Hoppa till innehållet

Annons

Joe Rogan använde rasistiska uttryck – Daniel Ek ber om ursäkt igen

Joe Rogan har plockat bort 113 avsnitt av sin omdiskuterade podd.

Detta efter nya uppgifter framkommit om att stjärnan använt rasistiska uttryck i äldre avsnitt.

Men han kommer inte att petas från streamingtjänsten, meddelar Daniel Ek.

Daniel Ek har på nytt tvingats be sina anställda om ursäkt för något Joe Rogan sagt.
Daniel Ek har på nytt tvingats be sina anställda om ursäkt för något Joe Rogan sagt.Foto: Banfa Jawla

I ett mejl till anställda skriver Daniel Ek att han är ledsen för hur Joe Rogan-kontroversen just nu påverkar personalen.

Detta efter att det framkommit att Joe Rogan i äldre avsnitt använt nedsättande rasistiska uttryck.

Wall Street Journal rapporterar att 113 avsnitt plockats bort över helgen, enligt Daniel Eks mejl är det Joe Rogan själv som tagit bort avsnitten efter samtal med Spotify.

”Några av Joe Rogans kommentarer är otroligt sårande, men jag vill göra tydligt att de inte återspeglar det här bolagets värderingar. Jag vet att den här situationen får många av er att känna er dränerade, frustrerade och inte hörda”, skriver Daneil Ek, enligt WSJ.

Det var en post på Instagram, som förkortat och samlat ihop Joe Rogans användning av rasistiska uttryck, som fick detta andra varv av Joe Rogan-kontroversen att ta fart.

Läs mer: Daniel Ek om Joe Rogan-konflikten: ”Inte roligt”

Även Joe Rogan själv har gått ut och bett om ursäkt för vad han kallar ”för det mest ångerfulla och skamliga som jag någonsin behövt prata om publikt”.

I sin ursäkt förklarar Joe Rogan att Instagram-posten ifråga är en samling klipp från över 12 år som podcaster.

”Jag vet att många av er är av uppfattningen att en vit man aldrig ska använda n-ordet – och jag håller med om det nu och jag har inte använt det på flera år. Men länge trodde jag att om jag använda det i ett sammanhang så skulle folk förstå.”

Han konstaterar att han ofta citerat andra, som använt uttrycket, men aldrig använt det i rasistiskt syfte ”eftersom jag inte är rasist”.

”Men det låter förjävligt, till och med för mig”, säger han.

Daniel Ek skriver i sitt mejl till de anställda att han tar starkt avstånd från det Joe Rogan sagt, men understryker igen att Spotify inte kommer att tysta stjärnan, som är bolagets största podd på över 90-marknader.

”Jag tror inte på att tysta Joe Rogan. Vi måste ha tydligt linjer, men att tysta röster är att ge sig ut på hal is.”

Denna andra del av kontroversen följer de senaste veckornas uppror kring Joe Rogan och ett antal gästers ställningstaganden mot covid-19-vaccin. Flera artister har begärt att få sin musik bortplockad från Spotify som protest mot att bolaget behåller Joe Rogan.

Innehåll från WintAnnons

”Gratis bokföring kommer alltid att kosta”

Många småföretagare söker desperat efter en ny bokföringslösning. Uppfyllda av besvikelsen över att känna sig lurade av sin nuvarande leverantör fyller de forumtrådar och sociala medier med frågor om vilket kostnadsfritt bokföringsprogram de borde välja härnäst – men enligt Daniel Johansson, vd på Wint, vore att byta till ännu en gratis programvara bara att lura sig själva på nytt.

Nyheten slog ner som en bomb i småföretagarsverige härom veckan: ett av de mer välanvända bokföringsprogrammen på marknaden – det som relativt nyligen hade ”gratis för alltid” som huvudbudskap i sina reklamkampanjer – skulle plötsligt stänga ner sin gratisversion för gott och dessutom höja priset på sina premiumplaner med 50 procent inom en månad.

Daniel Johansson, vd på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, konstaterar att det är förståeligt att kunderna rasar - likaså att förtroendet för bolaget sjunker. 

– Men i rättvisans namn var ju bokföringen aldrig gratis från första början, för tid kostar pengar. Det är ett slitet uttryck som aldrig är så sant som för den som vant sig vid att använda ett gratis bokföringsprogram, säger han.

Han pratar dagligen med företagare som mötts av den tuffa insikten att det kostat att inte betala för sin bokföring och vet att det är lätt att luras av att en programvara är gratis - och glömma bort hur mycket tid man faktiskt måste lägga på att använda den. 

– Det är en fälla som många småföretagare faller i.

Det kostar att inte betala för sin bokföring

Löpande bokföring, kvittoredovisning, momsdeklarationer, betalning av leverantörsskulder och massor av annan ekonomiadministration slukar nämligen stora mängder tid från den som valt att hantera sin bokföring själv i ett program. 

Om du som småföretagare leker med tanken att räkna på hur mycket tid du själv lägger på din bokföring och andra ekonomisysslor varje månad, och multiplicerar det med ditt timarvode mot kund, berättar Daniel att han nästan kan lova att resultatet är hisnande. 

– Du förlorar tusentals kronor varje månad på att sköta din egen administration - och då har jag inte ens lagt in årsbokslutet i ekvationen; det som kostar många tusenlappar för att få gjort i slutet av året. 

40 000 i förlorade intäkter

Vid en sådan uträkning konstaterar han att många småföretagare kommer att landa i insikten att den bokföring som de uppfattat vara helt gratis i själva verket kostat dem 30, 35 eller kanske 40 000 kr i förlorade intäkter och bokslutskostnader när man slår ut det över året.

Så vad kan vi lära oss av detta, menar Daniel Johanson? Jo, kanske att det ändå ligger ett uns av sanning i de gamla klyschorna om att din tid är värdefull och att ingenting kan vara gratis för alltid.

– Mitt tips till dig som företagare är därför att sluta leta efter ännu ett gratis bokföringsprogram och istället välja en tjänst som ger dig valuta för dina pengar. Wint är en helhetstjänst som gör hela jobbet åt dig; det sköter alla tidskrävande bokföringssysslor per automatik och tar hand om betalningar, momsdeklarationer, lönehantering, ekonomisk support och bokslut. Allt till en fast månadskostnad som troligtvis inte motsvarar mer än ett par timmars debitering för dig. Den som lägger sin tid där den gör som mest nytta kan också lägga sina pengar där de ger som mest avkastning, avslutar Daniel Johansson.

Läs också: Så fungerar Wint för småföretagare 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera