1515

Kinnevik investerar 900 miljoner i Mathem

Börsnoterade Kinnevik genomför en jätteinvestering i Mathem. I samband med affären värderas matleveranstjänsten till 2,4 miljarder kronor. ”Ingen av ägarna har sålt mer än en tredjedel av sitt innehav”, säger grundaren Tomas Kull.

Mathems grundare Tomas och Carolin Kull samt Kinneviks vd Georgi Ganev.
Mathems grundare Tomas och Carolin Kull samt Kinneviks vd Georgi Ganev.Foto:Di.

Kinnevik KINV B +1,31% Dagens utveckling har genomfört en investering värd 900 miljoner kronor i e-handelsbolaget Mathem. Stenbecksfärens börsnoterade investmentbolag blir därmed största ägare i den digitala livsmedelsbutiken med 38 procent av aktierna.

I transaktionen köper Kinnevik bland annat nyemitterade aktier värda 400 miljoner kronor. Mathems grundare Tomas Kull ska nu omsätta det färska kapitalet genom stora investeringar i verksamheten.

”Kunderna kommer att märka av ett ännu bredare utbud, högre kvalité och bättre service. Vi kommer göra fler satsningar på färdigmat, inspiration och nya samarbeten. Vår idélåda är proppfull och pengarna gör att vi kan nå våra uppsatta mål ännu snabbare”, säger han till Di Digital.

Kinnevik köper därutöver existerande aktier i Mathem för 500 miljoner kronor. Bland bolagets tidigare storägare fanns Verdane Capital, Anders Holch Povlsen, grundarna Karolin och Tomas Kull samt H&M:s vd Karl-Johan Persson.

”Det är ingen ägare som har lämnat helt och hållet. Men i samband med affären ville Kinnevik få ett tillräckligt stort ägande, eftersom de tror så mycket på oss. Samtliga ägare har därmed varit tvungna att lämna ifrån sig en liten del, men ingen har sålt mer än en tredjedel av sitt innehav”, säger Tomas Kull.

Läs mer: Clas Ohlson CLAS B -0,56% Dagens utveckling går in i Mathem 

Däremot har Clas Ohlson inte behövt sälja några aktier, enligt Tomas Kull, som en del av det avtal som slöts i december 2017. Den 10-procentiga ägarandel som Clas Ohlson då förvärvade för 221 Mkr späds dock ut efter Kinneviks intåg.

Mathem ingick samtidigt ett strategiskt samarbete med den börsnoterade prylkedjan, som innebar att utvalda produkter nu kunde göra livsmedlen sällskap i varukorgarna. Enligt Tomas Kull innehåller var tionde kasse som bolaget levererar nu en vara från Clas Ohlson.

I samband med Kinneviks aktieköp värderas hela Mathem till 2,4 miljarder kronor. 

Mathem omsatte ungefär 1,5 miljarder kronor under 2018 och genomförde över en miljon leveranser, uppger Tomas Kull i samband med affären. Det motsvarar en intäktstillväxt på nästan 36 procent från 1,1 miljarder kronor året innan.

Ni har inte gått med vinst sedan starten och gjorde en förlust på 168 miljoner kronor under 2017. Vad blev resultatet i fjol?

”Vi fokuserar på den här affären just nu. Vi får återkomma med exakta siffror när bokslutet är helt färdigt”, säger Tomas Kull.

Läs mer: Kinnevik storsatsar på norsk matbutik på nätet 

Mathem är inte Kinneviks första investering inom segmentet. I fjol investerade vd:n Georgi Ganev runt 327 miljoner svenska kronor i den norska onlinebaserade matbutiken Kolonial. 

”Mat är en sektor med enorm potential givet att den står för en så stor del av hushållens utgifter. Köpmönsterna är attraktiva där konsumenter handlar ofta och med ett högt genomsnittligt ordervärde”, säger Georgi Ganev i en kommentar.

Mathem grundades 2006 och sysselsätter i dagsläget runt 1 500 personer. Mathems grundare Tomas Kull hoppas nu kunna utbyta lärdomar med flera av Kinneviks andra portföljbolag: till exempel e-handlarna Zalando och Qliro QLIRO -2,57% Dagens utveckling , matsvinnsappen Karma, leveransbolaget Budbee och tidigare nämnda Kolonial.

”Vi är väldigt glada att Kinnevik har investerat i oss. Vanliga matkunder börjar upptäcka nätmaten och intresset är större än någonsin. Den trenden vill vi fånga upp. Mathem är redan väl positionerade, men med Kinneviks hjälp kan vi accelerera ytterligare”, säger Tomas Kull.

Transaktionens slutförande är villkorat av sedvanliga godkännanden från tillsynsmyndigheter och förväntas ske under första kvartalet 2019.

Läs mer: Matkassarna bromsar – men lösplock lyfter e-handeln 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?