Annons

Kina tvingar techjättar att lägga korten på bordet

Detaljer kring de kinesiska techjättarnas hemliga algoritmer publicerades för första gången under fredagen. Det rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. 

Kinesiska jättar: Tiktok, Alibaba och Tencent.
Kinesiska jättar: Tiktok, Alibaba och Tencent.

Kinas tillsynsmyndighet ”The Cyberspace Administration of China” har för första gången publicerat en lista med detaljer kring 30 algoritmer från jättar som Alibaba, Tencent och Tiktoks ägarbolag Bytedance. 

Techbolagens algoritmer, som bland annat kontrollerar vad användarna exponeras för, är av yttersta vikt för att driva tillväxt.

”Ingen har någonsin fått tillgång till dessa detaljer tidigare. Techbolagens algortimer är nyckeln till bolagets framgångar”, säger Zhai Wei, forskningschef på centret för konkurrenslag vid East China University till Bloomberg.

Den publika listan avslöjade inte själva koderna till algoritmerna, utan ger en kortfattad beskrivning av hur de fungerar. Tiktoks ägarbolag Bytedance sträcker sig så långt som att avslöja att algoritmerna använder sig av användarnas gillande för att rekommendera innehåll på bolagets andra plattformar som systerappen Douyin. Med andra ord avslöjas inte så mycket som inte redan varit allmänt känt. 

”Informationen som tillsynsmyndigheten fått är mycket mer detaljerade än vad som publicerades, och det innefattar även affärshemligheter”, säger Zhai Wei.

Kina har stramat tyglarna för techjättarna under en längre tid. I fjol införde landet nya säkerhetslagar för hur bolagen använder persondata, och sedan i mars kräver Peking att bolagen redovisar hur algoritmerna används. Det är betydligt hårdare tag än i USA, där jättar som Meta och Alphabet med framgång hävdat att det är rena affärshemligheter. 

Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend växer så det knakar trots orolig marknad

Den 16 november släppte fintechbolaget SaveLend Group sin delårsrapport för årets tredje kvartal. Trots det osäkra världsläget, elkris och kraftig inflation visar rapporten att bolaget på en närapå fördubblad nettoomsättning jämfört med samma period förra året – från 23,6 miljoner till 40,7 miljoner.

Trots en orolig och rörlig marknad pekar bolagets siffror uppåt. Frågar man Ludwig Pettersson, vd på SaveLend, beror detta till stor del på att krediter som tillgångsslag ofta klarar sig bra även under stormiga tider. 

– För bara ett par månader sedan tog vi en fantastisk milstolpe, då vi nådde en miljard kronor på vår sparplattform – en ökning på 142 procent sen året innan! Sedan dess har tillväxten fortsatt; många har fått upp ögonen för vårt sparerbjudande och att vi levererar en stabil avkastning även under rådande omständigheter. Avkastningen låg också till grund för att vi utsågs till bästa P2P-plattform av Privata Affärer tidigare i år. 

Fördubblat antalet aktiva månadsspar

SaveLend har inte haft en negativ avkastningsmånad sedan 2016, men detta till trots är bolaget något av en doldis på finansmarknaden. Ludwig konstaterar att det finns en hel del att göra vad gäller varumärkeskännedom, men hos de sparare som känner till bolaget finns det inga tveksamheter. Ett bevis på detta är att SaveLend sett en fördubbling i antal aktiva månadsspar jämfört med föregående år, vilket är en snabbare ökning än antalet nya sparare. 

– Det är ett tydligt kvitto på att vi är på rätt väg. Vi letar alltid efter tillfällen att accelerera tillväxten och tar chansen när den dyker upp. Detta är en approach som jag bedömer är en stor framgångsfaktor och det är något vi kommer att fortsätta med. Nu, exempelvis, när vi kan konstatera att vår faktureringsplattform Billectahar växt med 48,9 procent med en lönsamhet på 28,6 procent sedan förra året blir det oerhört tydligt att vi bör investera mer i Billecta för att accelerera tillväxten än mer. Där avser vi att trycka på gaspedalen ordentligt – utan att tumma på resultatet i den delen av vår affär. 

Har attraherat nya ägare

Skalbarheten i plattformarna blir allt tydligare när det kan konstateras att kostnadsbasen inte växer i samma takt som intäkterna. Ytterligare ett viktigt framsteg under kvartalet är att SaveLend har kunnat säkra 10 miljoner kronor i utestående optionsprogram. Det sammantaget gör att bolaget fortsatt bedömer sig ha tillräckliga resurser för att bli kassaflödespositiva.

– Ett annat resultat av denna transaktion är att vi i samband med detta har attraherat nya långsiktiga ägare till bolaget som sedan tidigare var investerare på sparplattformen, säger Ludwig.

”Visade sin kollektiva styrka”

Med tanke på omvärldsläget betonar Ludwig att det är svårare att sia om framtiden än i normala fall, men han känner ändå trygghet såväl i bolagets plattformar och leveranssäkerhet som deras förmåga att anpassa sina investeringar efter behov. Hans attityd grundas bland annat i att bolaget under det senaste kvartalet kunde godkänna det hittills största lånet någonsin till en av sina låntagare. 

– Våra sparare visade sin kollektiva styrka genom att möjliggöra ett lån på 60 miljoner till en av våra återkommande låntagare. Det visar på styrkan i vår modell och att våra sparare har förtroende för vår leverans inför framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer och investera i SaveLends sparplattform här 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera