1515

Jeff Bezos vinner rymdkapplöpningen – åker upp i rymden i juli

Amazongrundaren Jeff Bezos ger sig ut på sitt kanske största äventyr någonsin. Mitt under högsommaren åker han upp i rymden och snuvar därmed Elon Musk på titeln som den första miljardären i rymden. Det meddelar han i ett inlägg på Instagram.

Foto:Pablo Martinez Monsivais

Om allt går som planerat kommer Jeff Bezos den 20 juli vara en av besättningsmännen i farkosten New Shepard, som är byggd och utvecklad av Bezos rymdbolag Blue Origin. Avfärden sker enbart 15 dagar efter att Jeff Bezos väntas lämna posten som vd på Amazon, även om han ska fortsätta styrelseordförande. Med på planet finns även hans bror Mark Bezos. 

”Ända sedan jag var 5 år gammal har jag drömt om att åka ut i rymden. Den 20 juni kommer jag göra det tillsammans med min bror. Det största äventyret, med min bästa vän”, skriver företagsmogulen på sin Instagram. 

Blue Origins flygtur kommer att ta 11 minuter och under den tiden kommer de komma 60 engelska mil, alltså 9,7 mil ovanför jordens yta. 

Redan i mars meddelade Blue Origin att en rymdfärd var på gång efter sex år av utveckling och tester. Bolaget har inte avslöjat vad det komersiella biljettpriset kommer ligga på, men en av platserna i sommrens flygtur kommer gå till vinnaren av en budgivning som pågår just nu. Budgivningen var i söndags kväll uppe på 2,8 miljoner dollar, över 23 miljoner kronor, skriver CNN. 

Därmed vinner Bezos rymdkapplöpningen över både Tesla-vd:n Elon Musk och Virgin-grundaren Richard Branson. Elon Musk och hans raketbolag Spacex har visserligen högtflygande planer att kolonialisera planeten Mars och har tidigare meddelat att de kommer skicka ut sin första befolkade rymdtur i höst i ett välgörenhetsprojekt. 

Richard Bransons bolag Virgin Galactic är mer en förlängning av Virgin Airways, där rika privatpersoner ska kunna få en rundtur runt jordklotet. Även Virgin Galactic planerar avfärd i slutet av 2021, och då med Branson som en av passagerarna. 

Läs mer: Jeff Bezos bygger drömbåt för 4 miljarder kronor

 


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?