Annons

Kampen hårdnar – bokföringsappen Wint byter strategi

Kampen hårdnar på marknaden för digital bokföring. Nu tar Göteborgsbolaget Wint in friskt kapital, drar ned på personalstyrkan och specialanpassar produkten för olika branscher. 

Wints vd Daniel Johansson och delägaren Lena Apler.
Wints vd Daniel Johansson och delägaren Lena Apler.Foto:Pressbilder

Red Flag, Bokio, Dicopay, Dooer, Wint, PE Accounting och Fortnox. Konkurrensen hårdnar på marknaden för digitala bokföringstjänster. Alla lovar att ta något tråkigt – och göra det snabbt, enkelt, billigt och tillförlitligt.

”Vår tjänst används on the fly. Man fotar av kvitton och attesterar fakturor i telefonen. Man får en överblick i realtid”, säger Daniel Johansson, vd på Wint sedan september i fjol.

Man fotar av kvitton och attesterar fakturor i telefonen.

Wint grundades i Göteborg i 2011. De senaste åren har man vuxit snabbt genom att erbjuda digital hantering av fakturor, kvitton, f-skatt, momsdeklarationer, med mera. 

Under 2017 var omsättningen 31 miljoner kronor. Men förlusten landade på hela 20 Mkr. I fjol stod det klart att strategin inte räckte för att nå lönsamhet tillräckligt fort. 

”2018 var ett tungt år med mycket investeringar. Finanserna räckte inte till. Resultat var under förväntan”, säger vd Daniel Johansson.

Han var tidigare Wints finanschef. I september ersatte han medgrundaren Björn Elfgren på vd-posten. 

Vi byggt en version för mäklare ihop med Fastighetsbyrån.

”Björn är en visionär person. Men vi var alla överens om att det behövdes en mer operativ vd när vi nu ska in i nästa fas”, säger Daniel Johansson.

Mellan september och december i fjol tog Wint in närmare 19 Mkr i friskt kapital från befintligare ägare som Collector Ventures och Ernström & C:o. Sedan tidigare är även Collectors grundare Lena Apler och Fortnox förre vd Jens Collskog delägare. Totalt har Wint tagit in drygt 50 miljoner kronor i riskkapital sedan starten.

I fjol minskade man även antalet medarbetare med 10, till 65. Vidare inledde man en satsning på nischade versioner av appen.

Wints medgrundare Björn Elfgren är fortsatt storägare i bolaget och sitter kvar som ledamot. I övrigt har styrelsen möblerats om ordentligt.
Wints medgrundare Björn Elfgren är fortsatt storägare i bolaget och sitter kvar som ledamot. I övrigt har styrelsen möblerats om ordentligt.

”Vi har två nischade versioner nu. Den ena riktar sig mot konsultbolag och tjänstebolag med upp till 100 medarbetare. Den andra har vi byggt ihop med Fastighetsbyrån. Den vänder sig till fastighetsmäklare och hanterar sånt som handpenning och provision”, säger Daniel Johansson.

Hur går det för dessa nysatsningar?

”Jättebra, vi hade stark tillväxt under fjärde kvartalet. Vi ska fortsätta satsa på nischade produkter. Vår tjänst för fastighetsmäklare används vid 50 av Fastighetsbyråns 200 kontor och av ett 20-tal andra mäklarbyråer.”

När går ni med vinst?

”Under 2020 ska vi ha positivt kassaflöde och vinst.”

Fler artiklar om faktura- och bokföringsappar här:

Spotifyveteran investerar i Mr Green-grundarens bokföringsapp Red Flag

Bokio lockar med gratis bokföring för småföretag

Fem startupbolag som fixar din deklaration i tid

Anders Borg satsar på Dicopay - en faktura-app för småföretagare

Dooer tar in 40 miljoner kronor

PE Accounting: ”Vi ska göra redovisningskonsulterna arbetslösa” 

Innehåll från ZeptagramAnnons

Planerad notering av Zeptagram: ”Musikrättigheter nytt tillgångsslag”

Zeptagrams VD och grundare Christina Löwenström.
Zeptagrams VD och grundare Christina Löwenström.

Zeptagram gör musikrättigheter tillgängliga för musikintresserade investerare och allmänheten. Bolaget genomför en nyemission inför en planerad notering. Musikrättigheter har potential att bli nästa stora tillgångsslag och Zeptagram siktar på att bli en av marknadsledarna.

Zeptagram identifierade i ett tidigt skede möjligheten att förändra musikindustrin med hjälp av blockkedjetekniken. Bolaget har utvecklat två egna plattformar för handel med NFT:er och DNFT:er som hjälper artister att skapa nya intäktsmodeller och tidigarelägga sina intäkter från royalties. Bolaget planerar en notering under nästa år.

Hits som framför av artister som Britney Spears och Justin Bieber

Zeptagrams användare har redan fått möjlighet att köpa musikrättigheter från en rad artister på plattformen, bland annat i några hits som framförs av världskända artister men också ”up-and-coming”-artister som Annyett Royale – som under året har haft topplaceringar på hitlistorna i USA.

– Investerare och fans ges möjlighet att köpa royaltybringande rättigheter och digitala samlarobjekt. Vi är stolta över de rättigheter som våra användare har fått köpa och framgångar för ”vår” artist Annyett Royale, säger Christina Löwenström, VD och grundare av Zeptagram.

Stabil tillväxt och låg korrelation med traditionella tillgångsslag

Royalties betalas ut när musiken spelas och utgör avkastningen för investerare. Royalties följer inte ekonomiska trender i någon större utsträckning. Ökad tillgång till musik via streamingtjänster och sociala medier bäddar för en fortsatt stigande efterfrågan på musik samt växande royalties, menar Christina Löwenström.

Intäkter från streamingtjänster förväntas fortsätta öka i en snabb takt och 2030 stå för mer än 80 procent av intäkterna inom musikbranschen, enligt analysfirman MIDiA. Intäkterna förväntas öka till 89,1 miljarder dollar till 2030 från 51,8 miljarder dollar under 2021.

Musikrättigheter och NFT:er på två plattformar

Musikmarknadsplatsen är ekosystemet för handel med musikrättigheter samt distribution av royalties. Musikmarknadsplatsen bygger på smarta kontrakt som möjliggör delägande av värdefulla rättigheter.

NFT-marknadsplatsen riktar sig till artister och kreatörer som vill skapa digital konst. Investerare och fans kan investera i digital konst genom NFT:er. Utöver digital konst kan NFT:er skapas av albumomslag, specialinnehåll, biljetter, autografer, böcker, digitala souvenirer et cetera.

Zeptacoin – egen grön kryptovaluta

Bolaget har skapat en egen kryptovaluta, Zeptacoin, som finns noterad på fem olika handelsplatser för kryptovaluta, däribland Bitmart, Bittrex och LBank. 

– Zeptacoin är en så kallad grön kryptovaluta vilket innebär att den är energieffektiv, CO2-neutral, snabb och har en bråkdel av transaktionskostnader jämfört med de stora kryptovalutorna, förklarar Christina Löwenström.

Värdet av bolagets innehav av egna Zeptacoin uppgår till uppskattat 30 MSEK (per 10 november 2022).

Handel med aktier innebär alltid en risk. En investering i aktier kan både öka och minska i värde och det är inte alltid säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

 

Mer från Zeptagram

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zeptagram och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera