1515

Kinneviks app för artros växer snabbt – vill inte kallas för nätläkare

Sedan 2017 har Joint Academy erbjudit digitala behandlingssätt för ledsjukdomen artros och vuxit exponentiellt. Vd:n Jakob Dahlberg tycker man bör ändra ersättningsmodellen för digital vård.

Jakob Dahlberg, vd och grundare av Joint Academy.
Jakob Dahlberg, vd och grundare av Joint Academy.Foto:Peter Hakestam

Artros är Sveriges vanligaste kroniska ledsjukdom, och var fjärde svensk över 45 drabbas. Far och son-duon Leif och Jakob Dahlberg grundade 2014 bolaget Joint Academy, som erbjuder digital behandling för artrospatienter. På bolagets ägarlista finns bland annat Kinnevik KINV B +4,57% Dagens utveckling och Karl-Johan Persson. 

”Vi har sammanställt hur många patienter vi har, de kliniska utfallen, hur många fysioterapeuter som jobbar med oss, med mera. Vi vill vara metodiska och transparenta mot samhället om vad den här behandlingen innebär och ger för resultat”, säger vd och grundare Jakob Dahlberg.

Under 2020 har Joint Academy gått från en omsättning på 14 miljoner till 64 miljoner kronor, en ökning på över 400 procent som Di Digital tidigare rapporterat om. Antalet patienter som söker vård via Joint Academy ökar också, 17 000 personer registrerade sig för digital behandling 2020. Sedan dess start 2017 till slutet av 2019 har bolaget haft ungefär 20 000 patienter – man växer med andra ord snabbt.

”Bara under 2020 fick vi in ungefär lika många patienter som vi haft totalt innan, det är definitivt en exponentiell tillväxt. Det är nog flera faktorer som spelar in, men pandemin har ju accelererat den digitala vården”, säger Jakob Dahlgren. 

Joint Academy är en av de enda digitala vårdgivarna som är specifikt nischade mot en kronisk sjukdom. Detta, menar Jakob Dahlberg, gör att Joint Academy inte kan ses som en nätläkare på samma sätt som Kry eller Doktor.se. 

”Eftersom vi riktar in oss på en specifik patientgrupp som lever med kronisk sjukdom så kan vi med ett flertal kliniska studier bevisa att vi ofta levererar bättre patientutfall än vad den traditionella vården gör, och till lägre kostnad. Man blandar ihop alla digitala vårdgivare i den nuvarande debatten. Vi är annorlunda, vi ser oss inte som nätläkare.”

I årsrapporten går det att läsa att behandlingen är både riskfri och kostnadseffektiv, med hänvisning till en studie från Lunds universitet menar man att digital vård har möjlighet att minska kostnaderna för samhället med 75 procent. Men hur går det ihop med den övergripande kritiken av digitala vårdgivare, som anses kosta regionerna väldigt mycket pengar? Många regioner överväger att sluta betala utomlänsersättning, vilket Di rapporterat om, som är Joint Academys huvudsakliga inkomst. Enligt Jakob Dahlberg behöver man tänka om ersättningsmodellen. 

”Vi tänker oss någon form av klumpsumma per patient. Att man prissätter tjänsten i helhet, istället för att fakturera för varje besök som patienten gör”, säger han.

Under 2021 kommer man fortsätta utveckla bolaget, och man siktar bland annat på att lansera sig i Europa och USA. 

”Vi kommer snart gå ut med mer information om våra planer på de marknaderna”, säger Jakob Dahlberg, ”men än så länge håller vi det under radarn.”

 


Innehåll från SeavusAnnons

8 tips för en smidig migration till Atlassian Cloud

Många känner redan till det faktum att Atlassian slutade att sälja sina lokala licenser från och med februari 2021. Om ni använder några Atlassian-verktyg med hosting så innebär det alltså att ni kan behöva byta till molnet snart. Oavsett storleken på er organisation så kan migrationsprocessen till Atlassian Cloud verka komplicerad och till och med läskig i vissa fall. Med rätt strategi, planering och utvärdering kan dock migrationen till molnet bli stressfri och utan driftstörningar. 

Som en auktoriserad Atlassian Enterprise Gold Solution-partner har Seavus certifierade ingenjörer kunskap och insikter om vad ni måste tänka på och förbereda för innan ni påbörjar migrationsprocessen, samt hur ni drar nytta av den.

Här kommer några av de bästa tipsen från Seavus experter, och ni bör vara uppmärksamma på dem när ni migrerar till Atlassian Cloud:

1.  Kolla upp juridiska problem med datalagring

Det första ni måste göra är att kolla upp eventuella juridiska problem som kan uppstå i samband med koppling till datalagring i Atlassian Cloud. Det är väldigt viktigt att tackla och lösa alla dessa problem innan ni börjar planera migrationsprocessen. Detta gör att ni kan vara säkra på att ni faktiskt kan byta till molnet innan ni påbörjar de förberedande aktiviteterna.

2. Informera användare om den kommande migrationen

Eftersom Atlassians verktyg oftast används på daglig basis är det av yttersta vikt att man informerar alla användare om den kommande migrationen och förbereder dem på de associerade förändringarna. Ni måste informera alla intressenter och användare att en migration till molnet planeras och vad de kan vänta sig av processen. Det ger dem tid att vänja sig vid tanken och förbereda sig på de kommande förändringarna. Vidare kommer detta även förbereda dem på UAT-delen.

3. Utvärdera er Atlassian-produkts tillgänglighet i molnet

Det är rekommenderat att öronmärka lite tid åt att utvärdera alla appar ni använder ovanpå Atlassian-produkterna och kontrollera deras tillgänglighet i molnet. Om något tillägg inte är tillgängligt så måste ni kolla upp och planera andra alternativ.

4. Bestäm användarautentisering 

När det kommer till autentisering av användare så måste ni slå fast önskad användarautentisering för molnet. Om SSO (single-sign-on) behövs måste molnsidan ställas in för det.

5. Planera användarmigration

En av sakerna ni måste vara uppmärksamma på är att bestämma hur ni ska migrera användare samt bekräfta migrationsvägen för användarna.

6. Välj rätt migrationsmetod

Ni måste se till att välja rätt migrationsmetod baserat på produkterna ni migrerar och huruvida ni redan har något på molnsidan.

7. Glöm inte att köra en testmigration

När ni migrerar till molnet är det viktigt att köra minst en testmigration efter vilken ett UAT genomförs.

8. Följ alla ändringar

Att migrera till molnet är en process, och därför är det fördelaktigt att ha en plats där man följer all relevant information. Vidare ska ni ta fram en steg för steg-bok för er test- och produktionsmigration.

Som ni redan vet är planering nyckeln till framgång vid migration till molnet. Om ni vill lära er mer om hur man gör denna process smidig, kostnadseffektiv och mindre tidskrävande så ska ni ansluta er till oss vid Atlassian Clould-workshop: Hur man förbereder en framgångsrik molnmigration 

 

Mer från Seavus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Seavus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?