Annons

Jackpott för psykologiapp – lagstiftning öppnar nya dörrar

Alex Therapeutics, som utvecklar olika psykologiappar, tar in 37 miljoner kronor och trycker på gasen. Ny lagstiftning skapar öppningar i Tyskland, Frankrike och USA - och omsättningen spås dubblas i år.

Alex grundare: Oliver Fleetwood, teknisk chef, John Drakenberg Renander, vd.
Alex grundare: Oliver Fleetwood, teknisk chef, John Drakenberg Renander, vd.Foto:Pressbild

Fyra år har gått sedan John Drakenberg Renander och Oliver Fleetwood drog igång psykologiappen Alex Therapeutics på coworkingkontoret Norrsken House i Stockholm. Ambitionen var att med hjälp av maskininlärning ge stöd till människor med dåliga vanor – till exempel rökning, alkohol och stress – och som lider av psykisk ohälsa.

”Affärsidén är densamma idag, men vi har utvecklat vår plattform så att det snabbt går att skapa och lansera olika högkvalitativa digitala läkemedel, baserade på kognitiv beteendeterapi och ai”, säger bolagets vd och medgrundare John Drakenberg Renander.

Han understryker att det rör sig om medicinteknisk mjukvara som oftast utvecklas i samarbete med läkemedelsbolag och evalueras i kliniska studier, precis som man evaluerar ett traditionellt läkemedel. 

”Sista steget är att produkterna lanseras globalt som subventionerade läkemedel, som kan förskrivas av läkare. Digitala läkemedel kan användas inom behandling av många olika sorters medicinska diagnoser, däribland psykisk ohälsa och beroende”, säger han.

Bolagets första investerare var Sweet Studio, en fond som startats av miljardärerna bakom spelbolaget King med succéspelet Candy Crush Saga. Fonden leds av Anders Frostenson, som även var med och skapade plattformen, med sitt fokus på att använda kunddata och involvera patienten i framtagandet av nya produkter. 

”Det som gör oss unika är vårt fokus på vad patienten vill ha, i motsats till vad en auktoritär figur tror att patienterna behöver”, säger vd:n.

Hittills ser siffrorna lovande ut. Tjänsten har redan använts av över 100.000 patienter. I fjol omsatte bolaget cirka 8 miljoner kronor med ett resultat kring nollan. 

”Prognosen är en dubblering av omsättningen i år. Vi skulle kunna gå med vinst, men har bestämt oss för att fokusera på tillväxt istället.”

För att fortsätta växa tar bolaget nu alltså in 37 miljoner kronor (3,5 miljoner euro) i färskt kapital. 

Största investerare är den norsk-svenska life science-fonden Hadean Ventures och danska tech-fonden Scale Capital, som fokuserar på att expandera nordiska bolag till USA. Även Leksell-familjens investeringsbolag Bonit Capital är med och satsar.

Största ägare förblir dock de två grundarna, följt av den tidiga investeraren Sweet Studio, som är med och investerar även denna gång.

Hur mycket Alex Therapeutics värderas till i dagsläget vill grundarna inte uppge. Klart är dock att de tagit in cirka 45 miljoner kronor i investeringar sedan starten.

Det nya kapitalet ska gå till att dubblera antalet medarbetare, från 12 till 24, inom ett par år. Det handlar om att anställa personer inom sälj, men även om att stärka bolagets teknik- och produktteam.

Geografisk expansion står också högt på agendan. Bolagets produkter finns idag i USA, Sverige, Indien och Tyskland.

”Vår största marknad ser ut att bli Tyskland, där man nyligen instiftat ett system som tillåter läkare att förskriva digitala appar som läkemedel. De får även subventioneras av försäkringsbolagen. Vi satsar även mycket på Frankrike som är i färd med att kopiera den tyska modellen, och på USA som också öppnat för detta”, säger John Drakenberg Renander.

Han betonar att bolaget även investerar mycket pengar och fokus i att säkerställa att plattformen följer ”de högsta kliniska och regulatoriska standarderna”.

”Vi har partnerskap med Pfizer och Vicore och vill fortsätta ta in nya partners i samband med att vi utvecklar nya produkter”, säger han.

Vem är målgruppen?

