1515

Jula-koncernen in i Claes Hembergs försäkringsuppstickare

Försäkringförmedlaren Gofido får en ny delägare i prylkedjan Jula och värderingen skruvas upp rejält. ”Tillsammans med Jula kan Gofido bryta upp försäkringsmonopolet där jättarna under årtionden höjt priserna tre gånger mer än inflationen”, säger Gofidos medgrundare Claes Hemberg. 

Gänget bakom Gofido. Från vänster: Stefan Mahlstein, vd:n Annika Saramies, Gertrud Hack och Claes Hemberg.
Gänget bakom Gofido. Från vänster: Stefan Mahlstein, vd:n Annika Saramies, Gertrud Hack och Claes Hemberg.

Gofido drog igång i början av 2020 med ambitionen att förändra försäkringsbranschen. Bakom bolaget står utöver Claes Hemberg vd:n Annika Saramies, före detta vd för Avanza Pension, Avanzas tidigare affärsutvecklingschef Stefan Mahlstein och Gertrud Hack, tidigare marknadschef för Avanza Tyskland. 

Gofido är inget eget försäkringsbolag utan en försäkringsförmedlare. Själva riskhanteringen sköts löpande av Eir Försäkring och Bliwa Livförsäkring. 

”Vi startade Gofido då vi tyckte att den traditionella försäkringsbranschen var fullkomligt eftersatt. Du betalar för en kollektivt förpackad försäkring medan vi lever helt olika liv. Vår försäkringstjänst är helt anpassad till kunden och alla onödiga delar slängs ut. 97 procent av våra kunder går in och gör egna val och sänker priset med 30 till 50 procent. Det är beviset på att vi är på någonting mycket viktigt”, säger vd:n Annika Saramies.

Enligt Annika Saramies överförsäkrar många försäkringsjättar sina kunder, vilket innebär många onödiga tusenlappar för hushållen.

”Har man en lägenhet på 85 kvadratmeter så är det väldigt vanligt med ett försäkringsbelopp på 1,5 miljoner kronor, för så har det alltid sett ut. Går du väl hem och börjar räkna på det så är det dock väldigt få som kommer upp i 1,5 miljoner kronor. Svenskarna är överförsäkrade, för du får inte ut mer på din försäkring än du har”, menar hon.

Läs mer: Hembergs nya giv: Startar försäkringsbolag – ”det var dags”

Nu tar bolaget in 30 miljoner kronor i en finansieringsrunda och värderingen har på 18 månader ökat från 7 miljoner kronor till 210 miljoner kronor. Rundan leds av familjen Blanks Jula Holding, och ett urval av Julas kunder kommer erbjudas att testa Gofido. 

”På Jula vill vi förenkla människors vardag och hjälpa dem att fixa hemmet själva. Gofido tänker lika. En hemförsäkring som är billigare och bättre, borde vara intressant för fler. Jag tror mycket på entreprenörerna bakom bolaget som liksom jag drivs av att utveckla bra lösningar som kunderna behöver”, kommenterar Karl-Johan Blank, ägare och koncernchef.

Karl-Johan Blank, koncernchef på Jula.
Karl-Johan Blank, koncernchef på Jula.

Sparprofilen och Gofidos delägare Claes Hemberg ser det som en klockren matchning. 

”Här kommer Jula stå för kundrelationen och Gofido för distributionen och tekniken. Tillsammans med Jula kan Gofido bryta upp försäkringsmonopolet där jättarna under årtionden höjt priserna tre gånger mer än inflationen, utan att kunderna haft så mycket att säga till om”, kommenterar han. 

Försäkringsjättarna har fler uppstickare att tampas med.  Bland de mest uppmärksammade bolagen finns Hedvig, som i mars i år fick grönt ljus från Finansinspektionen om att bli ett regelrätt försäkringsbolag. Andra konkurrenter är Omocom, som tidigare gick under namnet Sharin, Evoli, Justincase och Insurley. 

 

Läs mer: Tufft för uppstickare i en bransch som ligger efter 

 

 

 


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?