1515

Jonas Tellander: "Jag tror att ljudboken kan bli hur stor som helst i hela världen"

Ljudbokstjänsten Storytel fyller på kassan med 200 färska miljoner för att elda på tillväxten ytterligare. "Jag tror att ljudboken kan bli hur stor som helst i hela världen", säger Jonas Tellander, vd och grundare av Storytel. 

Jonas Tellander, vd Storytel.
Jonas Tellander, vd Storytel.Foto:Oskar Omne

Börsraketen Storytel har ett händelserikt år bakom sig. Under våren slukade bolaget både Telegram förlag och danska People's Press och i juni 2016 köpte Storytel dessutom det andrika förlaget Nordstedts för drygt 150 miljoner kronor. 

Och bolaget har inga planer på att slå av på takten. Under natten mellan onsdag och torsdag fyllde bolaget på kassan med 200 Mkr från ett 40-tal institutionella investerare inklsuive Handelsbanken Fonder och Swedbank Robur. 

Läs mer: Storytel tar in 200 miljoner kronor 

"Jag tror att ljudboken kan bli hur stor som helst i hela världen", säger Jonas Tellander, vd för Storytel. 

De nya miljonerna ska gå till en fortsatt internationell expansion. 

"Vi är igång på tiotal marknader i dag. Sju marknader med tjänsten och några till med att skapa innehåll. Tittar man på de sju marknader vi är på så är vi vinstdrivande i Sverige, Norge och Danmark. Sedan har vi Finland, Holland, Polen och Ryssland där vi fortfarande investerar för att bygga upp marknaden", säger Jonas Tellander. 

Läs mer: Sven Hagströmer satsar miljoner på app för arabiska ljudböcker 

Kan du säga något om vilka länder ni planerar att gå in i? 

”Nej det kan jag inte göra konkret. Vi finns som sagt på sju marknader och sedan har vi även utgivningsverksamhet. Vi gör nytt innehåll även i Indien, Spanien och på arabiska. Så det är några av de marknaderna som kommer härnäst under hösten", säger Jonas Tellander. 

Ni nämner även förvärv? 

”Oftast är det ganska små förvärv. Det handlar om att när vi går in på en ny marknad så kommer vi ofta i kontakt med en duktig ljudboksentreprenör där vi ofta förvärvar deras bolag och startar upp Storytel istället", säger Jonas Tellander. 

Den färska emissionen skedde genom ett så kallat accelererat bokbyggande där priset fastställdes till 67,5 kronor per aktie vilket kan jämföras med onsdagens stängningskurs på 69,5 kronor. Sedan årsskiftet är aktien upp 56 procent. 

Jonas Tellander köpte själv 200 000 Storytel-aktier från två befintliga ägare på onsdagen till ett värde av 13,5 miljoner kronor. Enligt statistik från ägardatatjänsten Holdings är Jonas Tellander Storytels näst största ägare med 5 miljoner aktier motsvarande 10,3 procent av kapitalet och rösterna. 


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?