1515
Annons

Kit missar målet – Bonnier tvingas skjuta till 20 miljoner

Bonniers mediesajt Kit, som producerar nyheter anpassade för Facebook och andra sociala medier, har redan bränt 44 av sina 50 miljoner kronor i startkapital. Vd:n har därmed missat målet om att få pengarna att räcka – och huvudägaren tvingas skjuta till ytterligare 20 miljoner kronor. 

Kits vd Peder Bonnier, som även sitter i Bonnier-koncernens styrelse. Foto: Christian Caspar.
Kits vd Peder Bonnier, som även sitter i Bonnier-koncernens styrelse. Foto: Christian Caspar.

Bonniers mediesajt Kit ökade sin omsättning rejält under 2016. Under samma period kom dock även förlusten att skena iväg och Kit hade bara ett fåtal miljoner kvar av startkapitalet på 50 miljoner kronor i slutet av förra året. Det skriver Breakit.

Totalt uppgick förlusten till 25 miljoner kronor för 2016, att jämföra med de 18 miljoner kronor som sajten gick back året innan. Det gjorde att det bara fanns sex miljoner kronor kvar av startkapitalet.

I nuläget är tanken att de pengar vi tagit in ska räcka.

Bonnier tvingas nu låna ut 20 miljoner kronor till Kit, enligt årsredovisningen för 2016. Medan förlusterna växte så ökade försäljningen ännu mer och uppgick till åtta miljoner kronor från bara cirka 71 000 kronor året innan.

I början av 2016 hade Kit ungefär 28 Mkr kvar i kassan. Några planer på att ta in ytterligare kapital fanns inte då, enligt Peder Bonnier. 

“I nuläget är tanken att de pengar vi tagit in ska räcka. Som det ser ut nu kommer vi inte behöva mer kapital. Sen beror ju allting givetvis på hur marknaden utvecklar sig”, sa han till Di Digital för ett år sedan.

Kit (NTL) har varit en stor snackis i mediesverige sedan starten. Sommaren 2014 lämnade de tre grundarna Peder Bonnier, Robert Brännström och Fredrik Strömberg sin tidigare arbetsgivare Bonnier Tidsskrifter. Planen var att starta en mediesajt med nyheter och filmklipp anpassade för Facebook och andra sociala medier.

Kit ägs till två tredjedelar av Bonnier Growth Media (NTL) medan resten ägs av grundarna och de anställda.

Finwire / Di Digital

Fotnot: NTL-länkarna ovan går till Nordic Tech List, en databas med grundarna, bolagen och investerarna i den svenska tech-sektorn.


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?