1515

King-grundarna startar bolag med Doberman-veteran

King-miljardärernas Sweet Studio ska utveckla nya produkter och investera i techentreprenörer. ”Vi kommer att se på helheten, inklusive hur affären bidrar till en bättre värld”, säger Anders Frostenson.

 

Anders Frostenson ska starta Sweet Studio i Stockholm tillsammans med King-grundarna.
Anders Frostenson ska starta Sweet Studio i Stockholm tillsammans med King-grundarna.

Grundarna av spelsuccén King, som köptes ut från amerikanska börsen för omkring 50 miljarder kronor 2015, har investerat i en rad nya bolag via Sweet Capital.

Till exempel har Sweet Capital investerat i terapiappen Shim, artrostjänsten Arthro och hundtjänsten Dog Buddy.

Nu ställer sig Sweet Capital bakom Sweet Studio, som beskrivs som en ny design- och teknikstudio med bas i Stockholm. Bolaget ska ledas av Anders Frostenson, som närmast kommer från Doberman i New York.

”Vi kommer att investera i nya entreprenörer genom att hjälpa dom att bygga och kunna investera kapital. Vi kommer även att bygga egna produkter som vi tror på”, säger han till Di Digital.

”Vi kommer att fokusera på entreprenörer inom tech och mobilt inom konsumentområdet. Vi kommer att se på helheten, inklusive hur affären bidrar till en bättre värld för människor, samhälle och miljö”, tillägger han. 

Läs mer: 3 miljarder senare – King-grundaren talar ut

Sweet Capital vill backa en ny våg av bolagsbyggare, säger King-grundaren Sebastian Knutsson.

“Vi är alla gamla grundare och vi ser detta som en möjlighet att kunna återinvestera i en ny generation av entreprenörer. Med den nya studion kombinerar vi både erfarenhet, hantverk och kapital”, säger Sebastian Knutsson, en av grundarna till King och Sweet Capital.

Anders Frostenson lämnar Doberman efter att ha etablerat designbyråns New York-kontor. I dag har kontoret 20 medarbetare. Anders Frostenson var under fyra års tid Dobermans USA-chef och har sedan i fjol fokuserat på affärsutveckling.

“Doberman har varit min viktigaste resa i karriären. Jag kan inte tänka mig någon bättre skola än att bygga bolag från grunden i New York med det smartaste gänget i branschen” säger Anders Frostenson.

Läs mer: Därför investerar King-miljardärerna i psykologi-appen


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?