1515
Annons

Joe Rogan använde rasistiska uttryck – Daniel Ek ber om ursäkt igen

Joe Rogan har plockat bort 113 avsnitt av sin omdiskuterade podd.

Detta efter nya uppgifter framkommit om att stjärnan använt rasistiska uttryck i äldre avsnitt.

Men han kommer inte att petas från streamingtjänsten, meddelar Daniel Ek.

Daniel Ek har på nytt tvingats be sina anställda om ursäkt för något Joe Rogan sagt.
Daniel Ek har på nytt tvingats be sina anställda om ursäkt för något Joe Rogan sagt.Foto:Banfa Jawla

I ett mejl till anställda skriver Daniel Ek att han är ledsen för hur Joe Rogan-kontroversen just nu påverkar personalen.

Detta efter att det framkommit att Joe Rogan i äldre avsnitt använt nedsättande rasistiska uttryck.

Wall Street Journal rapporterar att 113 avsnitt plockats bort över helgen, enligt Daniel Eks mejl är det Joe Rogan själv som tagit bort avsnitten efter samtal med Spotify.

”Några av Joe Rogans kommentarer är otroligt sårande, men jag vill göra tydligt att de inte återspeglar det här bolagets värderingar. Jag vet att den här situationen får många av er att känna er dränerade, frustrerade och inte hörda”, skriver Daneil Ek, enligt WSJ.

Det var en post på Instagram, som förkortat och samlat ihop Joe Rogans användning av rasistiska uttryck, som fick detta andra varv av Joe Rogan-kontroversen att ta fart.

Läs mer: Daniel Ek om Joe Rogan-konflikten: ”Inte roligt”

Även Joe Rogan själv har gått ut och bett om ursäkt för vad han kallar ”för det mest ångerfulla och skamliga som jag någonsin behövt prata om publikt”.

I sin ursäkt förklarar Joe Rogan att Instagram-posten ifråga är en samling klipp från över 12 år som podcaster.

”Jag vet att många av er är av uppfattningen att en vit man aldrig ska använda n-ordet – och jag håller med om det nu och jag har inte använt det på flera år. Men länge trodde jag att om jag använda det i ett sammanhang så skulle folk förstå.”

Han konstaterar att han ofta citerat andra, som använt uttrycket, men aldrig använt det i rasistiskt syfte ”eftersom jag inte är rasist”.

”Men det låter förjävligt, till och med för mig”, säger han.

Daniel Ek skriver i sitt mejl till de anställda att han tar starkt avstånd från det Joe Rogan sagt, men understryker igen att Spotify inte kommer att tysta stjärnan, som är bolagets största podd på över 90-marknader.

”Jag tror inte på att tysta Joe Rogan. Vi måste ha tydligt linjer, men att tysta röster är att ge sig ut på hal is.”

Denna andra del av kontroversen följer de senaste veckornas uppror kring Joe Rogan och ett antal gästers ställningstaganden mot covid-19-vaccin. Flera artister har begärt att få sin musik bortplockad från Spotify som protest mot att bolaget behåller Joe Rogan.

Svenska techbolag lockar pengar trots sur börs

Börserna lyser rött världen runt men trots det har First North seglat upp som Europas hetaste marknad för tillväxtaktier.

Financial Times rapporterar att bolagen på Nasdaqs tillväxtlista lyckades ta in mer kapital än Londonbörsens motsvarighet Aim.

Lars Wingefors är vd på Embracer.
Lars Wingefors är vd på Embracer.Foto:Jack Mikrut

2022 har hittills varit ett tufft år för många noterade bolag. Stigande räntor och en förändrad syn på risk har slagit hårt framför allt mot många techbolag. 

Det märks inte minst av bland de europeiska tillväxtlistorna, som har fallit sedan i höstas. 

Men trots det har bolagen på Nasdaqs First North Growth Market tagit in 1,6 miljarder pund, motsvarande 19 miljarder kronor, hittills i år. Det kan jämföras med den traditionella marknadsledaren Aim i London, vars bolag tagit in 1,5 miljarder pund, motsvarande 18 miljarder kronor. Det rapporterar Financial Times med hänvisning till data från Dealogic.

”Den nordiska marknaden verkar ha klarat de senaste årens vedermödor bättre än resten av Europa”, säger Thomas Thygesen, strategichef på den svenska investmentbanken SEB, till tidningen. 

Att Sverige nu tar ledarrollen i Europa kan bero på flera saker. Enligt Thomas Thygesen är svenskarna mer självsäkra och har mer kapital tillgängligt för risk än på andra marknader. 

En orsak som lyfts fram till att aktier blivit populärt i Sverige är sparformen investeringssparkonto (ISK) eftersom den årliga ISK-skatten innebär att man slipper kapitalvinstskatt på enskilda aktieförsäljningar.

Mängden riskvilligt kapital har kraftigt minskat under året och Stockholmsbörsens branschindex för teknikbolag ned med drygt 30 procent. 

”Det är ett svårt år för marknaden, generellt. I september förra året var det som att mängden rest kapital på Aim föll från en klippa fram till januari i år”, säger Christopher Raggett, chef för Finncap, en av Aims aktiemäklare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera