Annons

Juristutmanaren Lexly köper dansk konkurrent

Den digitala juristutmanaren Lexly köper sin danska motsvarighet Legalhero. ”Nästa steg blir Storbritannien”, säger vd:n Magnus Stein.

Från vänster: Lexlys grundare och vd Magnus Stein och Legalheros grundare Oscar Almstrup och Kristian Anker.
Från vänster: Lexlys grundare och vd Magnus Stein och Legalheros grundare Oscar Almstrup och Kristian Anker.

Startupbolaget Lexly bildades 2004 och fick sitt genombrott när grundaren och vd:n Magnus Stein 2010 presenterade bolaget i tv-programmet Draknästet. Två som nappade på konceptet var Sven Hagströmer och Richard Båge.

Idag beskriver man sig som Nordens ledande juridiska digitala rådgivare. Bolagets plattform samlar kring 500 jurister som erbjuder tjänster inom familjerätt och affärsjuridik. Det handlar i regel om rådgivning kring sånt som samboavtal, testamenten, dödsfall, skilsmässor, samt etablering av företag och ägarförändringar inom företag. 

Enligt vd:n Magnus Stein bygger en stor del av bolagets framgångar på de samarbeten man byggt med över 80 partners som banker, försäkringsbolag och revisionsbyråer. Hittills har man hjälpt cirka 400.000 kunder i Sverige, Finland och Brasilien.

Nu stärker man sin nordiska position ytterligare genom att köpa danska Legalhero, med digitala juristtjänster får små och medelstora företag. 

”Vår strategi är att fortsätta växa internationellt och att bli det självklara valet på varje marknad. Legalhero har framgångsrikt etablerat den positionen på den danska företagsmarknaden. Tillsammans kommer vi nu också fortsätta växa inom privatsegmentet i Danmark”, säger Magnus Stein, vd på Lexly.

Kristian Anker, medgrundare och vd för Legalhero, hyllar Lexlys förmåga att bygga samarbeten.

”Lexly har utvecklat ett utmärkt partnerbaserat distributionsnätverk, som vi tror är nyckeln till att driva tillväxt inom digitala juridiska tjänster. Lexly samarbetar redan exempelvis med alla större banker i Sverige. Sammanslagningen gör det möjligt för oss att betjäna partners effektivt i hela Norden”, säger han.

Köpeskillingen är hemlig, men Di Digital erfar att den ligger på mellan 60 till 80 miljoner kronor, främst i aktier men även kontanter.

Det kan jämföras med Lexlys värdering på cirka 600 Mkr, som etablerades i april 2021 då man tog in 175 miljoner kronor i riskkapital, vilket Di Digital rapporterade om. En tung investerare då var Håkan Roos, en av Izettles tidiga investerare.

I samband med köpet av Legalhero växer Lexly från kring 80 till cirka 90 medarbetare. Ytterligare ett 120 juster blir en del av plattformen. 

Lexlys tidigare verksamhet i Tyskland är sedan länge satt på paus. Nu fokuserar man på att växa i Norden, för att sedan gå in i Storbritannien. 

”Nästa steg blir Storbritannien. Vi har inte hittat rätt väg in ännu, men valet står mellan att köpa ett bolag eller etablera oss på egen hand. Mycket hänger på vilka distributörer vi hittar”, säger vd:n Magnus Stein.

Lexly uppger att man hade totala intäkter på 67 Mkr 2020 och att den svenska verksamheten var lönsam.

Läs mer: Stenbecks digitala jurist Pocketlaw har vuxit med 500 procent i år

Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Groups dotterbolag först i Sverige med tillstånd att tillhandahålla gräsrotsfinansieringstjänster

Gräsrotsfinansiering är en investeringsform som länge har varit något av en doldis på investeringsmarknaden. SBL Finans AB (publ) var först i Sverige med att få tillstånd från Finansinspektionen att tillhandahålla lånebaserade gräsrotsfinansieringstjänster.

– Detta är resultatet av en komplex ansökningsprocess som vi har kunnat sköta helt och hållet med kompetens in-house, berättar vd Ludwig Pettersson.

Genom gräsrotsfinansering matchas investerare med företag som söker finansiering. En aktör som driver en onlineplattform för matchning eller för att underlätta sådan matchning behöver ha tillstånd från Finansinspektionen, oavsett om finansieringen är lånebaserad eller andelsbaserad. För att bli först ut i Sverige har SBL Finans, dotterbolag till SaveLend Group, drivit tillståndsfrågan hårt och sent i februari kom det positiva beskedet. 

– Detta är en viktig milstolpe för oss, inte minst med hänsyn till vår pågående expansionsresa. Det tillstånd vi har nu kan vi passportera inom hela EU, vilket dels lägger en utmärkt grund för att presentera våra tjänster ute på den europeiska marknaden, dels bidrar till att erbjuda en bredare investeringspalett, förklarar Ludwig Pettersson. 

Intäktstillväxt runt 40 procent

Utvecklingen följer i spåren av SaveLend Groups förvärv av Svensk Kreditförmedling; förvärvet ger investerare på SaveLends plattform tillgång till företagskrediter som kan användas för bostadsutveckling och andra fastighetsrelaterade investeringsinitiativ. Denna utökade tjänst i kombination med tillståndet att tillhandahålla gräsrotsfinansieringstjänster banar väg för SaveLends uttalade målsättning under 2023: en intäktstillväxt runt 40 procent – med lönsamhet. 

– Det är emellertid viktigt att komma ihåg att gräsrotsfinansiering innefattar högre krav än övriga P2P-investeringar. Marknaden är tydligt reglerad för att skydda investerarna, vilket vi tycker är mycket positivt. 

Kräver kunskapstest

För att säkerställa att SaveLends investerare förstår investeringsformen kräver bolaget att de som vill investera genomgår ett kunskapstest online. Testet gör det möjligt för investeraren att få förståelse för sin egen kunskapsnivå och risker. Därefter ges investeraren en betänketid på fyra dagar, innan investeringar sker. 

– Detta ställer naturligtvis även höga krav på oss som förmedlare. Vi har alltid arbetat med transparens och tydlighet mot marknaden och när det kommer till gräsrotsfinansiering blir sådana aspekter än viktigare, inte minst nu när vi börjar ta mark internationellt. 

Medan SaveLends expansion ut i Europa ännu befinner sig i startgroparna ser framtiden mycket ljus ut. Efterfrågan på krediter är stor och det finns ett flertal marknader som lämpar sig för SaveLends erbjudande. 

– Vi upplever att det finns ett stort intresse, men ännu finns det flera intressanta vägval att göra. Vår expansion i Europa är ett prioriterat mål för oss, som i och med det nya tillståndet blir än mer aktuellt, avslutar Ludwig Petterson. 

Läs mer om gräsrotsfinansiering och investera hos SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera