1515

Kan oljepengar bygga nästa spelsuccé? Den här VR-studion tror det

Kan ett oprövat grundarteam, plockat direkt ur skolbänken, utmana spelvärldens giganter på den framväxande VR-marknaden? Ja, säger teamet bakom spelstudion Svrvive.

Spelstudion Svrvive:s grundare Faviana Vangelius, Hampus Granberg och Pontus Pettersson samt Johan Svärd och Nils von Heijne.
Spelstudion Svrvive:s grundare Faviana Vangelius, Hampus Granberg och Pontus Pettersson samt Johan Svärd och Nils von Heijne.Foto:Svrvive

Hajpen är enorm kring den framväxande VR-marknaden. Bara i år har flera tunga namn ur den svenska spelbranschen startat nya studior, helt fokuserade på att utveckla spel för virtuell verklighet.

Två exempel är Resolution Games (NTL), grundat av den tidigare King-chefen Tommy Palm och uppbackad av bland andra Googles riskkapitalbolag, samt Fast Travel Games (NTL), grundat av en grupp veteraner från Angry Birds-skaparna Rovio och Battlefield-skaparna Dice.

Di Digitals databas Nordic Tech List listar i skrivande stund 27 startupföretag verksamma inom VR i Sverige och Norden.

Nystartade Svrvive (uttalas “survive”) (NTL) är en udda fågel i sammanhanget. Företaget, som backas upp av 15 Mkr från ett riskkapitalbolag med kopplingar till Lundin Oil-familjen, grundades så sent som i maj och släppte sin första spelbara demo för en knapp vecka sedan.

Tre av de fem grundarna kommer direkt från avslutade universitetsutbildningar. Ingen i grundarteamet har någonsin släppt ett spel tidigare.

Nils von Heijne, medgrundare och kreativ chef på Svrvive, med en bakgrund inom kommunikation och pr, ser inte det som ett stort problem. Att utveckla för VR är så annorlunda jämfört med vanlig spelutveckling, säger han, att erfarenhet inte nödvändigtvis är en konkurrensfördel.

“Det vi ser inom VR är samma mönster som när sociala medier slog igenom, eller när appbutikerna dök upp. Är man tidigt ute så har man väldigt mycket att vinna på det”, säger han.

“De andra har team som jobbat länge i spelbranschen. Det har inte vi. Men vi har byggt snabbt, vi släppte vår demo snabbt, vi har fått funding snabbt”, fortsätter han.

CkecQRYeOfQ

Svrvives första spel, som även det heter Svrvive, är ett äventyrs- och pusselspel utvecklat för HTCs VR-plattform Vive. Målet är att Svrvive ska vara bland de första “berättelsedrivna, lite djupare” spelen för Vive, säger grundarna. 

Faviana Vangelius, vd och medgrundare på Svrvive, säger att idén kom efter ett besök på ett “escape room” i Stockholm (ett slags teambuilding-lek där deltagarna ska lösa gåtor och pussel tillsammans) under våren 2016. 

Under studietiden jobbade hon på Android- och IOS-spelet Adventures of Boo tillsammans med utvecklarna Hampus Granberg och Pontus Pettersson, idag medgrundare till Svrvive. 

Trion övergav dock det projektet för att istället fokusera helt på att ta fram ett VR-spel. 

“Vi satt i mitt vardagsrum och jobbade mer eller mindre dygnet runt. Vi hade ingen hårdvara i början så vi fick koda i blindo. I mitten av maj fick vi vår Vive och insåg direkt att allt vi byggt kunde vi slänga ut direkt”, säger hon. 

Vi hade ingen hårdvara i början så vi fick koda i blindo.

Utvecklingen har gått i en rasande fart sedan dess.

I början av augusti släppte bolaget en första, spelbar demo av Svrvive. Samtidigt meddelade bolaget att man stängt en första finansieringsrunda på 15 Mkr. Pengarna kom dels från riskkapitalbolaget Back in Black Capital, med kopplingar till Lundin Oil-familjen, dels från privata investerare som Björn von Sivers, till vardags på riskkapitalbolaget Vostok New Ventures (NTL). 

“Jag tror den långsiktiga potentialen för VR är enorm, vilket blir rätt tydligt om man tittar på hur mycket kapital som investerats i sektorn (mjukvara och hårdvara) globalt de senaste åren. Jag blev verkligen imponerad av teamet och deras speldemo”, säger Björn von Sivers. 

“Som med alla investeringar på nya marknader är det en chansning. Det finns ingen som har ett bevisat track record inom VR än, för det kan du omöjligen ha”, säger Nils von Heijne. 

”Så här långt har det funkat. Vi får så mycket kärlek på internet trots att vi är helt okända”, fortsätter han. 

Under den första veckan laddades Svrvives demo ned drygt 5000 gånger. De få användartester som finns ute har varit positiva.

Nedladdningssiffran är mer imponerande än den låter, givet att Vive-plattformen så här långt uppskattas ha sålt i knappt 100 000 exemplar.

“Vi ser det som att vi har mellan 5 och 10 procent av marknaden”, säger Faviana Vangelius.

