1515
Annons

Kinnevik redo att sälja MTG:s tv-del – men behåller gärna det digitala

Styckandet av MTG är första steget i process där storägaren Kinnevik släpper makten över det tv-bolag som Jan Stenbeck grundade på 80-talet med TV3. För att undvika konkurrensproblem i samband med Tele2/Comhem-affären gör man sig nu redo för att kapa banden till den traditionella tv-delen, utan att förlora e-sporten.

Marknaden gjorde tummen upp när Stenbecks mediekoncern MTG under fredagsmorgonen meddelade att man styckar bolaget i två delar. Den ena MTG-delen, som bottnar i Jan Stenbecks lansering av reklamkanalen TV3 i slutet av 80-talet, delas ut i form av ett börsnoterat nordiskt tv-bolag vid namn Nordic Entertainment Group. Den andra MTG-delen fortsätter att heta MTG och ska främst bestå av internationella bolag inom e-sport (som ESL och Dreamhack), Youtubenätverk och annat inom den internationella marknaden för digital underhållning. 

Vid 10-tiden hade MTG-aktien stigit med knappt 3 procent på en skarpt fallande börs. Följ kursen här.

Glädjeskuttet på börsen kommer efter närmare två månader av utförslöpning för MTG:s aktie. Den hade en kortvarig topp i början av februari då MTG presenterade planerna att sälja tv-delen till danska TDC.

Läs mer: MTG delar upp tv-delen och Splay – behåller e-sporten

Affären sågs då som en listig lösning på Kinneviks potentiella problem med EU:s konkurrensmyndighet. Maktbolagets sammanslagning av bolagets kabeloperatör Comhem och teleoperatör Tele2 hade lockat till sig konkurrenskommissionär Magrethe Vestagers uppmärksamhet. Och genom att sälja MTG:s tv-del till danskarna skulle man undvika att framstå som allt för dominerande på tv-marknaden. Samtidigt skulle man kunna behålla MTGx, med sina internationella satsningar på e-sport och Youtubenärverk, som ett separat börsbolag.

Alla var glada en kort stund. Sedan började affären krackelera till följd av ett bud på hela TDC från ett konsortium bestående av det australienska riskkapitalbolaget Macquarie och danska pensionsfonder.

Läs mer: Konsortium lägger bud på teleoperatören TDC

Nu går MTG vidare med styckningen på egen hand. Samma upplägg råder - med undantag för att det svenskgrundare Yourtubenärverket Splay landar i tv-lådan Nordic Entertainment Group istället för det kvarvarande MTG.

Kinnevik och MTG presenterar allt detta som MTG:s initiativ. Men det ska tas med en nypa salt. Kinnevik har redan flaggat för att man ska vara ”behjälplig” om EU har synpunkter på konkurrenssituationen på tv-marknaden. Mer konkret än så vill man av naturliga skäl inte vara i nuläget. Men den spruckna affären med TDC pekar på att det är MTG:s tv-del, inte Comhem/Tele2, som Kinnevik, agnostiskt nog, är redo att släppa kontrollen över. 

Inget kommer att ske omedelbart. Enligt MTG:s vd Jörgen Madsen Lindeman ska Nordic Entertainment Group knoppas av som självständigt börsbolag först under fjärde kvartalet. Men det är ändå rimligt att tro att Kinnevik har ett färdigt svar om Magrethe Vestager knackar på dörren.

Ett alternativ är att Stenbecks maktbolag stämplar om sina aktier i MTG för att minska sin röstandel. Idag äger man drygt 30 procent av aktierna i bolaget och närmare 48 procent av rösterna. 

Ett annat alternativ är att man hittar en köpare till den traditionella tv-delen. En potentiell sådan kan vara Telia, som nog gärna skulle göra som Tele2 och fylla sitt bredbandsnät med lite tv-innehåll. Frågan är då om Telia kan få sin dominerande huvudägare, svenska staten med 37 procent av rösterna, att godkänna en så pass omfattande affär.

Alternativen är många. Men den riktningen är ändå så pass tydlig som den kan vara på en föränderlig marknad som denna. Dagens besked är av allt att döma första steget i Kinneviks omtag när det gäller att avyttra MTG:s tv-del, skydda affären mellan Comhem och Tele2 och fortsätta satsa på e-sport, spel, Youtubenätverk och andra bolag på den internationella marknaden för digital underhållning.


Innehåll från SavelendAnnons

Starta året med en ny vana: Få dina sparpengar att växa utan ansträngning

Återigen är januari här, månaden som både betraktas som årets fattigaste och ett startskott för nya löften. Sparplattformen SaveLend vill uppmuntra alla att använda det nya året till att se över sitt sparande och ta tillfället i akt att bygga en stabil ekonomisk grund. I stället för att låta dina pengar ligga sovandes på ett sparkonto utan ränta kan SaveLend hjälpa dig att sätta sparpengarna i arbete – och skapa möjlighet för dem att växa.

Ett nytt år är här och för många markerar det en möjlighet att börja med, eller återuppta, olika goda vanor. Att komma i gång med träningen eller ge upp tobak är nog några av de allra vanligaste nyårslöftena men 2022 kan också bli året du börjar satsa på ditt sparande, på riktigt. Många har idag stora summor pengar på vanliga sparkonton till nollränta, helt utan avkastning. Det är precis lika ineffektivt som att stoppa pengar i madrassen, menar Ludwig Pettersson, vd på SaveLend.

– Riksbanken har som uppgift att hålla inflationen på runt 2 procent per år så faktum är att dina sparpengar tappar köpkraft med tiden om de ligger vilande. Du bör i stället se till att placera pengarna där de jobbar och levererar avkastning. 

Steg ett är helt enkelt att komma i gång med det aktiva sparandet och det kan göras på många olika sätt, du kan till exempel köpa aktier och fonder, investera i råvaror eller spara i krediter. Nästa steg är att se till att du har en plan framåt, förklarar Ludwig Pettersson. En annan viktig faktor för ett framgångsrikt sparande är nämligen att spara varje månad, över tid. På så vis investerar man i alla konjunkturer och slipper tänka på att försöka förutse marknaden.

En naturlig diversifiering

Idén till SaveLend föddes 2014 ur viljan att erbjuda en sparform som står utanför aktiemarknadens dagliga svängningar och som ger grund för stabil avkastning. Krediter är en välkänd och beprövad investeringsform som tack vare teknikens utveckling numera kan erbjudas till alla. Genom att dela upp kapitalet på många olika krediter och kredittyper når man också en naturlig diversifiering då risken delas upp både sett till koncentration per kredit och kredittyper – så som företagslån, fastighetskrediter, konsumentlån och liknande. Det är också en sparform som inte kräver några förkunskaper eller stora startkapital. 

– Att spara i krediter skapar ett naturligt kassaflöde med ränteutbetalningar vid olika tillfällen och tider så att pengar fortsätter att ticka in. Och sedan får man ränta-på-ränta-effekten på det, säger Ludwig.  

Lägre risk

Han understryker att samtliga krediter hos SaveLend omfattas av en noggrann kreditkontroll och att krediter som tillgångsslag generellt har lägre risk än aktier. Trots detta ska krediter inte heller utgöra hela sparportföljen utan det är alltid viktigt att säkerställa en bra bredd så att man sprider sina risker. Avkastning och risk går hand i hand och man ska vara medveten om att en möjlighet till hög avkastning också innebär en hög risk. Du måste därför fundera på hur planen för ditt eget sparande ser ut. 

– Krediter bör vara en självklar del av varje sparportfölj för att skapa en bra diversifiering mellan både tillgångsslag och risknivåer. Vår målavkastning ligger på 7–9 procent per år, och under de senaste tolv månaderna nådde vi 8,92 procents avkastning efter avgifter och kreditförluster. 

Möter både nya och erfarna sparare

SaveLends plattform är utformad för att möta behovet hos alla typer av sparare. Från nybörjarsparare, som förstår att pengar behöver aktiveras men inte har något större intresse av att hålla koll på att köpa och sälja. Till de mer erfarna och kapitalstarka investerarna som vill ha en större bredd i portföljen och en tryggare investeringsgrund att stå på. 

– Vår investeringsmotor SmartInvest möjliggör ett helt automatiskt sparande i krediter vilket gör att vi kan möta de med lite mindre kapital som bara vill komma i gång och aktivera sitt kapital. Samtidigt kan de mer erfarna investerarna engagera sig mer i plattformen och göra egna inställningar för att få den spridning de vill ha i olika kredittyper samt bestämma exakt koncentration av kapital per kredit, avslutar Ludwig Pettersson. 

Kom i gång idag på Savelend.se 

 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?