bank: "Vi ska omforma sektorn"

Nu har Klarna beviljats en banklicens av Finansinspektionen. Målet är att bli ett Ryanair för banksektorn. ”Med 60 miljoner användare är vi redan nu en av Europas största banker”, säger en talesperson för Klarna.

Sebastian Siemiatkowski, Klarnas vd, är den enda av de tre grundarna som är kvar operativt i bolaget.
Sebastian Siemiatkowski, Klarnas vd, är den enda av de tre grundarna som är kvar operativt i bolaget.Foto:Oskar Omne

Den svenska betaltjänsten Klarna (NTL) har efter 20 månaders väntan fått sin betallicens av Finansinspektionen, det uppger Financial Times.

Det innebär att bolaget blir det största europeiska fintechbolaget att få en banklicens.

I en intervju med finanstidningen uppger Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski att målet nu är att omvandla banksektorn. Som förebild nämner han Ryanair och hur det irländska lågprisbolaget har påverkat flygbranschen.

”Vi vill vara med och omforma banksektorn. Nya regleringar erbjuder de rätta förutsättningarna för förstörelsen av industrin men det behövs ett Ryanair som träder fram. Vi vill vara den spelaren”, säger Sebastian Siemiatkowski till Financial Times.

Sebastian Siemiatkowski har flera gånger uttryckt sig kritiskt mot storbankerna för vad han upplever som dålig kundservice till höga priser.

Förra hösten till exempel spådde han att deras bolånemarginaler skulle kollapsa inom några år.

Läs mer: ”Klarnas vd: Bankernas bolånemarginaler är hotade”

”Det här är ett naturligt nästa steg för Klarna. Vi har redan varit reglerade som en bank, men nu kan vi ta del av möjligheterna och bland annat vidga vår produktportfölj”, säger Aoife Houlihan, presstalesperson på Klarna till Di Digital.

Med banktillståndet i hamn siktar Klarna på att börja erbjuda bland annat bankkort och lönekonton runtom i Europa. Dessutom sneglar man på USA som en framtida marknad.

Enligt henne kommer Klarnas bankerbjudande att skilja sig från de traditionella aktörerna:

”De traditionella bankerna rör sig långsamt. Vi har den mest moderna teknologiska plattformen och är produktdrivna och kundorienterade.”

I Europa har Klarna redan en stark kundbas, men som bank kan bolaget skala snabbare, menar Aofe Houlihan.

”Med 60 miljoner användare är vi redan nu en av Europas största banker”, säger hon

Förra året hade Klarna en transaktionsvolym på 13 miljarder euro och 60 miljoner kunder i Europa. I samband med en investering 2015 värderades bolaget till 20 miljarder kronor.

Läs mer: Klarna vill byta namn till Klarna Bank

I en intervju med Di Digital hösten 2015 berättade Sebastian Siemiatkowski om varför Klarna vill bli en bank:

“Idag bygger vår tjänst på att du handlar nu och betalar senare. Med ett banktillstånd kan vi även erbjuda förskottsbetalningar och konton att hålla kundernas pengar på. Vi kan ge dig möjligheten att ha dina pengar hos Klarna.”

I det läget erbjöd Klarna sparkonton i samarbete med nätbanken Avanza. Ett banktillstånd skulle göra det möjligt för bolaget att sköta dem i egen regi.

“Att koppla ditt konto till bankgiro, att utföra direktbetalningar från ett Klarna-konto för att betala dina räkningar. Att koppla ett Klarna-kort till ditt konto. Det är sådant vi inte kan göra idag men som vi vill titta på”, fortsatte Sebastian Siemiatkowski.

Betalbolaget Klarna grundades 2005 av en grupp studenter från Handelshögskolan i Stockholm.

Läs mer: Tidslinje över Klarna: Från sågat studentprojekt till betalfenomen


Från kreditmarknadsbolag till bank

Banker och kreditmarknadsbolag har som huvudsaklig verksamhet att ta emot insättningar från allmänheten och att bevilja krediter för egen räkning. För att bli bank krävs ett tillstånd, en så kallad bankoktroj, vilket ges ut av Finansinspektionen.

Ett kreditmarknadsbolag, vilket Klarna tidigare varit verksamt som, skiljer sig inte mycket från en bank. Även de är underställda Finansinspektionen och både banker och kreditmarknadsbolag har rätt att bedriva inlåning och utlåning samt innefattas av statens insättningsgaranti.

