1515
Annons

Kapitalchans för tillväxtbolag när Swedbank inleder samarbete med Pepins

Swedbank har etablerat ett samarbete med crowdfundingplattformen Pepins. Genom det nya samarbetet kommer tillväxtbolag i Swedbanks kundbas kunna erbjudas möjligheten att resa kapital med Pepins som rådgivare.

Genom samarbetet erbjuds tillväxtbolag i Swedbanks kundbas möjligheten att resa kapital med Pepins som rådgivare.
Genom samarbetet erbjuds tillväxtbolag i Swedbanks kundbas möjligheten att resa kapital med Pepins som rådgivare.Foto:Marcus Ericsson/TT

Swedbanks SWED A +1,83% Dagens utveckling onoterade företagskunder kommer kunna, tillsammans med sin rådgivare i banken, presentera sitt case för Pepins undefined 0,00% Dagens utveckling och diskutera förutsättningarna för en emission på crowdfundingplattformen. Genom en sådan emission får bolaget tillgång till Pepins 70 000 investerare.

”Att stötta tillväxtbolag är helt centralt för vår modell”, säger Per-Åke Nyberg, chef för Swedbanks investmentbank, i ett pressmeddelande.

När kunderna blir för stora för Pepins kan de enkelt komma över till Swedbank inför större kapitalrundor, säger Nyberg.

Pepins arbetar med kapitalrundor från runt 10 upp till 90 miljoner kronor, medan Swedbanks egen investmentbank hanterar rundor från runt 100 miljoner och uppåt.

Utvecklingen för Pepins – som startade 2016 och hjälper onoterade bolag att ta in kapital genom aktieemissioner riktade till allmänheten – har gått trögt i år. Under första kvartalet ökade företagets förluster till 6,8 miljoner kronor, för att sedan hamna på en förlust på 603 000 kronor till andra kvartalet.

Läs mer: Fortsatt trögt för Spiltan-ägda aktiehandlaren 

Pepins pekade på att oron kring den pågående pandemin påverkat verksamheten negativt. Bland annat sjönk volymen i aktiehandeln under första halvåret med 24 procent till 84 Mkr jämfört med samma period 2019. Samtidigt sjönk provisionsnettot under andra kvartalet till 2,4 Mkr, jämfört med 6,7 Mkr samma period i fjol.

 


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?