1515
Annons

Jätteinvestering i iZettle – tar in halv miljard kronor

Det svenska betalföretaget Izettle håvar in ytterligare en halv miljard kronor i riskkapital. Pengarna ska driva lanseringen av en ny utlåningstjänst, samt bekosta fortsatt tillväxt. 

Jacob de Geer, vd för iZettle.
Jacob de Geer, vd för iZettle.Foto:Jesper Frisk

Så sent som i maj 2014 tog svenska Izettle, som utvecklar en kortbetalningstjänst för småföretagare, in knappt en halv miljard kronor i ny finansiering. Nu läggs ytterligare 60 miljoner euro, drygt 570 miljoner kronor, till den summan. Det i en ny investeringsrunda från bland andra Intel Capital och Zouk Capital.

Alla iZettles nuvarande delägare deltar i den nya finansieringsrundan.

Kapitalinjektionen innebär att iZettle, som lanserades våren 2010 men som fortfarande redovisar förluster på hundratals miljoner kronor om året, nu tagit in nära 1,5 miljarder kronor i riskkapital.

"Vi ser att det finns otroligt mycket tillväxt kvar att sträva efter. Nu vill vi fortsätta investera, och vi har identifierat ett antal olika tilläggstjänster som våra användare efterfrågar. Det gör att vi behöver stärka upp kassan", säger iZettles vd Jacob de Geer till Di Digital.

Källor uppger för Di Digital att den nya investeringen görs på en värdering om ungefär 450 miljoner euro, motsvarande drygt 4 miljarder kronor. 

Enligt tidningen Wall Street Journal värderades iZettle till 200 miljoner euro, motsvarande ungefär 1,9 miljarder kronor, vid investeringsrundan i maj 2014.

Bolaget självt vill dock inte uppge hur stor del av iZettle som nu byter händer:

"Vi kommenterar generellt inte värderingar. Men jag tror att våra nuvarande ägare hade varit missnöjda om vi på ett år inte skapat någon form av värdetillväxt i bolaget", säger Jacob de Geer.

Pengarna ska användas i huvudsak för att öka tillväxttakten. Men också för att lansera bolagets nya banktjänst Izettle Advance. Den innebär att iZettle-kunder nu kan låna pengar, uttryckt som “förskottsbetalningar”, och betala av skulden som en andel av framtida kortbetalningar via tjänsten.

"Det första och just nu det mest relevanta är att fortsätta växa vår befintliga business. Vi investerar kraftigt i tillväxt. Vi har nästan 50 procent av alla terminaler på marknaden i Sverige. Det är en siffra vi strävar efter på varje marknad", säger Jacob de Geer.

iZettles bokslut för 2014 visar att bolaget växer mycket snabbt. Omsättningen nära nog tredubblades till 190 miljoner kronor jämfört med 77 miljoner året innan.

Samtidigt dras verksamheten fortfarande med stora förluster. År 2014 redovisade bolaget en rörelseförlust på 228 miljoner kronor. År 2013 var förlusten 166 miljoner kronor.

"Skulle vi känna att lönsamhet måste prioriteras, då kan vi slå av tillväxtmaskineriet och välja lönsamhetsspåret inom en vecka. Men det känns inte som en vettig strategi just nu", säger Jacob de Geer.

"Diskussionerna med ägare och ledning är att så länge det finns en stor möjlighet att fortsätta hitta kunder i vårt segment – för det finns inte så mycket konkurrens egentligen – så finns ingen anledning att slå av på tillväxttakten", fortsätter han.

Vi kan slå av tillväxtmaskineriet och välja lönsamhetsspåret inom en vecka. Men det känns inte som en vettig strategi just nu.

Han tillägger att finansieringen också ska ses som en förberedelse inför sämre tider:

"Marknaden har varit helt vansinnig när det kommer till värderingar av techbolag. Samtidigt  börjar det bli lite skakigt runt omkring oss. Med det i åtanke är det en bra idé att stärka upp finansieringen, när tillgången på kapital är så generös. Det känns ansvarsfullt gentemot våra befintliga ägare."

Lanseringen av iZettle Advance lär dock inte få slut på de ständiga jämförelserna mellan det svenska bolaget och den amerikanska konkurrenten Square, vars produkt fyller samma funktion som iZettles fast på den amerikanska marknaden. I fjol lanserade Square nämligen tjänsten Square Capital, ett snarlikt system för företagslån som i praktiken fyller exakt samma syfte som det iZettle nu lanserar.

"Våra tjänster är relativt lika. Det finns ju nyansskillnader såklart, men i slutändan så är det inte där slaget vinns. Vi har verkat i fem år på den europeiska marknaden som är otroligt mycket mer komplex än den amerikanska. Varje land är unikt, varje kultur är unik. Konsekvensen är att varje marknad måste byggas var för sig. Även om Square kommer in i Europa imorgon så är utmaningen att nå ut till ett nytt kundsegment stor", säger Jacob de Geer.

"Det finns enorma fördelar med att vara först. Det är också ett av skälen till att vi avvaktar med den amerikanska marknaden", fortsätter han.

I våras meddelade Square att man lånat ut totalt 100 miljoner dollar till småföretagare via Square Capital. De två bolagen konkurrerar idag inte på några gemensamma marknaden, men nyligen lanserade Square, vars kortläsare tidigare endast fungerat med den äldre magnetremse-tekniken, även en terminal för chip-kort. Än är dock tekniken inte anpassad för den europeiska marknaden.

Det finns enorma fördelar med att vara först. Det är också ett av skälen till att vi avvaktar med den amerikanska marknaden.

Square har tagit in nära fem miljarder kronor i riskkapital och planerar enligt medieuppgifter en börsnotering inom kort. Square värderades i höstas till drygt 50 miljarder kronor. Bolaget har ett nära samarbete med Apple och fick gott om utrymme vid sommarens utvecklarkonferens, där betaltjänsten Apple Pay annars stod i centrum.

Utöver Intel Capital och Zouk Capital är bland andra svenska Creandum och Northzone samt kortföretagen Mastercard och American Express delägare i iZettle.

Läs även: Nu ska iZettle bli en bank – så här funkar det

Läs även: Apple ordnade mardrömskväll för svenska startups


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?