1515

Jätterunda i Lifesum – tar in 85 miljoner

Tränings- och hälsotjänsten Lifesum tar in 85 miljoner kronor i riskkapital. Pengarna ska gå till att expandera globalt. 

Från vänster: Marcus Gners, Tove Westlund, Martin Wählby och Henrik Torstensson.
Från vänster: Marcus Gners, Tove Westlund, Martin Wählby och Henrik Torstensson.Foto:Lifesum

Hälsoappen Lifesum (NTL) grundades år 2013 och har idag över 15 miljoner användare världen över. Bolaget har sedan tidigare tagit in sammanlagt 45 Mkr i finansiering från bland annat den tyska mediejätten Bauer. 

Nu fyller bolaget, med grundare och vd Henrik Torstensson (NTL), på kassan rejält. Bolaget tar in 10 miljoner dollar, motsvarande drygt 85 Mkr, i ny finansiering. 

Foto:

Hälsoappen Lifesum har tagit in 130 Mkr i finansiering sedan starten, enligt nordictechlist.com.

Pengarna kommer dels från existerande ägare Bauer Media och Sparklabs samt från riskkapitalbolagen Nokia Growth Partner och Draper Esprit. 

”Det känns bra att få med både Nokia Growth Partners och Draper Esprit. De är duktiga investerare, men med ett extra öga på hälsosektorn”, säger grundare och vd Henrik Torstensson när Di Digital når honom på telefon.

Pengarna ska gå till att finansiera fortsatt produktutveckling och tillväxt framförallt utanför Sverige. 

”Vårt mål är att bygga ett stort bolag. Vi ska investera i produktutveckling och marknadsexpansion. USA är idag vårt största land, men det går även bra i Europa”, säger Henrik Torstensson.

Lifesum omsatte 33 Mkr under verksamhetsåret som slutade i april 2015. Bolaget redovisade samtidigt en förlust på 13 Mkr under det året.

För året som slutade i april 2016 omsatte bolaget knappt 60 Mkr, enligt vd Henrik Torstensson. Fortfarande redovisar man dock förluster. 

"Digital hälsa är fortfarande en ung marknad men vi räknar med kraftig tillväxt – pådrivet av utvecklingen inom konsumentteknik – vilket kommer leda till mer välmående och lägre sjukvårdskostnader för samhället", säger Walter Masalin på Nokia Growth Partners, som alltså är huvudinvesterare i rundan. 


Läs även:

Foto:

Intervju: Lifesums grundare efter storinvesteringen: "Vi växer snabbare än planerat"


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?