1515
Annons

Kinesisk betaljätte investerar i svensk kassamjukvara

Kinesiska börsbolaget Pax investerar 20 miljoner kronor i svenska Onslip, som erbjuder digitala kassasystem till småföretagare. Ambitionen är att Pax ska marknadsföra Onslip molnbaserade tjänster internationellt. 

Onslips vd Daniel Rasmussen.
Onslips vd Daniel Rasmussen.Foto:Pressbild.

Kinesiska Pax, med ett börsvärde på närmare fem miljarder kronor på Hongkongbörsen, investerar 20 miljoner kronor i det svenska mjukvarubolaget Onslip.

”Vi blir nu Pax globala partner och få möjlighet att sälja vår mjukvara för framtidens kassasystem i över 100 länder. Om fem år är vi världsledande med hundratusentals kunder”, säger Onslips vd Daniel Rasmussen.

Onslip grundades 2010 och var från början återförsäljare av kortterminaler och hårdvara för kassaterminaler i restauranger och mindre butiker. Kring 2014 började man även utveckla egen mjukvara. Och under 2017 bildades verksamheten Onslip Cloud. 

Övergången från hårdvara till mjukvara har fått omsättningen att minska från knappt 25 Mkr 2016 till drygt 20 Mkr i fjol, enligt vd:n. Bolaget dras även med röda siffror. I fjol var förlusten cirka 15 Mkr. 

”Omställningen har varit tuff, men nödvändig. Men vi ser stora möjligheter inom molntjänster, inte minst utanför Sverige”, säger Daniel Rasmussen.

Läs mer: Stormrik på Izettle: ”Hade hellre sett en notering”

En möjlig konkurrent är svenska Izettle, som nyligen köptes av Paypal för drygt 19 miljarder konor. Båda bolagen erbjuder kortdosor och kassasystem, samt en rad andra tjänster i Europa och Sydamerika. Men Onslips vd Daniel Rasmussen ser Izettle mer som en potentiell partner. 

”Vi ser dem mer som en samarbetspartner när det gäller kortbetalningar. Våra konkurrenter är gamla bolag som säljer pc-baserade kassasystem.”

Kinesiska PAX får 20 procent av Onslip Cloud för sin investering på 20 Mkr.

”Pax har ju kassahårdvara, men behöver mjukvara. Det är därför de investerar i oss. Vi ser stora möjligheter i länder som Sydafrika, Malaysia och Singapore, men även Tyskland, Nederländerna, Schweiz och Kanada”, säger Daniel Rasmussen.

Pax har en bakgrund inom tillverkning av enklare kortterminaler för den inhemska marknaden. Företaget existerade knappt utanför Kina för sju år sedan, men har på senare år vuxit till att vara näst störst på den globala marknaden, efter franska Ingenico, enligt Onslip.

”Airbnb för husbilar” går samman med svensk konkurrent

Det schweiziska bolaget Mycamper ville slå sig in på campingmarknaden i fjol, med sin tjänst som låter kunder hyra ut husbilar och husvagnar till varandra. Nu investerar de i stället i sin svenska branschkollega Housecar – för att växa i Norden.

Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.
Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.Foto:Press.

Under 2020 lanserade det schweiziska bolaget Mycamper sin tjänst i Sverige. Deras plattform är ett sorts ”Airbnb för husbilar och husvagnar”, där privatpersoner kan hyra ut campingfordon till varandra. Affärsmodellen består av att bolagen tar runt 20 procent av uthyrningskostnaden i avgift. 

Men det har funnits flera lokala aktörer på marknaden, som fick ett uppsving i fjol när många svenskar valde att fira sin semester på hemmaplan i spåren av coronapandemin. 

Nu investerar Mycamper i sin svenskgrundade branschkollega Housecar.

”Vi är imponerade över deras snabba tillväxt. Strategiskt är det en stor fördel för oss att investera i ett grundarteam som kan den nordiska marknaden. Tillsammans är vi övertygade om att vi på ett effektivt sätt kommer att kunna skala”, säger Michele Matt vd för Mycamper, i en kommentar.

Läs mer: ”Airbnb för husvagnar” rullar ut – vill lifta med svemester-trenden

Affären är värd runt 5 miljoner kronor, vilket innebär att Mycamper blir delägare i Housecar tillsammans med grundarna.

Målsättningen är nu att tillsammans bygga den största delningstjänsten för fritidsfordon i Norden. Det kommer ske under svenska Housecars varumärke, dit det schweiziska bolaget flyttar alla sina tillgångar.

Redan före coronapandemin var Sverige dock det land i Europa med flest campingfordon per capita. Det finns i dag 100 000 husbilar och 290 000 husvagnar i landet.

”2021 har börjat fantastiskt. Vi är nära att nå förra årets bokningar redan nu”, säger Rickard Magnusson, vd och medgrundare på Housecar.

De tre andra grundarna bakom bolaget är Nicolas Cohen, Farshad Tajik och Anders Lisspers. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera