1515

Jätteinvestering i utbildningsföretaget Coursera

Amerikanska Coursera, en plattform för utbildningar på nätet, tar in drygt 400 miljoner kronor. Investeringen är ett gott tecken i tiden även för svenska bolag på området.

Coursera är en plattform för vad som kallas för MOOCs – massive open online courses. Det är utbildningar som sker över webben med videoföreläsningar, provuppgifter och så vidare. Bolaget samarbetar med flera universitet och har enligt egen utsago 15 miljoner användare världen över. Majoriteten av dem finns utanför USA, med Kina, Indien och Brasilien som stora marknader.

Inklusive den nya investeringsrundan har Coursera nu tagit in drygt 1,1 miljarder svenska kronor i finansiering. Det är ytterligare ett tecken på att onlineutbildningar är ett hett område på den internationella investerarscenen. I april i år köpte Linkedin bolaget Lynda.com för 1,5 miljarder dollar. I fjol tog Pluralsight, som erbjuder kurser för utvecklare, in 135 miljoner dollar i finansiering.

I Sverige är edtech-företaget Dailybitsof, med grundaren Niklas Laninge, aktuell som en av deltagarna i årets Sting Accelerate-program. Med 30 000 användare över hela världen har bolaget börjat bygga upp en publik på marknaden för små, lättsmälta kurser inom exempelvis HR, finans och utveckling.

“Coursera är ganska traditionella på så vis att det handlar om video, de jobbar med traditionella läroinstitut, med läromedel och så vidare. Jag ser det som att vi försöker nå de 90 procent som hoppar av den sortens kurser, säger Niklas Laninge.

Tanken med Dailybitsof är att erbjuda snabba, lättsmälta kurser som levereras via mejl till användaren. Det handlar om personlig snarare än akademisk utveckling, även om Niklas Laninge hoppas att hans tjänst ska kunna locka användarna till att gå vidare med sin utbildning.

“Vi är light-produkten, förhoppningsvis det första steget mot en djupare utbildning i det långa loppet”, säger han.

Intäktsmodellen bygger på att företag betalar för att erbjuda sina utbildningar via Dailybitsof.

“Jag tror vi kommer att se fler smarta lärolösningar framöver, vilket är vad vi vill se oss själva som. Det handlar om att göra det lättare och mer aptitligt för användaren”, säger Niklas Laninge.

Läs även: Åtta nya bolag tar plats i Sting Accelerate


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?