1515

Kinneviks betalbolag tar in en miljard – siktar in sig på svenska techtalanger

Det danska fintechbolaget Pleo underlättar företags utgiftshantering och strävar efter att göra traditionell kvittoredovisning ett minne blott. Nu tar bolaget, som ägs av bland andra Kinnevik, in 1,3 miljarder kronor i nytt kapital.

”Vi vill att de hundra främsta tech-talangerna i Stockholm ska jobba för oss”, säger den svenska produktchefen Olov Eriksson, som tidigare har varit med och byggt upp Klarnas betalningslösning.

Pleos svenska produktchef Olov Eriksson var länge chef för Klarna Checkout.
Pleos svenska produktchef Olov Eriksson var länge chef för Klarna Checkout.Foto:Pressbilder
Pleos grundare Jeppe Rindom och Niccolo Perra.
Pleos grundare Jeppe Rindom och Niccolo Perra.Foto:Pressbild
Produkten ska hjälpa företag med utgiftshantering.
Produkten ska hjälpa företag med utgiftshantering.Foto:Pressbild

Fintechbolaget Pleos affärsidé är att förenkla utgiftshantering för företag, bland annat med hjälp av smarta företagskort. Tanken är att personalen på ett smidigare sätt ska kunna utföra betalningar i tjänsten, samtidigt som företagsledningen får större insyn i köpen. 

Finansieringsrundan medför en värdering av bolaget på 14,5 miljarder kronor. Emissionstillskottet på 1,3 miljarder kronor ska dels plöjas ned i en utbyggnad av bolagets kundbas och dels investeras i personalstyrkan. 

Den miljardstora investeringsrundan leddes av Bain Capital Ventures och Thrive Capital. Investmentbolagen Kinnevik och Creandum investerade tidigt i produkten och bidrog även under förevarande runda. Kinneviks andel är efter nyemissionen värd nästan 1,9 miljarder kronor. Det svenska investmentbolaget gick in med 227 miljoner kronor och har all anledning att fira – så sent som den 31 mars tidigare i år uppskattades andelen vara värd ”bara” 434 miljoner kronor, enligt Kinneviks egna siffror. Substansvärdet har således ökat med 1,3 miljarder kronor, motsvarande 4,5 kronor per Kinnevikaktie.

”Kinnevik investerade i Pleo redan 2018. Vi såg tidigt en enorm potential i affärsidén och Pleos produkter, såväl som i grundarteamet som leds av Jeppe Rindom och Niccolo Perra, båda seriella fintech-entreprenörer med stora framgångar och expertis bakom sig”, säger Andreas Bernström, senior investment director på Kinnevik, i ett pressmeddelande.

Vid lunchtid på tisdagen hade Kinneviks aktie stigit med 4 procent och var överlägset bäst i OMXS30.

Nu siktar Pleo på att bygga ut tjänsten – och bolagsledningens vision är tydlig.

”Vi försöker vara en motvikt till mikrostyrningen som breder ut sig. Vi ser den bland annat i vården och skolan, där de anställda ska dokumentera allt och bli detaljstyrda”, säger Olov Eriksson. Han tog över rodret för Klarna Checkout i Sverige 2014 och blev chef för produkten globalt året därpå. Nu är han produktchef för Pleo i Sverige.

”Vi tror att arbetsgivare vill kunna lita på sina anställda och ge dem frihet, men marknaden har inte stöttat det förhållningssättet. Det är bisarrt att anställda ska använda sina egna pengar och ta kvitto när de köper saker på jobbet. Vi har byggt en lösning som ger arbetsgivare möjlighet att ha insyn i köpen, men där de anställda fortfarande känner att de blir litade på”, säger Olov Eriksson.

Pleo har i skrivande stund över 17 000 kunder och 330 anställda i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Irland och Spanien. Under räkenskapsåret 2020 ökade bolagets omsättning med drygt 380 procent, samtidigt som antalet anslutna företag ökade med nästan 300 procent. Prognosen inför 2021 visar på liknande tendenser, även om ökningarna ser ut att bli något mindre.

Pleo grundades i Köpenhamn 2015 av Jeppe Rindom och Niccolo Perra, men börjar nu bli för stort för grannlandet på andra sidan sundet. Pleo siktar på att ha över hundra anställda i Sverige inom de kommande åren – och nu är man på jakt efter lokaler i centrala Stockholm. 

”Vi tillåter att folk jobbar hemifrån, samtidigt som vi ser att vissa vill arbeta från kontor. Därför behöver vi ett nytt, grymt kontor i Stockholm”, säger Olov Eriksson.

Nu hoppas Pleo att man ska kunna locka till sig den svenska huvudstadens skarpaste hjärnor.

”Vi vill att de hundra främsta tech-talangerna i Stockholm ska jobba för oss. Den danska tech-scenen växer och det börjar uppstå ett ekosystem där, men den är inte alls på samma nivå som Stockholms. Köpenhamn är inte en tillräcklig rekryteringsbas för oss. Det är en annan grej där än så länge”, säger produktchefen Olov Eriksson.

”Som svensk är det väldigt kul att Stockholm har blivit en så attraktiv hub. Det är Stockholm, Berlin och London som är störst”.

Merritt Hummer, partner på Bain Capital Ventures, kommenterade investeringen i ett pressmeddelande:

”Bain Capital Ventures investerar i entreprenörer som är orädda att tackla de stora problemen. Både Jeppe och Nicco såg en stor utmaning som många anställda ställs inför; att hantera företagsutgifter och utgiftsrapporter. De löser det med teknologi som gynnar både arbetsgivare och anställda.”

Läs också: Kinneviks danska kortbolag växer i Sverige – tar in en halv miljard

 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?