Hoppa till innehållet

Annons

Jackpott för kvinnor när Handels inkubator tar in ny kull

Företagsinkubatorn SSE Business Lab, som fostrat bland andra Klarna och Budbee, tar in nio nya startups i sitt program. På listan av bolag hittas allt från en mindfulness-app för barn till en tjänst som hjälper unga att hitta rumskompisar.

Grundarna i Numbery, som är ett av bolagen som tagits in i inkubatorn SSE Business Lab.
Grundarna i Numbery, som är ett av bolagen som tagits in i inkubatorn SSE Business Lab.
Geils grundare.
Geils grundare.Foto:Even Clausen Jystad

Efter en hård gallringsprocess har inkubatorn på Handelshögskolan i Stockholm plockat ut nio unga bolag som ska utbildas och coachas av experter ur företagsvärlden.

För att få söka till inkubatorn krävs en koppling till skolan. Några av grundarna är eller har varit studenter på skolan. En av idéerna, en mindfulness-app för barn, är framtagen av en tidigare handelsdoktorand. I år är dessutom sju av de nio bolagen grundade av en kvinna eller av en blandad sammansättning av kvinnor och män, vilket bland annat drivs av ett mångfaldskriterium vid antagning till programmet.

Inkubatorns kommunikationsansvarige, William Hagströmer, är förvånad över att så många ville delta i programmet. Han tror att inkubatorns nya fond som ger bolagen möjligheten till en investering bidrog till det oväntade söktrycket.

”Det fanns en rädsla att lågkonjunkturen skulle skulle skrämma folk från att söka, men vi ser tvärtom ett ökat tryck. Att fonden erbjuder snabb tillgång till tillväxtkapital bidrar nog till det,” säger han.

Fonden, som grundades under slutet av 2022, stängde nyligen sin första runda på 40 miljoner kronor. Under våren kommer två av de nio bolagen som kommit längst i sin affärsresa, kondomtillverkaren Geil och fintechbolaget Numbery, erbjudas en investering på 300.000 kronor. 

För de övriga sju bolagen som inte kommit lika långt väntar inga pengar, men däremot ett åtta veckors intensivt så kallat ”bootcamp” med workshops, coaching och slutligen en demo-dag. Då får bolagen pitcha sina affärsideér för inkubatorns investerarnätverk.

Geil och Numbery, som ska ta del av investeringen och genomgå ett längre program än de övriga, ska coachas av Andreas Grape och Ingrid Bojner, tidigare vd på Storytel. För resten är det Pocketlaw-grundaren Kira Unger och affärsängeln Karl Prytz som står för vägledningen.

”Som investerare har jag länge imponerats av kvaliteten på bolagen från SSE Business Lab och deras roll i ekosystemet. Det ska bli givande och kul att få ta en aktiv roll i inkubatorns arbete”, säger Andreas Grape i ett uttalande.

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera