1515

Kinesiskt ägande i Doktor.se prövas inte: ”Behövs tydligare lagar”

Socialdemokraterna i region Stockholm får nej till att ägarpröva vårdaktören Doktor.se efter att kinesiska Tencent gått in som delägare.

”Lagstiftningen ger inte regionen särskilt stora möjligheter”, säger vård- och valfrihetsregionrådet Tobias Nässén (M), som manar på regeringen att ta tag i frågan.

Tobias Nässén (M) är vård- och valfrihetsregionråd i region Stockholm. Tencent, med grundaren ”Pony” Ma Huateng, är delägare i vårdgivaren Doktor.se
Tobias Nässén (M) är vård- och valfrihetsregionråd i region Stockholm. Tencent, med grundaren ”Pony” Ma Huateng, är delägare i vårdgivaren Doktor.seFoto:SLL, Kin Cheung

Kinesiska bolagsinvesteringar i utlandet har skapat globala geopolitiska konflikter under de senaste åren. Det handlar framför allt om en oro kring säkerheten för personuppgifter. Kinesiska Tencent gick i somras in som delägare i nätläkaren Doktor.se, vilket oroade Socialdemokraterna i region Stockholm som ville se en ägarprövning. 

”Jag ser en oro kring patientdatan. Det finns en nära koppling till den kinesiska toppen och därför måste vi ha en politisk diskussion om vilka som får äga och bedriva vård här”, har Talla Alkurdi (S), oppositionsregionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor i Stockholm, sagt tidigare till Di Digital.

Doktor.se driver vård i egen regi fysiskt och digitalt i Sverige och i Tyskland, samt i Storbritannien till hösten. Bolaget har även i dag samarbeten med vårdaktörer i en rad andra länder som använder Doktor.se:s tekniska plattform. Räknat i antal patienter är Doktor.se Sveriges näst största digitala vårdaktör efter Kry.

Men nu står det klart att det inte blir någon ägarprövning av Tencent. I en debatt mellan regionrådet Tobias Nässén (M) och Talla Alkurdi (S), under Stockholms senaste regionfullmäktige, kom hälso- och sjukvårdsnämnden fram till att ägarandelen på 5 procent i Doktor.se inte är tillräckligt substantiell för att behöva prövas.

”Lagstiftningen ger inte regionen särskilt stora möjligheter att kunna granska ägarstrukturerna. Gäller det lagen om offentlig upphandling så gäller det leverantören och möjligheter att ställa krav på men inte på ägarna direkt”, säger Tobias Nässén, och fortsätter:

”Inom lagen för valfrihetssystem så finns det kanske lite större möjligheter, men där gäller framför allt möjligheten att stoppa överlåtelsen av avtal och det är ju inte fallet här.”

Men det kan ändå bli svårare för kinesiska bolag att göra investeringar i Sverige framöver. I november ska en pågående utredning presentera ett nytt system för hur utländska direktinvesteringar inom skyddsvärda områden kan utformas.

”Regeringen är samtidigt medveten om de problem som kan uppstå vid utländska förvärv”, har inrikesminister Mikael Damberg (S) meddelat angående Tencents delägande i Doktor.se.

Tobias Nässén hänvisar även han till den nationella utredningen, men anser att det finns för lite i den om sjukvård som ett extra skyddsvärt område.

”Mitt parti Moderaterna har drivit på och fått ett utskottsinitiativ att skynda på regeringen för det är en angelägen fråga kring skyddsvärda områden att granska utländska investeringar”, säger han.

Enligt honom behövs det så snabbt som möjligt komma fram tydliga lagar och regler.

”Kinesiskt deltagande i utbyggnaden av 5g-nätet har satt fingret på frågan.”


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?