1515

Jultomten kom tidigt i år – med en stor pengasäck

Techgrundarnas draman rullas ut framför öppen ridå – och tar sig nu till Hollywood. Och ”årets julklapp” verkar vara en stor påse med pengar, konstaterar Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.

I techvärlden överträffar verkligheten ofta dikten. Excentriska entreprenörer skördar framgångar. På det följer makt och nya möjligheter. Deras beteende blir dock alltmer synligt och hemligheter sprids som en löpeld. Ageranden som kanske hade ansetts tölpaktigt för några år sedan blir något helt annat när du är miljardär.

Ett antal grundare har spelat upp riktiga draman för gallerierna på senare år. En följetong har varit Elon Musks uttalanden. Fallet med ”pedo-guy” fick sitt avslut i rätten för en vecka sedan – Teslagrundaren blev till slut friad. Elon Musk har hamnat i blåsväder flera gånger hos amerikanska finansinspektionen SEC för marknadspåverkan via hans twittrande. Ibland har det slutat i böter och han har lovat bättring, vilket inte verkar hålla i sig så länge.

Nicholas Braun ska spela Weworks grundare Adam Neumann.
Nicholas Braun ska spela Weworks grundare Adam Neumann.

Framöver kommer vi även kunna följa några av dessa draman i tv. Den kraschade börsnoteringen av coworkingjätten Wework har redan blivit en symbol för överhettningen inom techsektorn. Grundaren Adam Neumann fick avgå med buller och bång efter att det kommit fram en rad med beklämmande uppgifter. Neumanns annorlunda affärsupplägg som gagnade honom privat, kopplingar mellan Wework och hans familj, droganvändande, vilt festande, men framför allt de stora förlusterna blev för mycket för ägarna.

Wall Street Journal-journalisterna Eliot Brown and Maureen Farrell är inte ens klara med sin bok om Weworks uppgång och. Men det står redan klart att den blir tv-serie. Adam Neumann ska spelas av Nicholas Braun, känd som ”kusin Greg” från HBO-serien Succession.

Även den turbulenta resan i taxijätten Uber ska bli tv-serie. Manuset skrivs av Brian Koppelman och David Levien som ligger bakom finansdramat Billions.

På redaktionen fick vi riktiga Hollywood-vibbar när nyheten kom att vår reporter Jonas Leijonhufvuds och tidigare kollegan Sven Carlssons bok ”Spotify SPOT +2,81% Dagens utveckling inifrån” blir en Netflix-serie. Boken beskriver detaljerna bakom om hur Spotify på drygt tio år ritade om kartan för musikindustrin. Det ska bli intressant att se hur Daniel Eks och Martin Lorentzons entreprenörsresa dramatiseras. Det hela började ju i en lägenhet i Stockholmsförorten i Rågsved och ledde till den gigantiska noteringen på Wall Street 2018.

Spotifygrundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon.
Spotifygrundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon.

Jag undrar lite om det här är något som diskuterats i Spotifys styrelserum. Grundarna har nämligen sällskap i styrelsen av Netflix innehållschef Ted Sarandos. Vårt interna skämt om att Henrik Dorsin borde spela den unga versionen av Daniel Ek och Joel Kinnaman den äldre har vi dock hört inte föll i god jord hos riktigt alla. Trogna läsare av Mitt i bruset förstår kopplingen i alla fall.

Vår korrespondent i Silicon Valley, Miriam Olsson Jeffery, har den senaste tiden rapporterat om de nya vindarna från svensklägret där. Många startups och investerare för en alltmer tynande tillvaro i det amerikanska techmeckat. Höga kostnader som en månadshyra för ett rivningshotat hus på över 60 000 blir för mycket för många. 

Kanske ska det då ses som ett tecken i tiden att det sista avsnittet av satirserien Silicon Valley sändes nyligen. Jag fastnade någonstans på säsong två när jag fick för mycket dåliga flashbacks från dotcom-eran. 

Läs mer: Silicon Valley inte så hett längre: ”Sverige har kommit i kapp” 

Läs mer: ”Silicon Valley håller på att implodera av sin egen framgång”

För egen del är fortfarande gamla ”IT crowd” favoriten bland techrelaterade serier. Mest episkt är den automatiska svarsmaskinen. Som redaktionens inofficiella it-support vet jag inte hur ofta jag frågar kollegerna om de har startat om datorn/programmet/mobilen.

Klart är i alla fall att Daniel Ek och Martin Lorentzon toppar listan över Techsveriges rikaste. På god tredje plats kommer Minecraft-skaparen Markus ”Notch” Persson. I veckan kunde vi berätta att han har gett sig själv en tidig julklapp – en extrautdelning på 600 miljoner kronor. Han har under flera år plockat ut en halv miljard ur sitt bolag, men förra året tog han ut mer blygsamma 150 Mkr.

Det går dock ingen nöd på honom då han fortfarande har kvar drygt 14 miljarder kronor från när han sålde sitt verk till Microsoft. Jag hoppas han har kul för pengarna. Rent affärsmässigt verkar han inte vara så aktiv. Hans studio Rubberbrain har inte tagit fram några spel sedan starten 2016 och han verkar inte ha investerat så mycket heller. 

