1515

It-boom för lägenhetshotell

Stockholms bostadsbrist har resulterat i en skriande efterfrågan på lägenhetshotell. Bolag som Stayat, Bizapartment och Part-Time Home håvar in vinsterna genom att hyra ut rum för upp till 26 000 kronor i månaden, främst till gästarbetande it-konsulter.

Från vänster: It-konsulten Mathan Prasad i sitt kök i lägenhetshotellet Stayat i Bromma (bilden i mitten) och Niklas Frisell, marknadschef på Stayat Hotel Apartments.
Från vänster: It-konsulten Mathan Prasad i sitt kök i lägenhetshotellet Stayat i Bromma (bilden i mitten) och Niklas Frisell, marknadschef på Stayat Hotel Apartments.Foto:Evelina Carborn

Spotifys klagosång om Stockholms bostadsbrist är bara toppen på ett isberg. Stora it-konsulter som IBM, Teito och Tata Consulting Services (TCS) tar in mängder med it-experter varje år för att jobba med olika uppdrag. Och alla behöver någonstans att bo.

”Att gå till allmännyttan går ju inte. Och stora it-konsulter har ju ofta svårt att hyra bostäder på andrahandsmarknaden. Vi erbjuder temporära boenden med flexibel in- och utflyttning, städning och dygnet-runt reception”, säger Niklas Frisell, marknadschef och delägare på Stayat Hotel Apartments med lägenhetshotell i Bromma och Kista.

Läs mer: Så utlöste Spotify riksdagsdebatt och gatuprotester

Lägenhetshotell har funnits länge. Men just nu genomgår branschen en explosiv tillväxt. Samtliga stora kedjor i Di Digitals genomgång växer med lönsamhet och bygger nytt i år.

Att gå till allmännyttan går ju inte.

”Vi har hjälpt bolag som Google, Skype och EA Games med enskilda bokningar. Men merparten av våra gäster jobbar på de stora it-jättarna”, säger Niklas Frisell.

Hans bolag Stayat är för närvarande störst sett till omsättningen på över 100 miljoner kronor i fjol. Vinstmarginalen är drygt 8 procent från de 350 lägenheterna i Bromma och Kista.

”I augusti öppnar vi ett nytt hotell med 168 lägenheter i Kista. Vi tittar även på andra möjligheter i Stockholm och södra Sverige”, säger Niklas Frisell.

It-konsulten Mathan Prasad fixar till ett snabbt mål mat i sitt kök på Stayat i Bromma. 

 Även konkurrenterna Bizapartment, Part-Time Home och Sky Hotel Apartments ska investera i nya fastigheter i år (se nedan).

I augusti öppnar vi ett nytt hotell med 168 lägenheter i Kista.

Högst vinstmarginal har Part-Time Homes hotellverksamhet i Rotebro. De drog in 14 miljoner kronor under 2015, varav en tredjedel i ren vinst.

Nu bygger bolaget ännu ett hotell i Rotebro med ytterligare 94 lägenheter som öppnar i augusti.

”Rotebro ligger bra till. Med pendeltåg kan man ta sig till Kista på 10 minuter eller Stockholm city på 20 minuter”, förklarar Ida Kahn, vd för Part-Time Home.

Hon beskriver hotellet som ett ”funktionellt, prisvärt boende”.

”För cirka 13 000 kronor per månad får man en möblerad etta med smart-tv, internet och tillgång till gym och tvättstuga. Man får även städning en gång i veckan med byte av lakan och handdukar”, förklarar hon.


Ida Kahn, vd för Part-Time Home, och Niklas Frisell på Stayat Hotel Apartments.

Part-Time Home grundades 2012. Målet är att ha 1 000 lägenheter 2019 och bli marknadsledande.

”Cirka hälften av våra gäster jobbar i it-sektorn. Jag gissar att vi huserar minst 400–500 it-konsulter år 2019”, säger vd Ida Kahn.


Läs mer: Tech-hotellet med eget cricketlag
It-bolagens bostadsjakt är jackpot för Stockholms lägenhetshotell. Stayat, med hotell i Bromma och Kista, har så många indiska it-konsulter bland gästerna att man har startat ett eget cricketlag.
Tisdagsträning i Husby för cricketlaget ”Stayat Royals". Från vänster: Saravanan Annatchi, it-konsult på IBM, Mathan Prasad, it-konsult på TCS och Venkat Gandrath, lagkapten och it-konsult på TCS.


De tävlar om it-jättarnas gunst:

Stayat Hotel Apartments
Omsättning 2015: 103 Mkr
Vinst 2015: 8,3 Mkr
Kapacitet: Hotell med 166 rum i Kista och 182 rum i Bromma.
Nya projekt: Hotell med 168 rum i Kista, klart i augusti.
Prisexempel: 22000 kr/mån för 35 kvm i Bromma.

