1515

Klarna bekräftar: Tar in 8,5 miljarder – värderas nu till 262 miljarder kronor och går om storbankerna

Klarna tar in 8,5 miljarder kronor för att fortsätta växa i USA och expandera verksamheten globalt. Den nya värderingen blir 262 miljarder kronor, en ökning med 180 procent sedan i fjol, vilket gör börsaktuella Klarna till Europas största utmanare inom finanssektorn. ”Det är egentligen inte så konstigt”, sa vd:n Sebastian Siemiatkowski nyligen till Di om den kraftiga värdeökningen.

Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski.
Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski.Foto:Jack Mikrut

Den svenska betaljätten Klarna ökade sina intäkter med hela 40 procent under 2020 och nådde en omsättning om 10 miljarder kronor. Bolaget gör just nu en hårdsatsning i USA, som delvis bidrog till att förlusten i fjol summerades till 1,4 miljarder kronor.

Bakom Klarna står en rad internationella riskkapitalbolag. Så väl Bloomberg som CNBC har under de senaste veckorna rapporterat att Klarna är på väg att ta in ytterligare 1 miljard dollar, motsvarande nästan 8,5 miljarder kronor, genom en nyemission.

Nu bekräftar Klarna uppgifterna och enligt bolagets egen utsago blev kapitalrundan övertecknad med fyra gånger. Det är både existerande och ett antal nya delägare som skjuter till kapitalet, men Klarna avböjer att ge fler detaljer om fördelningen och investerarna i dagsläget. Nyemissionen har ännu inte registrerats hos Bolagsverket.

Efter transaktionen värderas dock Klarna på pappret till 31 miljarder dollar, med de nya pengarna inräknade, vilket motsvarar 262 miljarder kronor i dagens penningvärde. Bolaget tog senast in kapital under hösten 2020 till en värdering om 93 miljarder kronor, men nu stiger således värderingen med över 180 procent på ett halvår. 

Det innebär även att Klarna nu är Europas högst värderade fintechbolag – och med god marginal större än de svenska storbankerna Handelsbanken, SEB och Swedbank. Däremot är Nordea, som numera har sitt huvudkontor i Finland, fortfarande något större med ett nuvarande börsvärde om 314 miljarder kronor.

Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski uttryckte nyligen i en intervju med Di att det förhållandet i första hand motiveras av bolagets globala framgångar. 

”Det är egentligen inte så konstigt. Den amerikanska marknaden är lika stor som alla våra europeiska marknader kombinerade, gånger två. Det går inte att jämföra oss med svenska banker som är aktiva i ett par länder. Om du som Klarna tillhandahåller den här typen av tjänster till en global population finns en enorm potential, det är inte svårare än så”, sa Sebastian Siemiatkowski till Di om den nya värderingen.

Största ägare i Klarna är det amerikanska riskkapitalbolaget Sequoia med drygt 20 procent av aktierna, följt av brittiska Permira och den danska modemiljardären Anders Holch Povlsen som kontrollerar drygt 10 procent vardera. Två av grundarna, Victor Jacobsson och Sebastian Siemiatkowski, ägde före den nya jätteemissionen 10 respektive 7,5 procent av Klarna.

Kapitalrundan är förmodligen den sista före en börsnotering i USA, som enligt de senaste buden från Sebastian Siemiatkowski själv lär ske under 2022 – även om det inte är helt uteslutet att den sker senare i år.

Ungefär 1 procent av kapitalet från den senaste nyemissionen, vilket motsvarar 10 miljoner dollar eller 85 miljoner kronor, ska vidare finansiera ett nytt hållbarhetsprojekt på Klarna. Bolaget ska presentera fler detaljer om åtagandet i april.

Läs mer: Klarna passerar drömgräns – vd:n till attack mot bankerna: ”Ganska rutten bransch”

Totalt har nu över 15 miljoner amerikaner någon gång handlat med hjälp av Klarnas tjänster, vidare har bolaget planer på att etablera sig på fem nya marknader under de närmsta månaderna – vid sidan om sina nuvarande 19 länder. Det är ingen vild gissning att det nya kapitalet till stor del ska finansiera den globala expansionen.

I USA gör Klarna det möjligt för konsumenter att shoppa på avbetalning i fyra lika stora delar, helt räntefritt och utan avgifter om kunden betalar i tid, från vilken e-handelsbutik som helst. I stället tjänar bolaget pengar på att sluta avtal direkt med varumärken, som betalar ut en sorts kommission till Klarna. 

Den internationella affärsmodellen och produkten skiljer sig därmed väsentligt åt mot Klarnas populära kassalösning i Sverige, som gjort att bolaget hanterar uppemot hälften av alla transaktioner inom e-handeln på sin hemmamarknad.

 


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?