1515
Annons

Klarna betalar abortresor i USA

Klarna gör som flera andra techbolag och täcker upp för abortkostnader i USA efter att högsta domstolen rivit upp den federala aborträtten. 

Foto:Claudio Bresciani/TT, Claudio Bresciani

Högsta domstolens beslut att riva upp aborträtten i USA har dominerat nyhetsbevakningen i landet och skapat enormt stora protester, liksom demonstrationer, både för och emot i frågan.

Från företagshåll har man i flera fall valt att agera och utmana domen. Stora arbetsgivare som Amazon, Apple och Disney har meddelat att de ska kompensera anställda som måste resa till en annan delstat för att kunna utföra en abort. 

Tidigare under dagen har även klädbolaget H&M lämnat liknade besked, och Klarna följer nu efter. 

Klarnas expansionschef Camilla Giesecke meddelar alla anställda att bolaget kommer att betala för transporter för de som inte kan få den vård de behöver inom en radie av 50 miles, runt 80 kilometer, från dennes hem. Erbjudandet gäller såväl anställda som anhöriga, och Klarna kommer täcka upp till 4.000 dollar för alla som använder sig av förmånen.

Klarna har sitt amerikanska huvudkontor i Columbus i delstaten Ohio, som införde abortförbud bara timmar efter att den federala aborträtten försvann. Från och med vecka sex är det numera förbjudet att göra abort, och utförare riskerar enligt nyhetssajten Cincinnati.com upp till ett år i fängelse. Lagen ger inga undantag för våldtäkt och incestfall. 

 

King-veteranernas spelstudio säljs till leksaksjätte

De lämnade King för att starta eget. Redan efter tre år säljs spelstudion Nørdlight till den kanadensiska leksaksjätten Spin Master. 

Till höger: Nørdlights medgrundare Daniel Rapp, Simen Sandvaer och Olle Bäck.
Till höger: Nørdlights medgrundare Daniel Rapp, Simen Sandvaer och Olle Bäck.Foto:Montage

Efter åtta år på speljätten King lämnade Olle Bäck och Simen Sandvaer för att starta en egen spelstudio med större kreativ frihet. Tillsammans med Daniel och Magnus Rapp, som tidigare investerat i spelstudios från bland annat Skövde spelhögskola, samt Carl Bjerkne, tidigare produktchef och affärsutvecklare på King, lanserade de Nørdlight 2019. 

Sedan dess har man samarbetat med spelstudion Noid, som ägs av den kanadensiska speljätten Spin Master. Här har Nørdlight tagit fram och testat olika spelidéer kring ett mobilspel om Rubiks kub, vars varumärke ägs av Spin Master. 

I höstas gick även Spin Master och Almi in i Nørdlight efter en investering om totalt 10 miljoner kronor. Men nu är livet som självständig spelstudio över. Nørdlight säljs till Spin Master för hemlig summa. 

”Vi vill satsa helhjärtat på vårt samarbete med Spin Master och systerstudion Noid. Projektet vi gör med dem ser vi som början på ett spännande äventyr och att realisera ett stort projekt som Rubiks kub förtjänar och kräver stora muskler”, säger Nørdlights vd Olle Bäck. 

Ni betonade ju friheten i att vara självständiga när ni startade Nørdlight. Varför inte ta in pengar istället för att sälja?
”Vi har hittat ett så bra partnerskap med Spin Master och Noid. Vi känner oss trygga över att få ha kvar vår självständighet och delar samma värderingar kring att bygga spel och hur man behandlar anställda.” 

Största ägare vid försäljningen är grundarna Olle Bäck och Simen Sandvaer samt Daniel och Magnus Rapp via bolaget Double Dragon Innovation. 

Vid bolagets senaste kapitalanskaffning hösten 2021 värderades Nørdlight till 40 Mkr. Bolaget har tagit in runt 15 Mkr i riskkapital sedan start. 

På sikt ska Nørdlight avvecklas som ett eget aktiebolag för att bli en del av Spin Master. Även framöver kommer spelstudion fortsätta fokusera på arbetet med Rubiks kub. 

”Vårt mål är att det här spelet ska bli en lika självklar app som Candy Crush eller Clash och of Clans”, säger Olle Bäck. 

Under 2021 omsatte Nørdlight strax under 2 Mkr och gjorde en förlust på 237.000 kronor. Bolaget sysselsätter 12 medarbetare. Samtliga kommer att jobba kvar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera