E-handelsjätten Amazons olika barnsjukdomar sedan lanseringen i Sverige har varit ämne för många skratt i e-handelsbranschen.
Redan på premiärdagen uppmärksammades att mängder av produktnamn hade översatts automatiskt från andra Amazonländer till den svenska marknadsplatsen – med dråpligt resultat.
En jacka som kallades för ”glassmaskin” hörde till det mer lustiga missarna, medan produkter som innehöll ordet tupp – ”cock” på engelska – fick en mer barnförbjuden översättning.
Läs mer: Amazons Sverigechef träder fram: ”Svenskar är annorlunda”
Amazons förklaring var att e-handeln öppnade med 150 miljoner produkter, varför automatik i översättningen hade varit nödvändigt.
”Vi lär oss hela tiden”, sa Amazons Sverigechef Gulfem Toygar i en intervju med Di förra året angående starten.
Inlärning kan dock ta tid, har det visat sig. En som fått uppleva det är Kjell Johansson från Lilla Edet.
Han bestämde sig i mitten av december för att köpa ett par träningsskor från Amazon.se. Planen var att ge skorna till sin fru Theres i julklapp inför hennes förberedelser och sedermera deltagande i Göteborgsvarvet. Men när skorna kom fram var de i storlek 39 istället för 38 som han beställt.
Han gjorde en retur, beställde nya, men fick på nytt storlek 39.
”Jag ringde deras kundtjänst och fick prata med en jättetrevlig person som inte kunde se vad som var fel. De sa att de skulle skriva till lagret i Tyskland och se till att de verkligen gjorde rätt tredje gången”, säger han.
De förklarade att de bara kunde chatta med sina överordnade
Men felet upprepades. Nya samtal med kundtjänst förblev fruktlösa. Även fjärde gången kom fel storlek.
”De sa till och med att 'vi verkar inte kunna få det här rätt, du kanske ska köpa dem på stan istället'”, säger Kjell Johansson och menar att det inte kan höra till vanligheterna att butiker tipsar om konkurrenter när de inte får rätsida på ett till synes enkelt problem.
”Samma skor i butiker i Sverige kostade dubbelt så mycket, det var därför jag var så mån om att fortsätta och försöka få rätt storlek”, säger han och fortsätter:
”Jag försökte be om att få prata med en chef, eller i alla fall att de på kundtjänst skulle prata med någon högre upp. Men de förklarade att de bara kunde chatta med sina överordnade. Jag förstod inte systemet riktigt, men det blev tydligt att de inte kunde hjälpa mig på annat sätt än att 'eskalera' frågan hos lagret i Tyskland.”
Först efter det sjätte paret skor i storlek 39 gav han upp på den ordinarie vägen. Först efter att ha berättat för Di om sin upplevelse, och Di i sin tur kontaktat Amazon för att höra vad som blivit fel, fick skohärvan en förklaring.
Läs mer: Experten om Amazons Prime-satsning i Sverige: ”Förändrar allt”
”Det var ett katalogfel som var orsaken till att kunden fick fel storlek, där skostorleken inte hade registrerats korrekt i våra system. Tack vare att kunden tog kontakt med oss har felet nu åtgärdats”, skriver Amazons pressavdelning i ett uttalande till Di.
Det framstår dock som en halvsanning.
”Jag pratade med kundtjänst många gånger. Men personen som ringde mig i förra veckan sa att det var på grund av att Di hade hört av sig som de nu tittat extra på det”, säger Kjell Johansson.
Vi har varit i direkt kontakt med honom för att reda ut situationen
Han frågar sig hur många andra som stöter på samma problem men som ger upp efter en andra eller tredje gång.
Enligt Amazon är dock Kjell Johanssons problem unikt:
”Det är en väldigt ovanlig situation, och vi ber om ursäkt för att det tog så lång tid. Vi förstår att detta varit frustrerande för kunden och vi har varit i direkt kontakt med honom för att reda ut situationen. Vi rekommenderar alltid att ta kontakt med vår kundtjänst för den här typen av frågor”, skriver Amazon i sitt svar.
Kjell Johansson har nu fått rätt storlek, och är nöjd med att det löst sig.
”Alla jag pratat med har varit väldigt trevliga i alla fall och nu kan min fru förbereda sig för Göteborgsvarvet”, säger han.