1515
Annons

Janni Olsson Delér får bakläxa för smygreklam

Influeraren Janni Olsson Delér, gift med skidproffset Jon Olsson Delér, har över 1 miljon följare på Instagram. Nu anser Konsumentverket att hon har gjort flertalet inlägg som bryter marknadsföringslagen.

Janni Olsson Delér och hennes make Jon Olsson Delér.
Janni Olsson Delér och hennes make Jon Olsson Delér.

Janni Olsson Delér, född i Stockholm, är en av Sveriges största influerare sett till antal följare på Instagram och Youtube. Tillsammans med sin make Jon Olsson Delér, även han med över miljoner följare på Instagram och över 1,5 miljoner på Youtube, driver de tillsammans klädbolaget C'est Normal. 

Tillsammans lever de ett lyxliv bland annat på Cypern och gjorde ett av årets dyraste villaköp i Sverige i Saltsjö-Boo för 39 miljoner kronor. 

Läs mer: Topplistan: De köpte Stockholms dyraste villor – värstingen gick för 90 Mkr

Jon Olsson Delér har en även en guldgruva i väskbolaget Douchebags där intäkterna ökade till 166 miljoner norska kronor förra året. 

Nu har Konsumentverket slagit fast att Janni Olsson Delér i tre inlägg och en story på Instagram ska ha brutit mot lagen om reklamidentifiering, enligt paragraf 8–9 i marknadsföringslagen. Myndigheten har dock censurerat vilket bolag reklamen ska ha gällt i handlingarna, men hänvisar till klipp från juni till oktober i år. 

”I de aktuella inläggen har Janni Olsson Deler publicerat bilder på sig själv bärandes kläder från varumärket X (censurerat namn reds anm.) med taggar som länkar till X Instagramkonto”, står det i en skrivelse från myndigheten.

Konsumentverket pekar på att Janni Olsson Delérs konto har en personlig karaktär och att gemene internetanvändare snabba agerande ”gör att det måste ställas höga krav på reklamidentifieringen”.

”Enligt Konsumentverkets bedömning är det inte möjligt för genomsnittskonsumenten, varken utifrån inläggens visuella utformning eller utifrån tillhörande bildtexter, att uppfatta inläggen som reklam vid en flyktig kontakt. De aktuella inläggen är dessutom av personlig karaktär och skiljer sig inte mot Janni Olsson Delérs personliga inlägg”, skriver Konsumentverket.

Myndigheten anser att konsumenterna inte kan fatta ett välgrundat affärsbeslut när de aktuella inläggen inte går att skilja från annat innehåll på Janni Olsson Delérs konto.

Konsumentverket vill därför att Janni Olsson Delér ska komma in med ett yttrande i ärendet senast den 8 december.

Läs mer: Vinstmarginaler på 90 procent – så mycket tjänar Sveriges influerare 

 


Innehåll från SavelendAnnons

Starta året med en ny vana: Få dina sparpengar att växa utan ansträngning

Återigen är januari här, månaden som både betraktas som årets fattigaste och ett startskott för nya löften. Sparplattformen SaveLend vill uppmuntra alla att använda det nya året till att se över sitt sparande och ta tillfället i akt att bygga en stabil ekonomisk grund. I stället för att låta dina pengar ligga sovandes på ett sparkonto utan ränta kan SaveLend hjälpa dig att sätta sparpengarna i arbete – och skapa möjlighet för dem att växa.

Ett nytt år är här och för många markerar det en möjlighet att börja med, eller återuppta, olika goda vanor. Att komma i gång med träningen eller ge upp tobak är nog några av de allra vanligaste nyårslöftena men 2022 kan också bli året du börjar satsa på ditt sparande, på riktigt. Många har idag stora summor pengar på vanliga sparkonton till nollränta, helt utan avkastning. Det är precis lika ineffektivt som att stoppa pengar i madrassen, menar Ludwig Pettersson, vd på SaveLend.

– Riksbanken har som uppgift att hålla inflationen på runt 2 procent per år så faktum är att dina sparpengar tappar köpkraft med tiden om de ligger vilande. Du bör i stället se till att placera pengarna där de jobbar och levererar avkastning. 

Steg ett är helt enkelt att komma i gång med det aktiva sparandet och det kan göras på många olika sätt, du kan till exempel köpa aktier och fonder, investera i råvaror eller spara i krediter. Nästa steg är att se till att du har en plan framåt, förklarar Ludwig Pettersson. En annan viktig faktor för ett framgångsrikt sparande är nämligen att spara varje månad, över tid. På så vis investerar man i alla konjunkturer och slipper tänka på att försöka förutse marknaden.

En naturlig diversifiering

Idén till SaveLend föddes 2014 ur viljan att erbjuda en sparform som står utanför aktiemarknadens dagliga svängningar och som ger grund för stabil avkastning. Krediter är en välkänd och beprövad investeringsform som tack vare teknikens utveckling numera kan erbjudas till alla. Genom att dela upp kapitalet på många olika krediter och kredittyper når man också en naturlig diversifiering då risken delas upp både sett till koncentration per kredit och kredittyper – så som företagslån, fastighetskrediter, konsumentlån och liknande. Det är också en sparform som inte kräver några förkunskaper eller stora startkapital. 

– Att spara i krediter skapar ett naturligt kassaflöde med ränteutbetalningar vid olika tillfällen och tider så att pengar fortsätter att ticka in. Och sedan får man ränta-på-ränta-effekten på det, säger Ludwig.  

Lägre risk

Han understryker att samtliga krediter hos SaveLend omfattas av en noggrann kreditkontroll och att krediter som tillgångsslag generellt har lägre risk än aktier. Trots detta ska krediter inte heller utgöra hela sparportföljen utan det är alltid viktigt att säkerställa en bra bredd så att man sprider sina risker. Avkastning och risk går hand i hand och man ska vara medveten om att en möjlighet till hög avkastning också innebär en hög risk. Du måste därför fundera på hur planen för ditt eget sparande ser ut. 

– Krediter bör vara en självklar del av varje sparportfölj för att skapa en bra diversifiering mellan både tillgångsslag och risknivåer. Vår målavkastning ligger på 7–9 procent per år, och under de senaste tolv månaderna nådde vi 8,92 procents avkastning efter avgifter och kreditförluster. 

Möter både nya och erfarna sparare

SaveLends plattform är utformad för att möta behovet hos alla typer av sparare. Från nybörjarsparare, som förstår att pengar behöver aktiveras men inte har något större intresse av att hålla koll på att köpa och sälja. Till de mer erfarna och kapitalstarka investerarna som vill ha en större bredd i portföljen och en tryggare investeringsgrund att stå på. 

– Vår investeringsmotor SmartInvest möjliggör ett helt automatiskt sparande i krediter vilket gör att vi kan möta de med lite mindre kapital som bara vill komma i gång och aktivera sitt kapital. Samtidigt kan de mer erfarna investerarna engagera sig mer i plattformen och göra egna inställningar för att få den spridning de vill ha i olika kredittyper samt bestämma exakt koncentration av kapital per kredit, avslutar Ludwig Pettersson. 

Kom i gång idag på Savelend.se 

 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?