1515

Kinneviks app för artros växer snabbt – vill inte kallas för nätläkare

Sedan 2017 har Joint Academy erbjudit digitala behandlingssätt för ledsjukdomen artros och vuxit exponentiellt. Vd:n Jakob Dahlberg tycker man bör ändra ersättningsmodellen för digital vård.

Jakob Dahlberg, vd och grundare av Joint Academy.
Jakob Dahlberg, vd och grundare av Joint Academy.Foto:Peter Hakestam

Artros är Sveriges vanligaste kroniska ledsjukdom, och var fjärde svensk över 45 drabbas. Far och son-duon Leif och Jakob Dahlberg grundade 2014 bolaget Joint Academy, som erbjuder digital behandling för artrospatienter. På bolagets ägarlista finns bland annat Kinnevik KINV B +2,26% Dagens utveckling och Karl-Johan Persson. 

”Vi har sammanställt hur många patienter vi har, de kliniska utfallen, hur många fysioterapeuter som jobbar med oss, med mera. Vi vill vara metodiska och transparenta mot samhället om vad den här behandlingen innebär och ger för resultat”, säger vd och grundare Jakob Dahlberg.

Under 2020 har Joint Academy gått från en omsättning på 14 miljoner till 64 miljoner kronor, en ökning på över 400 procent som Di Digital tidigare rapporterat om. Antalet patienter som söker vård via Joint Academy ökar också, 17 000 personer registrerade sig för digital behandling 2020. Sedan dess start 2017 till slutet av 2019 har bolaget haft ungefär 20 000 patienter – man växer med andra ord snabbt.

”Bara under 2020 fick vi in ungefär lika många patienter som vi haft totalt innan, det är definitivt en exponentiell tillväxt. Det är nog flera faktorer som spelar in, men pandemin har ju accelererat den digitala vården”, säger Jakob Dahlgren. 

Joint Academy är en av de enda digitala vårdgivarna som är specifikt nischade mot en kronisk sjukdom. Detta, menar Jakob Dahlberg, gör att Joint Academy inte kan ses som en nätläkare på samma sätt som Kry eller Doktor.se. 

”Eftersom vi riktar in oss på en specifik patientgrupp som lever med kronisk sjukdom så kan vi med ett flertal kliniska studier bevisa att vi ofta levererar bättre patientutfall än vad den traditionella vården gör, och till lägre kostnad. Man blandar ihop alla digitala vårdgivare i den nuvarande debatten. Vi är annorlunda, vi ser oss inte som nätläkare.”

I årsrapporten går det att läsa att behandlingen är både riskfri och kostnadseffektiv, med hänvisning till en studie från Lunds universitet menar man att digital vård har möjlighet att minska kostnaderna för samhället med 75 procent. Men hur går det ihop med den övergripande kritiken av digitala vårdgivare, som anses kosta regionerna väldigt mycket pengar? Många regioner överväger att sluta betala utomlänsersättning, vilket Di rapporterat om, som är Joint Academys huvudsakliga inkomst. Enligt Jakob Dahlberg behöver man tänka om ersättningsmodellen. 

”Vi tänker oss någon form av klumpsumma per patient. Att man prissätter tjänsten i helhet, istället för att fakturera för varje besök som patienten gör”, säger han.

Under 2021 kommer man fortsätta utveckla bolaget, och man siktar bland annat på att lansera sig i Europa och USA. 

”Vi kommer snart gå ut med mer information om våra planer på de marknaderna”, säger Jakob Dahlberg, ”men än så länge håller vi det under radarn.”

 


Innehåll från M-FilesAnnons

All information du behöver – oavsett vad den är – tillgängligt omedelbart!

Sture Himledahl (vänster), Sylvie Le Guellec och Erik Hammarbäck
Sture Himledahl (vänster), Sylvie Le Guellec och Erik Hammarbäck

I en tid då 62 procent av företagen förlitar sig på delade nätverksfiler och hela 57 procent har utmaningar inom säkerhet på framförallt mobila enheter, finns det ett enormt behov av ett effektivare och tryggare sätt att dela och sammankoppla information. 

