1515
Annons

Jockes och Jonnas influerarkupp gick igenom – aktien rusar

Aktieägarna i Newton Nordic röstar ja till att byta ut den förlustdrabbade kameraverksamheten mot en influerarplattform – som aldrig redovisat några intäkter. Beslutet ska ha fattats med erforderlig majoritet, enligt ett pressmeddelande. 

Aktien rusade med 70 procent efter beskedet.

Influerarparet Joakim och Jonna Lundell kända som två av Sveriges mest framgångsrika inom sitt gebit, med egen realityserie och 1 miljon prenumeranter på Youtube.
Influerarparet Joakim och Jonna Lundell kända som två av Sveriges mest framgångsrika inom sitt gebit, med egen realityserie och 1 miljon prenumeranter på Youtube.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Oegentligheterna i det börsnoterade it-bolaget Newton Nordic, som säljer kamerasystem, har följt som ett pärlband sedan huvudägaren Capital Conquest i september lade fram ett förslag om en rockad. 

Enligt det tidigare förslaget ska bolaget byta ut kameraverksamheten mot en influerar-plattform, grundad av bland andra Joakim ”Jockiboi” Lundell och Jonna Lundell, via ett så kallat omvänt förvärv. 

Kameraverksamheten skulle därefter överföras till ett helägt dotterbolag, och sedan delas ut till aktieägarna. Newton Nordics aktie har fört en tynande tillvaro under året. Efter beslutet rusade aktien först med 70 procent och var omkring kl 16 upp med 45 procent. Totalt har Newton Nordic ändå backat på börsen med drygt 40 procent hittills i år.

Men influerarbolaget har aldrig visat några intäkter från plattformen och både styrelse och ledning i Newton Nordic har motsatt sig förslaget. 

”Styrelsen har sagt att man är emot förslaget och det är vi i ledningen också. Vi tycker inte att det här är en bra idé”, sade vd:n Henrik Lewander i en intervju med Di tidigare i veckan

Förväntningarna på Influencer Panel är dock höga enligt huvudägaren Capital Conquest, och bolaget förväntas enligt egna beräkningar omsätta strax under 100 miljoner kronor inom tre år.

”Bolagets försäljning startar nu i november och väntas bidra med ett starkt kassaflöde redan under innevarande kvartal och personerna bakom Influencer Panel är offentliga personer som har drivit den här typen av affärsidé under många år. Det här är en global marknad som växer och vi ser en stor potential inom detta område”, har Capital Conquests huvdägare Glenn Renhult berättat vid tidigare tillfälle

Sedan förslaget presenterats har även personer aktiva i Influencer Panel köpt in sig i Newton Nordic, och därigenom ökat chanserna att få igenom förslaget på den extra bolagsstämman då frågan ska avgöras. 

Nu har aktieägarna sagt sitt. Efter dagens extrainsatta bolagsstämma, som gick av stapeln digitalt, står det klart att bolaget genomför rockaden. 

Beslutet ska enligt ett pressmeddelande ha fattats med erforderlig majoritet.

Befintlig styrelse lämnar sina roller med omedelbar verkan och ny styrelse bildas av en rad personer från Influencer Panel, bland annat vd:n  Danjal Kanani och influerarparet Joakim Lundell och Jonna Lundell. 

Enligt kallelsen uppgår köpeskillingen till 48,5 miljoner konor och betalas helt i nyemitterade aktier. 

På sitt Instagram-konto berättar Danjal Kanani att ”det är väldigt mycket goa nyheter på gång”, i ett inlägg där Influencer Panel är taggat. 

En ny bolagsstämma ska hållas för att besluta om utdelningen av kameraverksamheten. 

Om det omvända förvärvet kommer att genomföras återstår dock att se, då förslaget är villkorat av att Nasdaq Stockholm godkänner den nya verksamheten för fortsatt upptagande till handel.


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?