1515
Annons

Izettles grundare: Personaloptioner är löntagarfonder

Fintech-företaget Izettles vd och grundare Jacob De Geer stämmer in i kritiken mot Moderaternas förslag till optionsbeskattning. 

Izettles grundare och vd Jacob De Geer.
Izettles grundare och vd Jacob De Geer.Foto:Jesper Frisk

Igår kunde Di Digital rapportera om Moderaternas förslag i den brännheta frågan om hur personaloptioner ska beskattas i Sverige. 

Regeringens förslag till ny lagstiftning på området har fått utstå tuff kritik, bland annat för att det inte omfattar större företag, som till exempel Spotify och Klarna. Företagen menar att mer förmånliga regler för personaloptioner är avgörande för att locka attraktiva talanger till jobb i Sverige. 

Nu visar det sig att inte heller förslaget i Moderaternas skuggbudget omfattar större arbetsgivare, vilket Di Digital kunde rapportera om under tisdagen.

Beskedet fick Spotifys medgrundare Martin Lorentzon att gå i taket. 

"Inkompetent", skrev han på Twitter under tisdagen.

Även Izettles grundare Jacob De Geer kritiserar nu förslaget öppet.

"Vem disruptar politiker?", skriver han undrande på Twitter.

I en intervju med sajten Breakit utvecklar han sina tankar. 

”Ett optionsprogram som skapar grunden till att man kan dela med sig av sina företag, det borde vara drömmen oavsett om man är sosse eller moderat. Det är ju nästan löntagarfonder, att alla får vara med i bolagen”, säger Jacob De Geer till Breakit.

Resonemanget påminner om det som Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski, Skype- och Atomicogrundaren Niklas Zennström och Truecallers Alan Mamedi förde i en intervju med Di Digital från i somras. 

”Jag tror inte vi får regeringspartiet att gå med på det här förrän de förstår att det här är en chans för dem att äntligen få införa löntagarfonder. Det är den vinkeln vi måste ta”, sa Sebastian Siemiatkowski då, en poäng som Jacob De Geer alltså tycks ha tagit åt sig.

”Det är bara se till att det kommer på plats, istället för att älta fram och tillbaka kring om det är rättvist att någon tjänar en krona mer här eller där”, fortsätter Jacob De Geer. 

Löntagarfonder var ett politiskt initiativ som genomfördes år 1982. Syftet var att öka arbetstagarnas inflytande över det privata näringslivet genom att företagen delade med sig av vinster via särskilda "löntagarfonder". Initiativet, som var mycket kontroversiellt, skrotades av den borgerliga regeringen år 1991. 

Läs även:

Foto:

Stor intervju: Sveriges tyngsta startup-profiler: Personaloptioner är en socialistisk idé


Innehåll från InbooksAnnons

Så får redovisningsbyråerna bättre flyt med Flow

INBooks är den Växjö-baserade uppstickaren som revolutionerar redovisningsmarknaden. Programmet INBooks Flow förenklar det dagliga arbetet hos bokföringskonsulten.

– Vårt fokus är att effektivisera, utveckla och förbättra för byråerna så att de kan ta sig högre upp i värdekedjan, säger Jennie Nivard, produktchef Flow.

Som redovisningskonsult kan det vara en utmaning att få vardagspusslet att gå ihop. Egenskapen ”ha många bollar i luften samtidigt” tycks vara en viktig del i arbetsbeskrivningen. Det gäller att vara serviceminded, ha full kontroll på alla uppdrag, tidsnedläggelse, skattejuridik och viktiga datum – och samtidigt se till att inte lägga för mycket tid på ”fel” saker. 

– Många redovisningskonsulter har olika system för att underlätta planering, tidrapportering, kundkontakter, uppdragsbrev och så vidare, men att lära sig alla dessa system tar tid. De riskerar också att missa något när de ständigt måste hoppa mellan de olika programmen, säger Jennie Nivard, produktchef Flow på INBooks.

Uppdragsbrevet är systemets hjärta

Flow är ett molnbaserat verktyg som samlar redovisningsbyråns alla uppdrag på ett och samma ställe så att konsulterna kan jobba mer effektivt.

– När du har allt i samma vy får du större överblick. Allt blir tydligare och du får kontroll över arbetsdagen. Resursfördelningen på byrån blir mer effektiv när byråledaren får tillgång till konsulternas planering och enkelt kan flytta aktiviteter mellan olika personer, säger Jennie.

INBooks VD Mikael Folkesson vill gärna lyfta fram funktionen ”uppdragsbrevet”.

– Vi grundare, som alla kommer från branschen, såg det stora behovet att digitalisera och effektivisera. Den verkliga knuten vi lyckats lösa är att vi har digitaliserat grunden för samarbetet mellan byråerna och deras kunder – de så kallade uppdragsbreven – och sedan byggt hela systemet runt det. 

I uppdragsbrevet stipuleras vad byrån ska göra, till vilket pris etcetera. 

– Det är ”hjärtat i systemet”. Klienten skapar snabbt ett uppdragsbrev i programmet och låter sedan klienten signera det digitalt med Kivra. På så sätt kvalitetssäkras alla byråns processer från början och det går smidigt att göra uppdateringar efterhand, säger Jennie.

Frigör resurser och höjer kompetensen

INBooks mål är högt ställda – att öka lönsamheten i hela branschen. 

– Idag hotas redovisningsbyråerna av sjunkande marginaler. Flera av deras tjänster är svåra att ta betalt för hos en mindre kund, och i och med att 90 procent av Sveriges företag är småföretagare är det ett växande problem. Vi digitaliserar den typ av tjänster som byråerna inte tjänar pengar på idag och frigör i stället resurser till sådant som ökar kompetensen och kan ge större värde till kunderna, säger Mikael. INBooks grundades 2019 och företaget växer snabbt. 

– Den första versionen av vårt bokföringsprogram för små företagare, INBooks Go, lanserades senhösten 2019 och INBooks Flow lanserades hösten 2021. Vi har hela tiden haft användarupplevelsen i fokus och gensvaret från marknaden har varit fantastiskt, säger han.

Småländska rötter

INBooks kommer från Växjö, staden som varit hemvist för många bolagsraketer inom just bokföringsbranschen.

– Ja, Växjö har ju blivit en hub för företag inom digital ekonomi. Jag är själv gammal programmerare och entreprenör. När jag var ung satt jag hemma och knåpade ihop ett eget redovisningssystem i DOS – sedan åkte jag runt och sålde det med min moped. Jag hade ett tiotal kunder som mest, avslutar Mikael.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inbooks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?