1515
Annons

Josef Fares kassako prisades med ”spel-Oscar” i natt

Josef Fares spelstudio Hazelight är inte bara en ekonomisk vinstmaskin. 

På nattens ”Game Awards” i Los Angeles blev svensken galans stora vinnare med trippla utmärkelser för spelet ”It takes two”.

”Jag skakar, det här är ett stort ögonblick för mig”, sa Josef Fares från scenen.

Josef Fares hyllades på nattens spelgala The Game Awards – ibland kallar ”spel-Oscars”.
Josef Fares hyllades på nattens spelgala The Game Awards – ibland kallar ”spel-Oscars”.

Hazelight är en kassako för den före detta filmregissören som sadlade om för att bli spelskapare.

Resultatet före skatt 2020 uppgick till hela 74 Mkr, vilket i likhet med många andra spelutvecklare gav en urstark vinstmarginal om nästan 75 procent. Det innebär också att Hazelight har gjort en samlad vinst om ungefär 300 Mkr sedan 2018 genom spelet ”A way out”.

Bolagets andra monsterhit är ”It takes two”, ett action-äventyrsspel för både pc och konsol där spelaren måste agera ihop med andra. Det var också det spelet som prisades på nattens gala i Los Angeles.

Förutom det mest åtråvärda priset ”året spel” vann Josef Fares också ”bästa familjespel” och ”bästa multispelar-spel”.

”Jag får gåshud”, sa Josef Fares när han jublande gick upp på scenen.

Det här är andra gången svensken prisas på samma gala. När han fick ta emot priset 2017 utbrast han ”fuck the Oscars”, med hänvisning till filmindustrins stora pristillställning – ett uttalande som han sedan dess förknippas tätt med inom den amerikanska nöjesindustrin.

Även i nattens tacktal refererade han till händelsen för fyra år sedan.

”Jag stod på scenen 2017 och sa ’fuck the Oscars’. På sätt och vis blev det också så eftersom The Game Awards blivit så mycket bättre”.

It takes two släpptes i våras och sålde bara under den första månaden i en miljon exemplar. Det finns med andra ord anledningar att tro att 2021 blir ett nytt rekordår för Hazelight.

Läs mer: Josef Fares spelbolag har gjort 300 miljoner i ren vinst – på tre år: ”Allt går larvigt bra”


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?