1515

Källor: Daniel Ek har sålt aktier i Spotify för hundratals miljoner

Daniel Ek har sålt omkring 25 000 aktier de senaste åren, enligt Di Digitals källor. Börsaktuella Spotifys vd har fått en avkastning på minst 400 miljoner kronor.

Daniel Ek ska snart ta sin musiktjänst till börsen.
Daniel Ek ska snart ta sin musiktjänst till börsen.Foto:Bloomberg

Daniel Ek, vd och medgrundare av den svenska framgångssagan Spotify, är på väg att ta sitt bolag till börsen. Noteringen i New York blir den största av ett svenskt bolag sedan Telia började handlas publikt år 2000.

Under åren har Daniel Eks innehav i bolaget minskat. För tio år sedan ägde Spotify-grundaren 25 procent av musikbolaget. Vid utgången 2014 hade andelen halverats, enligt handlingar från ägarbolaget på Cypern.

I dag äger Daniel Ek under 10 procent av Spotify. Hans holdingbolag på Cypern innehar cirka 400 000 aktier i streamingtjänsten, enligt en av Di Digitals källor med tillgång till ägarlistan.

Det innebär att Daniel Ek sedan början av 2015 sålt omkring 25 000 aktier. Avkastningen bör ha blivit mellan 400 miljoner och 1 miljard kronor, beroende på när under perioden aktierna såldes.

Sedan tidigare är det känt att Spotify-grundaren sålt aktier för 300 miljoner under 2013 och 2014.

Daniel Ek kontrollerar dock drygt 25 procent av aktierna i Spotify, vilket framgår av bolagets färska noteringsansökan.

Läs mer: Klarna rensar i chefsleden: ”Gullar inte med personalen”

Spotifys aktiepris har fluktuerat de senaste åren och slog nytt rekord när kinesiska Tencent investerade i bolaget i december 2017. Då värderades hela Spotify till drygt 21 miljarder dollar, eller 170 miljarder kronor enligt dagens växelkurs.

Hur mycket Daniel Ek äger av Spotify är viktig information för befintliga och möjliga framtida investerare. Det är han och medgrundaren Martin Lorentzon som har stakat ut den långsiktiga visionen för streamingtjänsten.

I Silicon Valley har stora techbolag länge slagit vakt om grundarnas aktieandelar. Grundarna av bolag som Google och Snap har fått så röststarka aktier att de kan sälja av stora delar av sitt innehav och ändå ha stort inflytande över bolagens framtid.

Av allt att döma har Daniel Ek och Martin Lorentzon säkrat sitt inflytande på ett liknande sätt.

Läs mer: Därför nobbar Spotify Stockholmsbörsen

Di Digital avslöjade i oktober att Spotifys styrelse hade fått makten att utfärda nya aktier som blir värdelösa om de två svenska grundarna skulle hamna under 10 procents ägande sammanlagt. Nyligen rapporterade Bloomberg att Spotify skulle ta efter till exempel Facebook och Google och införa så kallade superaktier.

Dessutom finns det flera andra sätt på vilka Daniel Ek skulle kunna utöka sitt ägande.

Som Spotifys vd kommer han till exempel att kunna konvertera personaloptioner till aktier inför noteringen, uppger en källa med insyn för Di Digital.

Di Digital har sökt Spotify för en kommentar.

Läs mer: Spotify köpte svenska appbolaget för en halv miljard


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?