Den stora skillnaden mellan kreditmarknadsbolag och banker är att banken måste vara ansluten till minst ett generellt betalningssystem, antingen via clearingsystem som bankgirot eller via kortsystem som Visa och Mastercard.

1980 fanns det 14 bankaktiebolag och 420 medlemsbanker i Sverige. I dag finns det 41 bankaktiebolag, 2 medlemsbanker och 47 sparbanker. Klarna är nu ett bankaktiebolag.

Källa: Finansinspektionen  


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:


Innehåll från AdmincontrolAnnons

En digitaliserad arbetsplats – med minskad risk för cyberattacker

På senare år har en digitaliserad arbetsplats varit en hög prioritet för många företag. Samtidigt jobbar allt fler hemifrån, vilket ökar behoven av säkra och fullt digitala lösningar – inte minst när mängden cyberattacker blir alltmer förekommande och förödande.

– Genom vår styrelseportal kan dokument delas och signeras digitalt på ett väldigt enkelt och säkert sätt, säger Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige.

Sättet vi lever på har förändrats drastiskt i samband med coronapandemins intåg runt om världen, men kanske allra främst hur och var vi arbetar. Dessförinnan var kontoret allt som oftast en obligatorisk arbetsplats på daglig basis. När hemmakontor blivit allt vanligare har flera svenska bolag under det senaste året vittnat om en markant ökning av cyberattacker, och både SÄPO och Internetstiftelsen har i flera rapporter skrivit om hur attackerna blir fler i pandemins spår. Enligt Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige, kommer därför kompetens inom cybersäkerhet bli av högsta vikt framöver.

Tidigare med hjälp av en kontorsnärvaro kunde viktiga dokument signeras direkt på plats, något som innebar en problematik när företag stängde ner och drev sin verksamhet via distans. Det ställde nya krav på smidiga och säkra digitala lösningar, och Admincontrol blev snabbt ett alternativ som visade sig gynnsamt för den nya tidens behov. 

– Säkerhet är väldigt viktigt för oss. Vi kan se att behovet ökat lavinartat under pandemin; elektronisk signering används mer än någonsin. Vår tjänst möjliggör att alla tryggt kan jobba var som helst utan att behöva infinna sig i styrelserummet så fort något ska signeras, berättar Rebecka Soma.

Säkerheten måste prioriteras

Den snabba omställningen till hemmakontor och virtuella möten gjorde att många bolag förlitade sig på olika digitala tjänster – som inte alltid var helt optimala och tillräckligt säkra för ändamålet. Företagens styrelseledning måste därför förstå området kring cybersäkerhet och hur de kan arbeta för att motverka det, menar hon.

– Alla kommer behöva sträva mot en bra säkerhetskultur inom sina företag. En absolut majoritet av felen som sker på en arbetsplats är ”human errors”, och risken för att göra fel när man inte vistas på kontoret ökar ju också. Därför blir en god säkerhetskultur extremt viktigt.

Enligt statistik från tidigare i år, framtaget av cybersäkerhetsföretaget Cybint är just human errors anledningen till hela 95 procent av alla intrång.

– Har man ett bra säkerhetstänk är man mycket bättre rustad för en eventuellt kommande cyberattack. En bra och enkel åtgärd är att använda tvåfaktorsautentisering, men det till trots är det bara fyra av tio som nyttjar det.

En tjänst för nya tider

Det talas mycket om vad som väntar arbetsvärlden och den nya samtiden när vi återgår till det normala. Många är eniga om att pandemin avsevärt skyndat på digitaliseringen och många av de tjänster och arbetssätt som vi idag tillämpat förväntas stanna kvar även efter pandemin.

En av dessa är just elektronisk signering, och företag som inte rustat upp med tjänster likt dessa förväntas snabbt hamna efter i förhållande till sina konkurrenter. 

– Vinningen är oerhört stor med att kunna signera digitalt. Dels är det mer miljövänligt i och med att det eliminerar stora mängder papper, men det möjliggör också en större frihet för alla inblandade när de inte behöver infinna sig på en specifik plats.

Med Admincontrol samlas allt från digital dokumentstyrning och ett förenklat samarbete för styrelse och ledning på en och samma plats. Dessutom är det Sveriges enda ISO 27001:2013-certifierade styrelseportal och utlovar effektiva och säkra styrelsemöten – på ett användarvänligt vis.

– Med Admincontrol blir det en säkrare hantering när vi inte längre har samma förutsättningar som förr, avslutar Rebecka Soma.

Ladda ner Admincontrols e-bok för att lära dig mer om ”utvärdering av dina investeringar i styrelsens teknologi” här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?