Kinesiska bolagsinvesteringar i utlandet har skapat globala geopolitiska konflikter under de senaste åren. Det handlar framför allt om en oro kring säkerheten för personuppgifter. Kinesiska Tencent gick i somras in som delägare i nätläkaren Doktor.se, vilket oroade Socialdemokraterna i region Stockholm som ville se en ägarprövning.
”Jag ser en oro kring patientdatan. Det finns en nära koppling till den kinesiska toppen och därför måste vi ha en politisk diskussion om vilka som får äga och bedriva vård här”, har Talla Alkurdi (S), oppositionsregionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor i Stockholm, sagt tidigare till Di Digital.
Doktor.se driver vård i egen regi fysiskt och digitalt i Sverige och i Tyskland, samt i Storbritannien till hösten. Bolaget har även i dag samarbeten med vårdaktörer i en rad andra länder som använder Doktor.se:s tekniska plattform. Räknat i antal patienter är Doktor.se Sveriges näst största digitala vårdaktör efter Kry.
Men nu står det klart att det inte blir någon ägarprövning av Tencent. I en debatt mellan regionrådet Tobias Nässén (M) och Talla Alkurdi (S), under Stockholms senaste regionfullmäktige, kom hälso- och sjukvårdsnämnden fram till att ägarandelen på 5 procent i Doktor.se inte är tillräckligt substantiell för att behöva prövas.
”Lagstiftningen ger inte regionen särskilt stora möjligheter att kunna granska ägarstrukturerna. Gäller det lagen om offentlig upphandling så gäller det leverantören och möjligheter att ställa krav på men inte på ägarna direkt”, säger Tobias Nässén, och fortsätter:
”Inom lagen för valfrihetssystem så finns det kanske lite större möjligheter, men där gäller framför allt möjligheten att stoppa överlåtelsen av avtal och det är ju inte fallet här.”
Men det kan ändå bli svårare för kinesiska bolag att göra investeringar i Sverige framöver. I november ska en pågående utredning presentera ett nytt system för hur utländska direktinvesteringar inom skyddsvärda områden kan utformas.
”Regeringen är samtidigt medveten om de problem som kan uppstå vid utländska förvärv”, har inrikesminister Mikael Damberg (S) meddelat angående Tencents delägande i Doktor.se.
Tobias Nässén hänvisar även han till den nationella utredningen, men anser att det finns för lite i den om sjukvård som ett extra skyddsvärt område.
”Mitt parti Moderaterna har drivit på och fått ett utskottsinitiativ att skynda på regeringen för det är en angelägen fråga kring skyddsvärda områden att granska utländska investeringar”, säger han.
Enligt honom behövs det så snabbt som möjligt komma fram tydliga lagar och regler.
”Kinesiskt deltagande i utbyggnaden av 5g-nätet har satt fingret på frågan.”