”Vi började med att rikta oss till privatpersoner. Men nu när marknader öppnat upp för digitala förskrivningar så har vi valt en affärsmodell där vi i första hand vänder oss till läkare.”

Hur ser framtiden ut?

”Vi har en enorm potential att förändra vården, både gällande behandling av sjukdomar och inom förebyggande vård. Vi vill vara en global drivkraft inom utvecklingen av digitala terapier och se till att våra produkter hjälper så många patienter som möjligt. Inom fem år hoppas vi ha lanserat minst fem kliniskt bevisade produkter i USA, Europa och Indien.”

Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend växer så det knakar trots orolig marknad

Den 16 november släppte fintechbolaget SaveLend Group sin delårsrapport för årets tredje kvartal. Trots det osäkra världsläget, elkris och kraftig inflation visar rapporten att bolaget på en närapå fördubblad nettoomsättning jämfört med samma period förra året – från 23,6 miljoner till 40,7 miljoner.

Trots en orolig och rörlig marknad pekar bolagets siffror uppåt. Frågar man Ludwig Pettersson, vd på SaveLend, beror detta till stor del på att krediter som tillgångsslag ofta klarar sig bra även under stormiga tider. 

– För bara ett par månader sedan tog vi en fantastisk milstolpe, då vi nådde en miljard kronor på vår sparplattform – en ökning på 142 procent sen året innan! Sedan dess har tillväxten fortsatt; många har fått upp ögonen för vårt sparerbjudande och att vi levererar en stabil avkastning även under rådande omständigheter. Avkastningen låg också till grund för att vi utsågs till bästa P2P-plattform av Privata Affärer tidigare i år. 

Fördubblat antalet aktiva månadsspar

SaveLend har inte haft en negativ avkastningsmånad sedan 2016, men detta till trots är bolaget något av en doldis på finansmarknaden. Ludwig konstaterar att det finns en hel del att göra vad gäller varumärkeskännedom, men hos de sparare som känner till bolaget finns det inga tveksamheter. Ett bevis på detta är att SaveLend sett en fördubbling i antal aktiva månadsspar jämfört med föregående år, vilket är en snabbare ökning än antalet nya sparare. 

– Det är ett tydligt kvitto på att vi är på rätt väg. Vi letar alltid efter tillfällen att accelerera tillväxten och tar chansen när den dyker upp. Detta är en approach som jag bedömer är en stor framgångsfaktor och det är något vi kommer att fortsätta med. Nu, exempelvis, när vi kan konstatera att vår faktureringsplattform Billectahar växt med 48,9 procent med en lönsamhet på 28,6 procent sedan förra året blir det oerhört tydligt att vi bör investera mer i Billecta för att accelerera tillväxten än mer. Där avser vi att trycka på gaspedalen ordentligt – utan att tumma på resultatet i den delen av vår affär. 

Har attraherat nya ägare

Skalbarheten i plattformarna blir allt tydligare när det kan konstateras att kostnadsbasen inte växer i samma takt som intäkterna. Ytterligare ett viktigt framsteg under kvartalet är att SaveLend har kunnat säkra 10 miljoner kronor i utestående optionsprogram. Det sammantaget gör att bolaget fortsatt bedömer sig ha tillräckliga resurser för att bli kassaflödespositiva.

– Ett annat resultat av denna transaktion är att vi i samband med detta har attraherat nya långsiktiga ägare till bolaget som sedan tidigare var investerare på sparplattformen, säger Ludwig.

”Visade sin kollektiva styrka”

Med tanke på omvärldsläget betonar Ludwig att det är svårare att sia om framtiden än i normala fall, men han känner ändå trygghet såväl i bolagets plattformar och leveranssäkerhet som deras förmåga att anpassa sina investeringar efter behov. Hans attityd grundas bland annat i att bolaget under det senaste kvartalet kunde godkänna det hittills största lånet någonsin till en av sina låntagare. 

– Våra sparare visade sin kollektiva styrka genom att möjliggöra ett lån på 60 miljoner till en av våra återkommande låntagare. Det visar på styrkan i vår modell och att våra sparare har förtroende för vår leverans inför framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer och investera i SaveLends sparplattform här 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera