1515
Annons

Izettle lånar 440 miljoner – öppnar för att sälja bolaget

Utöver den färska nyemissionen tar Izettle in 440 miljoner i lånefinansiering. En ny finanschef är ombord och vd Jacob de Geer utesluter inte att fintechbolaget blir köpt – eller går till börsen.

Jacob de Geer är Izettles vd och ena grundare. Foto: Jesper Frisk
Jacob de Geer är Izettles vd och ena grundare. Foto: Jesper Frisk

På tisdagen kunde Di Digital rapportera att svenska Izettle (NTL), som erbjuder småföretagare finansiella tjänster, hade tagit in drygt 130 miljoner kronor i kapital av befintliga och nya ägare.

Läs även: Izettle tar in kapital – värderas till 4,3 miljarder

Då ville bolaget inte kommentera uppgifterna, men nu berättar vd:n Jacob de Geer om finansieringen i en intervju med Di Digital. I själva verket uppgick rundan till totalt 570 Mkr, varav 440 Mkr är i form av lånefinansiering från amerikanska Victory Park Capital.

”Det finns många skäl till varför man vill ta in lånefinansiering. I och med vår tjänst Izettle advance ger vi förskott på framtida betalningar. Vi började finansiera det här på vår egen balansräkning men i och med att tillväxten var så otroligt kraftig så konstaterade vi att det inte var hållbart. Då var lånefinansiering en intressant väg”, säger Jacob de Geer.

Sedan starten 2010 har Izettle gått från att ha enbart fokusera på en betallösning till att erbjuda sina kunder ett flertal andra tjänster. 

”Nu ser vi oss inte längre som enbart en betaltjänst utan en one-stop-shop för företag”, säger Jacob de Geer.

Läs även: Nu ska iZettle bli ett låneföretag – så här funkar det 

Bland annat erbjuder Izettle i dag sina kunder affärssystem, ett molnbaserat kassasystem, en analystjänst för försäljning och numera även mindre lån. 

”Nu kan vi med den realtidsdata som vi har göra en helt annan riskbedömning på våra kunder. Och jag tror att vi kommer att fortsätta ta fram nya tjänster, både för småföretagare men även för de bolag som befinner sig en kategori högre upp i värdekedjan. Det är så vi bygger vår tjänst.”

Utan tillväxt hade vi inte fått in nytt kapital.

Izettle, som sammanlagt har tagit in närmare 2 miljarder kronor i externt kapital, såg sin omsättning stiga med dryga 80 procent 2015 till 348 Mkr. Jacob de Geer vill inte precisera tillväxttakten under 2016 men uppger att Izettle växer med 1 000 nya småföretagare per dag. 

Läs även: Izettle dras med 300 miljoner i förluster 

Samtidigt dras bolaget med stora förluster. Under 2015 gick bolaget back 295 Mkr. Izettles värdering är i dag 4,3 miljarder kronor, vilket endast är något högre än under den senaste kapitalrundan för 18 månader sedan.

Jacob de Geer kommenterar inte resultatet för 2016 men säger att omsättningen har ökat.

”Ja, annars hade vi inte fått in nytt kapital. Vårt fokus för 2016 var stark tillväxt och det är det vi har levererat på. Det ser väldigt lovande ut innan vi har stängt böckerna”, säger Jacob de Geer.

I samband med finansieringen uppger Izettle att de utser Maria Hedengren som finanschef för att leda förberedelserna med de processer och finansieringsplaner som krävs för bolagets nästa fas. Enligt Jacob de Geer finns det tre möjliga vägar att gå. 

”Det ena är att fortsätta som vi gör och ta in ytterligare kapital. Det andra är att förbereda bolaget för en börsnotering. Det tredje alternativet är något som vi ser ute i Europa och i världen och det är en konsolidering av den här typen av företag.”

Hur ställer du dig till möjligheten att bli uppköpt?

”Det är verkligen inte vår ambition utan det är att bygga Izettle till en ny typ av finansiell tjänsteaktör under de närmaste tio åren. Jag har ingen längtan efter att merga med någon annan, men sen är det ju så att 1+1 ibland blir 3.”


Innehåll från CitrixAnnons

Snabb inloggning löser en av sjukvårdens största utmaningar

Svensk sjukvård står inför flera stora utmaningar. Ett av de större problemen är att sjukvårdspersonal tvingas lägga tid på att logga in och ut ur olika system – något som stjäl tid från den faktiska vården av patienter. Med en ny blixtsnabb inloggningslösning kan vården nu spara in tid som motsvarar flera heltidstjänster så att personalen istället kan ägna sig åt det som är allra viktigast.

Att sjukvårdspersonal arbetar under mycket stress och press är allmänt vedertaget. För de som arbetar inom sjukvården är det heller ingen nyhet att enorma mängder tid under en arbetsdag läggs på att logga in och ut ur olika system när man rör sig mellan olika platser på sjukhuset. 

Det som skiljer vårdarbetsplatser från andra är att man har en så kallad delad arbetsplats där man frekvent gör kortare aktiviteter i journalsystemet som att registrera medicin eller patientinformation. På grund av lagkravet på spårbarhet i systemen infördes krav på individuella inloggningar där ett smart kort användes för både inlogg och digitala underskrifter. Något som visade sig bli en rejäl tidstjuv. 

– Varje gång man loggade in med kortet tog i snitt två minuter. Med 25 till 30 inloggningar per dag blev den tiden sammantaget något som motsvarar flera heltidstjänster per vecka för ett sjukhus. Vårdpersonal har uttryckt en enorm frustration över detta, förklarar Peter Söderholm, CTO på Citrix. 

Läs om en läkares frustration här 

Inloggning på under sex sekunder

För att kunna frigöra tid för personalen att lägga på faktisk vård togs en ny lösning fram av Citrix i samarbete med flera andra aktörer. Det smarta kortet används fortfarande men istället för en inloggning varje gång så har man möjlighet att återansluta till sin befintliga inloggning på under tio sekunder. 

– Det har aldrig funnits fler applikationer än i dag och kraven från verksamheterna är att man ska kunna vara mobil och flexibel – något som inom sjukvården innebär att man själv rör sig runt på sjukhuset medan enheterna finns kvar på samma plats. Med lösningen kan du återuppta din session där du lämnade senast på en annan fysisk plats och du slipper sitta och vänta på inloggningen. Precis som när man fortsätter att titta på en film på Netflix. 

”Gett stora tidsvinster”

Efter att lösningen infördes på sjukhuset Capio S:t Göran i Stockholm har chefer och personal märkt av enorma besparingar i tid som de nu kan lägga på patienterna. 

– På en akutmottagning är varje sekund dyrbar. Personalen tar hand om stora patientflöden och är väldigt beroende av att vara mobila och samtidigt komma åt sina digitala system. När vi byggde en ny akutmottagning så passade vi även på att införa helt nya IT-arbetssätt med hjälp av ny teknik från bland annat Citrix, säger Rene Lambin, Enhetschef på Capio S:t Göran. 

– Numera kan personalen snabbt och säkert byta arbetsplats och samtidigt ta med sig sin inloggade session i journal- och röntgensystem. Vi minskade tiden för in- och utloggning från tidigare två minuter till under sju sekunder. Över tid har detta gett stora tidsvinster tillbaka till verksamheten, avslutar Rene. 

17-19 maj finns Citrix på plats på Vitalis, Skandinaviens ledande eHälsomöte. Där visar de denna lösning. Besök gärna Citrix på plats i monter B09:11. Anmäl dig via denna länk, och delta utan kostnad (värde 495kr) 

Vill du redan nu boka en demo under Vitalis, kontakta malou.ekblom@citrix.com.

Mer från Citrix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Citrix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?