1515
Annons

Justin Bieber försökte fuska till sig en listetta på Spotify

Popstjärnan Justin Bieber ville få en listetta och uppmanade därför fansen att sätta nya singeln på repeat på låg volym – och att skapa nya Spotify-konton. Inlägget på Instagram är nu borttaget. 

Artisten Justin Bieber och Daniel Ek, Spotifys vd.
Artisten Justin Bieber och Daniel Ek, Spotifys vd.

Mätbarheten hos digitala musiktjänster såsom Spotify SPOT -1,56% Dagens utveckling har gjort att antalet spelningar – eller strömmar – har blivit både hårdvaluta och statussymbol för artister. Fler spelningar innebär bland annat mer royaltyintäkter och högre placeringar på branschens olika topplistor – såsom Billboard-listan.

Nu har den kanske mest högprofilerade artisten hittills ertappats med att försöka manipulera lyssnarsiffrorna.

I ett numera borttaget inlägg på Instagram uppmanade Justin Bieber nämligen sina följare att ”lura” Spotify för att öka antalet spelningar – i syfte att få upp sin nya singel till förstaplatsen. Det skriver bland annat tidningen Rolling Stone – som kallar kampanjen ”bisarr och osammanhängande”. Artisten kritiseras även i flera andra amerikanska medier.

Ett av tipsen var exempelvis att fansen kunde sätta låten på repeat på låg volym över natten. Boende utanför USA uppmanades att använda en VPN-uppkoppling för att få det att se ut som att de ändå befann sig i landet – och sedan skapa ett nytt Spotify-konto. Skälet till det är att Billboard bara räknar strömmar från USA. 

Läs mer: Artisten kritiserar Spotify-chefens rekordlön – får själv 2 öre per spelning

Spotify och fejkade lyssningar är ett ämne som tidigare har varit på tapeten. Bland annat i slutet av november då den amerikanska musikförläggaren Sosa Entertainment stämde den svenska musiktjänsten på motsvarande omkring 10 miljarder kronor.

Tvisten handlar om att Spotify ”utan förvarning” ska ha raderat vissa låtar – med motiveringen att dessa strömmats ”onaturligt” många gånger och att de hade ”manipulerats”.

Det ledde i sin tur till att Spotify inte betalade tillräckligt mycket ersättning för musiken, enligt stämningen. Sosa menar att alla 550 miljoner lyssningar är ”äkta”, och pekar på att en av deras låtar strax innan borttagningarna fanns med på Spotifys egen populära spellista ”New Music Friday”. 

Läs även: Efter Di Digitals intervju – Spotify försökte stoppa svenska forskare

Di Digital har sökt Spotify.


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?