1515
Annons

Jaktspelet The Hunter blev en fullträff för Avalanche Studios

Älgjakten i all ära – det är inte i skogen utan på nätet som de lukrativa bytena fälls. Jaktsimulatorspelet ”The Hunter” har det senaste året dubblat försäljningen och dragit in drygt 20 miljoner kronor i vinst till den svenska spelutvecklaren Avalanche Studios.

Pim Holfve är vd för Avalanche Studios
Pim Holfve är vd för Avalanche Studios

Pc-spelet ”The Hunter” görs av experimentstudion Expansive Worlds, ett dotterbolag till Avalanche. Det släpptes 2009 och har de senaste två åren varit rena kassakon. Enligt det färska bokslutet steg omsättningen från 21,4 miljoner kronor till 47,7 miljoner kronor. Resultatet är en veritabel tjugotaggare: vinsten ökade från 8,5 miljoner kronor till 20,2 miljoner kronor.

”Det känns jättekul. Det är en udda fågel i spelvärlden – pc-baserat och populärt bland äldre män – men resultatet visar att vi uppenbarligen når ut till rätt människor med rätt innehåll”, säger Pim Holfve, vd för Avalanche Studios.

”The Hunter” är ett så kallat gratisspel där man jagar hjort och kanin under realistiska former (man kan få vänta i timmar på att ens få korn på ett byte). Men de mest inbitna skärmjägarna, som önskar större utbud av villebråd, tecknar sig för jaktlicenser för mellan 85 och 300 kronor som räcker från tre månader till ett år.

Antalet registrerade spelare har på kort tid gått från 1 miljon till nästan 6 miljoner. De allra flesta finns i USA och Tyskland med Sverige som god trea. ”The Hunter” fungerar sedan i somras även med börsnoterade Tobiis ögonsensorprodukt Sentry.


Skjutsen uppåt i försäljning kom efter att spelet släpptes på Steam, världens största nätbutik för spel, och ett flerspelarläge infördes. Numera kan man även bilda jaktlag i spelet.

”The Hunter” har dessutom ynglat av sig i en överlevnadsvariant där spelaren jagar – och jagas av – dinosaurier.

”En praktikant hos oss testade på skoj att göra om en hjort till en T-Rex och det såg så bra ut att vi gjorde ett eget spel av det”, säger Pim Holfve som har ett förflutet på mobilspelsjätten King.

En praktikant hos oss testade på skoj att göra om en hjort till en T-Rex och det såg så bra ut att vi gjorde ett eget spel av det.

Dinosaurieversionen ”Primal” kom i samma veva som den senaste Jurrasic Park-filmen och är till skillnad från originalet ett betalspel. Det kostar 260 kronor och har fått en del kritik för att det är ofärdigt och innehåller en hel del buggar. Spelet ska uppdateras, men bidrar alltså redan till spelbolagets miljonvinster.

”Det tog tre dagar för att få tillbaka den investering vi gjorde i ’The Hunter: Primal’”, säger Pim Holfve som själv tog jägarexamen för några år sedan och i dag även är skjutledare på fritiden.


Pim Holfve, vd Avalanche Studios

  • Ålder: 41 år.
  • Familj: Gift, två barn.
  • Bor: Sollentuna.
  • Karriär: Först art director och senare ansvarig för spelstudion King, producent på Electronic Arts dotterbolag, gratisspelstudion Easy, vd på Expansive Worlds, dotterbolag till Avalanche Studios.
  • Fritid: Familjen och skytte i Rosersbergs jaktskytteförening.


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?