– Andelen som arbetar hemifrån eller i hybridmodeller bara ökar. Det kan skapa stora problem i administration, lokalisering och skydd av data, säger Sylvie Le Guellec, Sales Executive hos internationella M-Files.

Boka en demo av M-Files 

M-Files är en plattform för intelligent informationshantering som hjälper företag att upprätta smarta förbindelser över hela verksamheten och att automatisera kritiska affärsprocesser, samtidigt som informationen skyddas och kontrolleras. Plattformen skalas enkelt upp och ner genom olika licenser och rättigheter ärvs automatiskt efter respektive roll i verksamheten. 

– Utmaningen med att arbeta på distans är att medarbetarna har svårt att komma åt rätt information. Vår vinkel är att man ska kunna ha snabb och säker tillgång till allt innehåll man har rättighet till, oavsett om man använder mobilappen, webbgränssnittet eller desktopversionen av M-Files. M-Files kopplar därför ihop allt från dokument, e-postmeddelanden, kunduppgifter, beställningsnummer och projektinformation, även om det är sparat i olika arkiv eller system, förtydligar Sylvie.

Här får hon bekräftelse av Kristin McIntosh, Project Research Officer för Newark & Sherwood Homes, som använder M-Files plattform i sitt dagliga arbete. 

– Det tog ofta vår personal en halv dag att helt enkelt hitta ett dokument, och vi behövde en lösning som skulle hjälpa oss att få synlighet och kontroll över information i hela organisationen. Om vi inte snabbt kan hitta information som krävs av våra hyresgäster, styrelsen, eller en rådsmedlem riskerar vi att skada vårt rykte och till och med få böter.

Webinar: 10 minuter med M-Files 

En stark säkerhetsfördel

Modellen baseras på noggrann metadata, som klassificerar allt innehåll utifrån ett stort antal parametrar, såsom typ av dokument, kund, egenskaper och mycket mer. Allt nytt innehåll kan skapas utifrån specifika mallar, vilka är klassificerade utifrån de roller på företaget som ska ha åtkomst till det. Tiden som krävs för att lokalisera och få åtkomst till relevant innehåll kapas på så vis dramatiskt. 

– Klassificeringen innebär därmed en stark säkerhetsfördel. Saknas en sammanhållande plattform med tydligt uppdelade rättigheter utifrån position på företaget tenderar anställda att dela information på andra vis, till exempel via osäkra, privata mappar. Detta innebär en stor risk för verksamheten, inte minst då antalet cyberattacker har ökat kraftigt det senaste året. M-Files ger därför användarna möjlighet att själva välja vilken säkerhetslösning de vill använda för att skydda sin data, konstaterar Sture Himledahl, Sales Executive.

Läs mer om M-Files plattformssäkerhet 

Integreras med existerande system

Oavsett vilken modell kunderna föredrar får de samma funktionalitet med M-Files, via en otroligt säker och trygg installation. 

– Då plattformen erbjuder olika integrerade gränssnitt beroende på användarens behov, såsom M-Files for Teams och Sharepoint och M-Files for Salesforce, finns heller inga behov av tunga migreringar eller flytt av datan. Det innebär att implementering av plattformen är både snabb och smidig, fortsätter Sture.

– Med M-Files säkerställer Teams-baserade arbetsflöden och åtkomsträttigheter att arbetsuppgifter är synliga för våra team så att de kan slutföras, även om särskild personal inte är tillgänglig på grund av personliga eller affärsscheman, betonar Brian Morgan, Chief Operating Officer på MedTrials.  

Automatiserar arbetsflödet

Ett annat viktigt mervärde som adderas av M-Files är att plattformen helt sköter arbetet med att säkerställa att alla policyer och regelverk följs, och automatiserar därtill arbetsflödet för ökad effektivitet och säkerhet, långsiktigt. Det gör att alla kan komma åt samma dokument baserat på sin egen användare och åtkomsträttigheter, som styrs av deras roll i företaget.

– Sammantaget innebär detta ett kraftigt effektiviserat och säkert arbetsflöde, vilket sparar både tid, pengar och stress. Det skapar en bättre arbetsmiljö på alla nivåer, avslutar Sylvie.

 

 

Mer från M-Files

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med M-Files och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?