1515

Kinnevik satsar en halv miljard på robotrådgivare

Kinnevik investerar ytterligare 65 miljoner dollar, motsvarande drygt 530 miljoner kronor, i den amerikanska robotrådgivaren Betterment.

Betterments grundare och vd Jon Stein och Kinneviks storägare Cristina Stenbeck.
Betterments grundare och vd Jon Stein och Kinneviks storägare Cristina Stenbeck.Foto:Jonas Eng, Oskar Omne

Den amerikanska robotrådgivaren Betterment tar in 575 miljoner kronor i en ny investeringsrunda där Kinnevik står för en majoritet av kapitalet – drygt 530 Mkr. Förutom Kinnevik deltog andra befintliga investerare i finansieringsrundan.  Efter transaktionen värderas Betterment till 800 miljoner dollar, närmare 6,6 miljarder kronor, skriver Kinnevik i ett pressmeddelande i samband med sin senaste kvartalsrapport.

Läs även: Kinneviks värde ökar

Kinneviks ägarandel uppgår nu till 16 procent.

Betterment förvaltar ungefär 80 miljarder kronor för mer än 270 000 kunder. Sedan Kinneviks första investering i Betterment i mars 2016 har det förvaltade kapital vuxit med över 135 procent, enligt Kinnevik.

Förutom den digitala investeringstjänsten har Betterments kunder tillgång till finansiella rådgivare på telefon och skatteverktyg.

Läs även: Alibaba köper e-handel av Kinnevik för en miljard

”Den uppföljande investeringen i Betterment är en del av vår strategi att växa vårt ägande i nyckeltillgångar liksom att stärka vår finansiella vertikal. Betterment har fortsatt att imponera på oss med sin starka tillväxt, sitt kundfokus, en teknik som ligger i framkant och ett talangfullt team. Vi är glada att kunna erbjuda ytterligare kapital till företaget så att de snabbare kan lansera produkter och tjänster som hjälper kunderna att maximera sina avkastning”, kommenterar Kinneviks tillförordnade vd Joakim Andersson investeringen i ett pressmeddelande.

Läs mer: Han blir ny vd för Kinnevik – lånar av Stenbeck till storköp

Bankutmanaren Betterment startade 2010 och låter en algoritm placera pengar åt kunderna istället  för att använda sig av mänskliga förvaltare. Men personer av kött och blod har inte rationaliserats bort helt från organisationen. Det är till exempel en människa som välkomnar nya kunder och introducerar dem till tekniken.

”Många vet inte att vi faktiskt har mänskliga rådgivare anställda. Anledningen till det är att människor verkar gillar att interagera med andra människor. Jag tror inte att robotar någonsin helt kommer att konkurrera ut människor från finansbranchen”, berättade Betterments grundare och vd Jon Stein för Di Digital i höstas.

 

Läs mer: Så ska Kinneviks robotrådgivare utmana bankerna

I samma intervju berättade Jon Stein att bolaget, som än så länge bara finns på den amerikanska marknaden, inte hade någon brådska med att lansera i Europa de närmaste två åren.

”Det är osannolikt. För att klara det skulle vi redan behöva vara inne i den processen. Det vore fantastiskt att lansera i nya länder, men just nu vill vi använda alla våra resurser för att växa på hemmaplan”.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?