1515
Annons

JP Morgans vd: Ångrar att jag kallade bitcoin för en bluff

Investmentbanken JP Morgans vd Jamie Dimon ångrar sitt uttalande där han bland annat kallade bitcoin för en bluff och värre än handel med tulpanlökar.  

JP Morgons vd Jamie Dimon ångrar sina uttalanden om bitcoin.
JP Morgons vd Jamie Dimon ångrar sina uttalanden om bitcoin.Foto:J. Scott Applewhite/ AP

Jamie Dimon är en av Wall Streets mest inflytelserika chefer och den amerikanska storbanken JP Morgans vd. I september i fjol, under en investerarkonferens i New York uppgav han att bitcoin ”inte kommer att sluta väl” utan snarare krascha.

”Det är en bluff” och ”värre än handeln med tulpanlökar”, sade JP Morgan-chefen vidare vid det tillfället. Jamie Dimon sade även att han personligen skulle ge anställda sparken om de ”var dumma nog” att handla med bitcoin.

Efter Jamie Dimons uttalanden sjönk bitcoin från cirka 4 250 dollar till 4 120 dollar och upprörde många som engagerade sig i kryptovalutorna. 

Nu uppger han att han ångrar att han kallade kryptovalutan bitcoin för ett bedrägeri.

Det rapporterar Financial Times med hänvisning till en tv-intervju i FOX Business Network.

"Jag ångrar kommentarerna jag gav", säger han.

Läs även: JP Morgans vd: Bitcoin värre än tulpanlökar 

Den kritik som Jamie Dimon gav bitcoin lämnade dock ett högst tillfälligt avtryck. I skrivande stund ligger priset runt 14 800 dollar. De som köpte valutan när bank-vd:n fällde sina kommentarer kan nu sälja till tre gånger så mycket. 

Jamie Dimon uppger i intervjun med Fox Business Network att han inte är ett dugg intresserad av bitcoin, men säger att blockkedjetekniken, som kryptovalutorna bygger på, är på riktigt. 

Angående ICO:er, initial coin offerings, som i vissa fall har varit inblandade i bedrägeriutredningar i USA, säger Jamie Dimon, med mycket diplomati, att man måste analysera var och en för sig. 

Läs även: Kryptobluff stängs ned: Lovade 13 gånger pengarna på en månad 


Innehåll från CitrixAnnons

Snabb inloggning löser en av sjukvårdens största utmaningar

Svensk sjukvård står inför flera stora utmaningar. Ett av de större problemen är att sjukvårdspersonal tvingas lägga tid på att logga in och ut ur olika system – något som stjäl tid från den faktiska vården av patienter. Med en ny blixtsnabb inloggningslösning kan vården nu spara in tid som motsvarar flera heltidstjänster så att personalen istället kan ägna sig åt det som är allra viktigast.

Att sjukvårdspersonal arbetar under mycket stress och press är allmänt vedertaget. För de som arbetar inom sjukvården är det heller ingen nyhet att enorma mängder tid under en arbetsdag läggs på att logga in och ut ur olika system när man rör sig mellan olika platser på sjukhuset. 

Det som skiljer vårdarbetsplatser från andra är att man har en så kallad delad arbetsplats där man frekvent gör kortare aktiviteter i journalsystemet som att registrera medicin eller patientinformation. På grund av lagkravet på spårbarhet i systemen infördes krav på individuella inloggningar där ett smart kort användes för både inlogg och digitala underskrifter. Något som visade sig bli en rejäl tidstjuv. 

– Varje gång man loggade in med kortet tog i snitt två minuter. Med 25 till 30 inloggningar per dag blev den tiden sammantaget något som motsvarar flera heltidstjänster per vecka för ett sjukhus. Vårdpersonal har uttryckt en enorm frustration över detta, förklarar Peter Söderholm, CTO på Citrix. 

Läs om en läkares frustration här 

Inloggning på under sex sekunder

För att kunna frigöra tid för personalen att lägga på faktisk vård togs en ny lösning fram av Citrix i samarbete med flera andra aktörer. Det smarta kortet används fortfarande men istället för en inloggning varje gång så har man möjlighet att återansluta till sin befintliga inloggning på under tio sekunder. 

– Det har aldrig funnits fler applikationer än i dag och kraven från verksamheterna är att man ska kunna vara mobil och flexibel – något som inom sjukvården innebär att man själv rör sig runt på sjukhuset medan enheterna finns kvar på samma plats. Med lösningen kan du återuppta din session där du lämnade senast på en annan fysisk plats och du slipper sitta och vänta på inloggningen. Precis som när man fortsätter att titta på en film på Netflix. 

”Gett stora tidsvinster”

Efter att lösningen infördes på sjukhuset Capio S:t Göran i Stockholm har chefer och personal märkt av enorma besparingar i tid som de nu kan lägga på patienterna. 

– På en akutmottagning är varje sekund dyrbar. Personalen tar hand om stora patientflöden och är väldigt beroende av att vara mobila och samtidigt komma åt sina digitala system. När vi byggde en ny akutmottagning så passade vi även på att införa helt nya IT-arbetssätt med hjälp av ny teknik från bland annat Citrix, säger Rene Lambin, Enhetschef på Capio S:t Göran. 

– Numera kan personalen snabbt och säkert byta arbetsplats och samtidigt ta med sig sin inloggade session i journal- och röntgensystem. Vi minskade tiden för in- och utloggning från tidigare två minuter till under sju sekunder. Över tid har detta gett stora tidsvinster tillbaka till verksamheten, avslutar Rene. 

17-19 maj finns Citrix på plats på Vitalis, Skandinaviens ledande eHälsomöte. Där visar de denna lösning. Besök gärna Citrix på plats i monter B09:11. Anmäl dig via denna länk, och delta utan kostnad (värde 495kr) 

Vill du redan nu boka en demo under Vitalis, kontakta malou.ekblom@citrix.com.

Mer från Citrix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Citrix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?