Läs mer: Spelgeniets julklapp till sig själv: Rekordstor utdelning på 600 miljoner

I stället tycks fokus ha legat på lyx och flärd. Bland annat köpte han en lyxvilla i Hollywood för en halv miljard för några år sedan. Han ska ha köpt ett privatjetplan och sägs kunna festa loss för miljoner under en kväll.

Allt blir dock inte lika festligt. Hans uttalanden på Twitter om ”heterosexuell pride”, feminism och att ”det är OK att vara vit” blev för mycket för Microsoft. När Minecraft i maj firade 10 år med en stor fest var Notch portad. Kanske blev det en tur till väggen med lösgodis eller gymmet istället. 

Mindre julstämning har det varit med det pågående kriget mellan TV4 och Com Hem sedan Telia-affären. En del undrar varför distributören tackade nej till TV4:s erbjudande att visa kanalen gratis tills ett avtal hade nåtts. Får se om de hinner komma överens innan det är dags för Svensson att bänka sig på uppesittarkväll med Bingolotto.

Bonnier Ventures vd Ulrika Saxon passande nog klädd i julrött.
Bonnier Ventures vd Ulrika Saxon passande nog klädd i julrött.Foto:Joey Abrait

En som är glad över Telia-affären i alla fall är Bonnier Ventures vd Ulrika Saxon. Här bör vi i vanlig ordning påpeka att Bonnier Ventures och Dagens industri ägs av Bonnier AB. Riskkapitalgrenen får nu en fin bit av kakan på 9,2 miljarder kronor. Bolaget startade med att investera i ”media tech”, men har under senare år breddat området till bland annat healthtech, som preventiv-appen Natural Cycles. 

Läs mer: Efter TV4-affären: Bonnier dubblar investeringarna i startups

Klart är i alla fall att det fallit väl ut och med en avkastning på över 20 procent per år. Bonnier dubblar nu anslaget på ett bräde. Ulrika Saxon kan sätta sprätt på upp till 250 miljoner per år. Det hela ska ha presenterats just som en julklapp till de anställda på firman.

En som kanske inte är lika glad idag är Stockholmsbörsens noteringschef Adam Kostyál. I en intervju med Bloomberg säger Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski att en notering av betalbolaget ska ske inom två år – och då i USA. Återigen skulle Nasdaq OMX få nobben. Även Spotify valde bort att lista sig hos Nasdaq och Paypal såldes istället.

Läs mer: Vd:ns fint faller – så mycket har Klarna tjänat på försenade betalningar

 


Innehåll från AdmincontrolAnnons

Transparens och kundfokus – Admincontrol lanserar automatiserad webshop

Mari Nygård, Head of datarum, Admincontrol.
Mari Nygård, Head of datarum, Admincontrol.

Admincontrol tillhandahåller plattformar och tekniska verktyg för styrelsearbete, due diligence och andra affärskritiska processer. För att göra kundresan ännu smidigare och mer transparent har de nu utvecklat en webshop – för att snabbt och på begäran kunna möta kundens behov.

– I dagens digitala samhälle vill vi kunna bemöta kunden on-demand utefter deras önskemål, säger Feras Ibrahim, affärsutvecklare, Admincontrol.

Admincontrol grundades 2005 i Norge och har idag över 100 medarbetare i Skandinavien, Storbritannien och Nederländerna. I produktportföljen finns bland annat datarum, som är en due diligence-plattform för M&A, kapitalanskaffning och rekonstruktioner. 

– Vid en M&A-process är det otroligt viktigt att ha en säker portal för delning av den konfidentiella information som finns mellan de olika parterna. Datarum är ett tryggt och användarvänligt verktyg för den typen av affärskritiska processer, säger Mari Nygård, Head of datarum, Admincontrol.

Tillgänglighet och transparens i fokus med nya webshopen

Admincontrol belyser vikten av tillgänglighet och transparens inför kunden. Som en naturlig utveckling av detta har de uppdaterat sin webshop till att bli automatiserad, lättnavigerad och med all nödvändig information tillgänglig.

Klicka här för att komma till Admincontrols Webshop 

– Vi hade en teori om att när det finns ett behov av att använda ett datarum behöver processen gå relativt fort. Vi vill väldigt gärna kunna erbjuda kunderna snabb och personlig service, något som möjliggörs med vår nya webshop, säger Mari Nygård.

– Vårt mål är att webshopen likt våra datarum ska vara användarvänlig och enkel att hantera, samtidigt som Datarummen erbjuder den avancerade funktionalitet som krävs vid due diligence-processer, säger Feras Ibrahim.

Inom ett år har den digitala försäljningen gått från 5% till 15 % av den totala försäljningen. 

Siktar på en majoritet digital försäljning

Eftersom M&A-processer kan variera i tid erbjuder Admincontrol en prenumerationsmodell där prisplanen löper månatligt – och prissättningen finns tillgänglig i webbshoppen. 

– I framtiden kommer sannolikt en majoritet av vår försäljning ske via webbshoppen och då vill vi att all information ska finnas där – enkelhet tillsammans med transparens har visat sig vara nyckeln till framgång, avslutar Feras Ibrahim.

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?