1515
Annons

Kinneviks Mat.se varslar alla medarbetare

I februari godkändes Kinnevikbolaget Mathems mångmiljonköp av Mat.se. Nu står det klart att alla medarbetare på e-handlaren får lämna. 

”Vi har såklart stor förståelse för att detta kan skapa oro, och vi kommer därför att göra vårt bästa för att löpande hålla alla berörda informerade”, säger Mathems kommunikationschef Lotta Olofsson. 

Kinneviks vd Georgi Ganev och en av Mathems medarbetare.
Kinneviks vd Georgi Ganev och en av Mathems medarbetare.

Mat.se listades på First North våren 2014 men köptes ut av Axfood AXFO -0,73% Dagens utveckling i början av 2017 för 554 miljoner kronor.

I december i fjol blev det känt att Kinnevik KINV B -3,88% Dagens utveckling -ägda Mathem skulle köpa upp Mat.se för 668 miljoner kronor. Affären skulle finansieras med nyemitterade aktier i Mathem och Axfood skulle därmed få en ägarandel på 16,5 procent och bli näst största ägare i det sammanslagna bolaget. Även Clas Ohlson fanns med bland ägarna och kedjan säljer varor med hemleverans via Mathem.

Affären uppgavs skapa synergier och ge bättre möjligheter att utveckla ett starkt erbjudande inom den renodlade e-handeln med hemleveranser.

”Här får vi synergier med Mathem och vi har också synergier i bakomliggande led med tanke på att vi nu gör ett leveransavtal med Mathem under sju år”, sa Axfoods vd Klas Balkow i Di TV:s program Börsmorgon i samband med att affären blev offentlig.

Den 9 februari i år kunde Di Digital rapportera att Konkurrensverket godkänt affären.

Nu står det klart att man utnyttjar möjligheterna till att säga upp personal. Under torsdagen varslas samtliga medarbetare om uppsägning, rapporterar Breakit

I ett sms till Di bekräftar Mathems kommunikationschef Lotta Olofsson att fackliga förhandlingar om arbetsbrist har inletts i det bolag där Mat.se:s medarbetare är anställda. 

”Vi har också informerat alla berörda medarbetare om det idag. Vi har såklart stor förståelse för att detta kan skapa oro, och vi kommer därför att göra vårt bästa för att löpande hålla alla berörda informerade. Mer än så kan jag dock dessvärre inte säga just nu innan fackförhandlingarna är genomförda.”

Cirka 25–30 medarbetare berörs, enligt Olofsson. 

Planen är att varumärket Mat.se ska läggas ner på sikt, skriver Breakit. 

Svenska techbolag lockar pengar trots sur börs

Börserna lyser rött världen runt men trots det har First North seglat upp som Europas hetaste marknad för tillväxtaktier.

Financial Times rapporterar att bolagen på Nasdaqs tillväxtlista lyckades ta in mer kapital än Londonbörsens motsvarighet Aim.

Lars Wingefors är vd på Embracer.
Lars Wingefors är vd på Embracer.Foto:Jack Mikrut

2022 har hittills varit ett tufft år för många noterade bolag. Stigande räntor och en förändrad syn på risk har slagit hårt framför allt mot många techbolag. 

Det märks inte minst av bland de europeiska tillväxtlistorna, som har fallit sedan i höstas. 

Men trots det har bolagen på Nasdaqs First North Growth Market tagit in 1,6 miljarder pund, motsvarande 19 miljarder kronor, hittills i år. Det kan jämföras med den traditionella marknadsledaren Aim i London, vars bolag tagit in 1,5 miljarder pund, motsvarande 18 miljarder kronor. Det rapporterar Financial Times med hänvisning till data från Dealogic.

”Den nordiska marknaden verkar ha klarat de senaste årens vedermödor bättre än resten av Europa”, säger Thomas Thygesen, strategichef på den svenska investmentbanken SEB, till tidningen. 

Att Sverige nu tar ledarrollen i Europa kan bero på flera saker. Enligt Thomas Thygesen är svenskarna mer självsäkra och har mer kapital tillgängligt för risk än på andra marknader. 

En orsak som lyfts fram till att aktier blivit populärt i Sverige är sparformen investeringssparkonto (ISK) eftersom den årliga ISK-skatten innebär att man slipper kapitalvinstskatt på enskilda aktieförsäljningar.

Mängden riskvilligt kapital har kraftigt minskat under året och Stockholmsbörsens branschindex för teknikbolag ned med drygt 30 procent. 

”Det är ett svårt år för marknaden, generellt. I september förra året var det som att mängden rest kapital på Aim föll från en klippa fram till januari i år”, säger Christopher Raggett, chef för Finncap, en av Aims aktiemäklare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera