1515

It-boom för lägenhetshotell

Stockholms bostadsbrist har resulterat i en skriande efterfrågan på lägenhetshotell. Bolag som Stayat, Bizapartment och Part-Time Home håvar in vinsterna genom att hyra ut rum för upp till 26 000 kronor i månaden, främst till gästarbetande it-konsulter.

Från vänster: It-konsulten Mathan Prasad i sitt kök i lägenhetshotellet Stayat i Bromma (bilden i mitten) och Niklas Frisell, marknadschef på Stayat Hotel Apartments.
Från vänster: It-konsulten Mathan Prasad i sitt kök i lägenhetshotellet Stayat i Bromma (bilden i mitten) och Niklas Frisell, marknadschef på Stayat Hotel Apartments.Foto:Evelina Carborn

Spotifys klagosång om Stockholms bostadsbrist är bara toppen på ett isberg. Stora it-konsulter som IBM, Teito och Tata Consulting Services (TCS) tar in mängder med it-experter varje år för att jobba med olika uppdrag. Och alla behöver någonstans att bo.

”Att gå till allmännyttan går ju inte. Och stora it-konsulter har ju ofta svårt att hyra bostäder på andrahandsmarknaden. Vi erbjuder temporära boenden med flexibel in- och utflyttning, städning och dygnet-runt reception”, säger Niklas Frisell, marknadschef och delägare på Stayat Hotel Apartments med lägenhetshotell i Bromma och Kista.

Läs mer: Så utlöste Spotify riksdagsdebatt och gatuprotester

Lägenhetshotell har funnits länge. Men just nu genomgår branschen en explosiv tillväxt. Samtliga stora kedjor i Di Digitals genomgång växer med lönsamhet och bygger nytt i år.

Att gå till allmännyttan går ju inte.

”Vi har hjälpt bolag som Google, Skype och EA Games med enskilda bokningar. Men merparten av våra gäster jobbar på de stora it-jättarna”, säger Niklas Frisell.

Hans bolag Stayat är för närvarande störst sett till omsättningen på över 100 miljoner kronor i fjol. Vinstmarginalen är drygt 8 procent från de 350 lägenheterna i Bromma och Kista.

”I augusti öppnar vi ett nytt hotell med 168 lägenheter i Kista. Vi tittar även på andra möjligheter i Stockholm och södra Sverige”, säger Niklas Frisell.

It-konsulten Mathan Prasad fixar till ett snabbt mål mat i sitt kök på Stayat i Bromma. 

 Även konkurrenterna Bizapartment, Part-Time Home och Sky Hotel Apartments ska investera i nya fastigheter i år (se nedan).

I augusti öppnar vi ett nytt hotell med 168 lägenheter i Kista.

Högst vinstmarginal har Part-Time Homes hotellverksamhet i Rotebro. De drog in 14 miljoner kronor under 2015, varav en tredjedel i ren vinst.

Nu bygger bolaget ännu ett hotell i Rotebro med ytterligare 94 lägenheter som öppnar i augusti.

”Rotebro ligger bra till. Med pendeltåg kan man ta sig till Kista på 10 minuter eller Stockholm city på 20 minuter”, förklarar Ida Kahn, vd för Part-Time Home.

Hon beskriver hotellet som ett ”funktionellt, prisvärt boende”.

”För cirka 13 000 kronor per månad får man en möblerad etta med smart-tv, internet och tillgång till gym och tvättstuga. Man får även städning en gång i veckan med byte av lakan och handdukar”, förklarar hon.


Ida Kahn, vd för Part-Time Home, och Niklas Frisell på Stayat Hotel Apartments.

Part-Time Home grundades 2012. Målet är att ha 1 000 lägenheter 2019 och bli marknadsledande.

”Cirka hälften av våra gäster jobbar i it-sektorn. Jag gissar att vi huserar minst 400–500 it-konsulter år 2019”, säger vd Ida Kahn.


Läs mer: Tech-hotellet med eget cricketlag
It-bolagens bostadsjakt är jackpot för Stockholms lägenhetshotell. Stayat, med hotell i Bromma och Kista, har så många indiska it-konsulter bland gästerna att man har startat ett eget cricketlag.
Tisdagsträning i Husby för cricketlaget ”Stayat Royals". Från vänster: Saravanan Annatchi, it-konsult på IBM, Mathan Prasad, it-konsult på TCS och Venkat Gandrath, lagkapten och it-konsult på TCS.


De tävlar om it-jättarnas gunst:

Stayat Hotel Apartments
Omsättning 2015: 103 Mkr
Vinst 2015: 8,3 Mkr
Kapacitet: Hotell med 166 rum i Kista och 182 rum i Bromma.
Nya projekt: Hotell med 168 rum i Kista, klart i augusti.
Prisexempel: 22000 kr/mån för 35 kvm i Bromma.

Bizapartment Gärdet AB
Omsättning 2015: 52 Mkr
Vinst 2015: 526.000 kr
Kapacitet: Hotell på Gärdet med 175 rum.
Nya projekt: Hotell i Hammarby Sjöstad med 168 rum klart i april 2017.
Prisexempel: 26000 kr/ mån för 30 kvm på Gärdet.

Part-Time Home Hotel Slagsta AB
Omsättning 2015: 23 Mkr
Vinst 2015: 2,7 Mkr
Kapacitet: 223 lägenheter.
Prisexempel: 11000 kr/mån för 23 kvm.

Part-Time Home Hotel Rotebro AB
Omsättning 2015: 14 Mkr
Vinst 2015: 4,5 Mkr
Prisexempel: 13000 kr/mån för 19 kvm.
Nya projekt: Nytt hotell i Rotebro med 94 lägenheter öppnar i augusti.

Sky Hotel Apartments
(Skyotel AB)
Omsättning 2015: 67 Mkr
Vinst 2015: 4,5 Mkr
Antal rum: 143 på Kungsholmen i Stockholm och 70 i Linköping. Även 90 lägenheter i Linköping.
Nya projekt: 12 nybyggda ”executive”-lägenheter i centrala Linköping, klart 1 november.
Prisexempel: 25000 kr/mån för hotellägenhet på Kungsholmen.


Innehåll från HogiaAnnons

Stora fördelar med branschspecifik lösning för HR, lön och ekonomi

System för HR, lön och ekonomi är något alla företag behöver för att få verksamheten att fungera. Men beroende på vilken bransch man verkar inom ser behoven olika ut. Hogia har specialiserat sig på just branschinriktad expertis för att kunna ge sina kunder bästa möjliga stöd oavsett vilka utmaningar området innebär.

Alla företag har sina egna unika utmaningar och samma gäller för olika branscher. Ekonomi-, personal- och lönesystem är en stor del av många verksamheters dagliga arbete och något som fungerar allra bäst när det är väl anpassat. Hogia har därför nischat sig inom skräddarsydda helhetslösningar för olika branscher. Hogiagruppen består av 30 bolag med olika expertisområden. 

– Alla vi branschbolag inom Hogia vill jobba så nära våra kunder som möjligt och vara pålästa kring utmaningarna de möter i sin vardag. Varje bolag har sin branschspecifika support som kan sina kunders avtal och allt som rör lön och ekonomi inom det området, berättar Malin Karmteg, Sales Manager på Hogia Professional Systems.

Växer och krymper med kunderna

Förutom att ha stenkoll på allt från handelsavtal till kollektivavtal så erbjuder Hogia en helhetslösning tack vare ett brett utbud av branschinriktade programvaror. Hogia har även goda relationer med externa samarbetspartners inom olika nischer.

– Vi vill att våra lösningar ska vara hållbara över tid och att vår relation med kunden är ett långsiktigt partnerskap. Kunden ska kunna växa eller krympa i storlek med oss, och vi hjälper dem oavsett vilken fas de befinner sig i. Att få stötta en kund som förvärvar ett nytt bolag, går in i ett nytt verksamhetsområde eller omvandlar delar av sin verksamhet och kunna bidra med vår kunskap är något vi brinner för, säger Caroline Alfredsson, Sales Manager på Hogia Industrial Systems. 

– Vi har en styrka i att vi erbjuder en helhet och ett väldigt brett utbud. Vi kan erbjuda en lösning med terminalsystem, löne- och ekonomisystem och ett transportplaneringsystem till exempel. Sedan så underlättar det att vi pratar kundernas språk och kan både avtalen och terminologin i branschen, fyller Peter Törnqvist, Bolagschef på Hogia Public Systems, i. 

Tillgänglig support

Det personliga är något som genomsyrar hela verksamheten och något som blir särskilt synligt i Hogias support. Medarbetarna sitter i Stenungsund och kan nås inom ett par minuter via både mejl och telefon. Man får också prata med samma team varje gång vilket bygger upp ett förtroende, förklarar Malin Karmteg.

– Många kollegor i branschen går ifrån den personliga supporten men vi tror starkt på att man vill kunna ringa in och prata med någon utan att det ska vara telefonkö och svårt att komma fram. Vi har märkt att detta skapar trygghet och en nära relation till kunderna, avslutar hon.

Läs mer om Hogias lösningar här 

Läs mer om Hogias hållbarhetsarbete här 

 

Mer från Hogia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hogia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?