Svrvive ska vara ute till försäljning innan året är slut. Bolaget vill inte avslöja varken prislapp eller ett mer exakt lanseringsdatum, men ser tajmingen som avgörande: 

“Vi vill vara bland de första, större spelen som finns ute på plattformen. Idag finns knappt 400 titlar för Vive, men mycket av det är väldigt enkla teknikdemon”, säger Nils von Heijne. 

Det återstår att se om han lyckas ro sina planer i land. Klart är dock att Svrvive har stora ambitioner. 

“Vi tror stenhårt på den här tekniken, och vi tror på vår förmåga att erbjuda upplevelser som det finns ett sug efter. Vi vill bli en av världens bästa VR-spelstudios. Då gäller det att snabbt ta position”, säger Nils von Heijne. 

Läs även: Oljemiljoner till svensk VR-studio


Mer om Svrvive och VR-marknadens framtid i veckans Digitalpodden:

http://embed.acast.com/digitalpodden/digitaladoktorerochvr-pepp

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl


Innehåll från AdmincontrolAnnons

En digitaliserad arbetsplats – med minskad risk för cyberattacker

På senare år har en digitaliserad arbetsplats varit en hög prioritet för många företag. Samtidigt jobbar allt fler hemifrån, vilket ökar behoven av säkra och fullt digitala lösningar – inte minst när mängden cyberattacker blir alltmer förekommande och förödande.

– Genom vår styrelseportal kan dokument delas och signeras digitalt på ett väldigt enkelt och säkert sätt, säger Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige.

Sättet vi lever på har förändrats drastiskt i samband med coronapandemins intåg runt om världen, men kanske allra främst hur och var vi arbetar. Dessförinnan var kontoret allt som oftast en obligatorisk arbetsplats på daglig basis. När hemmakontor blivit allt vanligare har flera svenska bolag under det senaste året vittnat om en markant ökning av cyberattacker, och både SÄPO och Internetstiftelsen har i flera rapporter skrivit om hur attackerna blir fler i pandemins spår. Enligt Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige, kommer därför kompetens inom cybersäkerhet bli av högsta vikt framöver.

Tidigare med hjälp av en kontorsnärvaro kunde viktiga dokument signeras direkt på plats, något som innebar en problematik när företag stängde ner och drev sin verksamhet via distans. Det ställde nya krav på smidiga och säkra digitala lösningar, och Admincontrol blev snabbt ett alternativ som visade sig gynnsamt för den nya tidens behov. 

– Säkerhet är väldigt viktigt för oss. Vi kan se att behovet ökat lavinartat under pandemin; elektronisk signering används mer än någonsin. Vår tjänst möjliggör att alla tryggt kan jobba var som helst utan att behöva infinna sig i styrelserummet så fort något ska signeras, berättar Rebecka Soma.

Säkerheten måste prioriteras

Den snabba omställningen till hemmakontor och virtuella möten gjorde att många bolag förlitade sig på olika digitala tjänster – som inte alltid var helt optimala och tillräckligt säkra för ändamålet. Företagens styrelseledning måste därför förstå området kring cybersäkerhet och hur de kan arbeta för att motverka det, menar hon.

– Alla kommer behöva sträva mot en bra säkerhetskultur inom sina företag. En absolut majoritet av felen som sker på en arbetsplats är ”human errors”, och risken för att göra fel när man inte vistas på kontoret ökar ju också. Därför blir en god säkerhetskultur extremt viktigt.

Enligt statistik från tidigare i år, framtaget av cybersäkerhetsföretaget Cybint är just human errors anledningen till hela 95 procent av alla intrång.

– Har man ett bra säkerhetstänk är man mycket bättre rustad för en eventuellt kommande cyberattack. En bra och enkel åtgärd är att använda tvåfaktorsautentisering, men det till trots är det bara fyra av tio som nyttjar det.

En tjänst för nya tider

Det talas mycket om vad som väntar arbetsvärlden och den nya samtiden när vi återgår till det normala. Många är eniga om att pandemin avsevärt skyndat på digitaliseringen och många av de tjänster och arbetssätt som vi idag tillämpat förväntas stanna kvar även efter pandemin.

En av dessa är just elektronisk signering, och företag som inte rustat upp med tjänster likt dessa förväntas snabbt hamna efter i förhållande till sina konkurrenter. 

– Vinningen är oerhört stor med att kunna signera digitalt. Dels är det mer miljövänligt i och med att det eliminerar stora mängder papper, men det möjliggör också en större frihet för alla inblandade när de inte behöver infinna sig på en specifik plats.

Med Admincontrol samlas allt från digital dokumentstyrning och ett förenklat samarbete för styrelse och ledning på en och samma plats. Dessutom är det Sveriges enda ISO 27001:2013-certifierade styrelseportal och utlovar effektiva och säkra styrelsemöten – på ett användarvänligt vis.

– Med Admincontrol blir det en säkrare hantering när vi inte längre har samma förutsättningar som förr, avslutar Rebecka Soma.

Ladda ner Admincontrols e-bok för att lära dig mer om ”utvärdering av dina investeringar i styrelsens teknologi” här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?