Bizapartment Gärdet AB
Omsättning 2015: 52 Mkr
Vinst 2015: 526.000 kr
Kapacitet: Hotell på Gärdet med 175 rum.
Nya projekt: Hotell i Hammarby Sjöstad med 168 rum klart i april 2017.
Prisexempel: 26000 kr/ mån för 30 kvm på Gärdet.

Part-Time Home Hotel Slagsta AB
Omsättning 2015: 23 Mkr
Vinst 2015: 2,7 Mkr
Kapacitet: 223 lägenheter.
Prisexempel: 11000 kr/mån för 23 kvm.

Part-Time Home Hotel Rotebro AB
Omsättning 2015: 14 Mkr
Vinst 2015: 4,5 Mkr
Prisexempel: 13000 kr/mån för 19 kvm.
Nya projekt: Nytt hotell i Rotebro med 94 lägenheter öppnar i augusti.

Sky Hotel Apartments
(Skyotel AB)
Omsättning 2015: 67 Mkr
Vinst 2015: 4,5 Mkr
Antal rum: 143 på Kungsholmen i Stockholm och 70 i Linköping. Även 90 lägenheter i Linköping.
Nya projekt: 12 nybyggda ”executive”-lägenheter i centrala Linköping, klart 1 november.
Prisexempel: 25000 kr/mån för hotellägenhet på Kungsholmen.


Innehåll från TaniumAnnons

Full datavisibilitet kritiskt för god cybersäkerhet

Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young
Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young

Kombinationen av företagens snabba digitala transformationstakt och nya arbetsverktyg såsom exempelvis molnlösningar, IoT och IIoT genererar enorma mängder data. Samtidigt ökar förväntningarna på kontinuerlig access till system och information, oavsett enhet och plats. Vikten av att kartlägga hur data genereras, används och analyseras blir således extremt viktigt, inte minst med tanke på att riktlinjer och regelverk skärps allt mer.

Har företag inte full visibilitet av vad de lagrar och bearbetar är risken stor att de inte efterlever rådande lagar. Därför är det kritiskt att ha god översikt av – och insikt i – den data man genererar och delar. 

– I takt med att information dessutom blir allt mer gränslös och vi lever i ett samhälle som präglas av hyper-connectivity, gäller det att vara väldigt noga med varifrån och hur data accessas – risken är annars stor att säkerheten äventyras, konstaterar Abhishek Ramavat, Associate Partner Ernst&Young Norge, Cybersecurity.

Vet vad ni ska skydda

Kollegan Tim Best, Associate Partner Nordic Cybersecurity Leader, Ernst&Young, adderar att en grundläggande komponent i att skydda sina tillgångar är att veta exakt vad det är man vill skydda. 

– Full visibilitet är centralt för att kartlägga vilka delar av sina data man vill säkra. Detta är i förlängningen inget nytt, men ändå ägnar många företag betydande tid och resurser åt att jaga data i sina nätverk för att avgöra vad de ska skydda. Frågor man först bör ställa sig är dock: är detta affärskritiska data? Om vi tappar dem, tappar vi tillgänglighet, funktioner eller servicenivå? När man väl vet vad som ska skyddas kan man ägna sig åt nödvändiga sårbarhetsåtgärder.

Oliver Cronk, Chief IT Architect EMEA hos Tanium, tar analysen ett steg längre. Med rätt data och heltäckande visibilitet får man ett bättre beslutsunderlag vad gäller all riskhantering.

– Riskhantering har historiskt varit ganska subjektivt; olika experter har sett olika säkerhetsrisker. Ger man dock relevant data till skickliga medarbetare tar de också smarta och informerade beslut, samtidigt som man lättare upptäcker potentiella risker – och möjligheter.

Insikter som konkurrensfördel

Tim Best konstaterar att dylika möjligheter inkluderar att använda sina insikter som en konkurrensfördel. 

– Full visibilitet och regelefterlevnad genom hela tillverknings- och leveranskedjan förmedlar att man tar säkerheten på allvar och erbjuder trygga data såväl som stabila och pålitliga tjänster. Följden blir ökad tillit från kunderna, vilket i sin tur kan leda till fler marknadsandelar.

En annan avsevärd fördel är möjligheten att helt omdana rutinerna kring revisioner. Traditionellt sett har revisioner skötts manuellt och många företag känner sig därtill defensiva inför att få sitt arbete granskat. Här menar Oliver Cronk att datainsikter skulle kunna vara helt avgörande. 

– Genom att ha full kännedom om vad som pågår inom verksamheten kan man samverka med och ta hjälp av de som genomför revisionen, för att på så vis bättre precisera och förstå vilka utmaningar och risker som är mest angelägna. Möjligheten att prioritera de frågor som är mest överhängande blir också en fördel ur ett ekonomiskt perspektiv, avslutar han. 

Tydliga rutiner är centralt

Abhishek Ramavat påpekar emellertid att visibilitet inte är det enda sättet att belysa dolda risker. Medan data är de primära verktygen i riskutvärdering och -hantering, gäller det också att ha tydliga rutiner och processer på plats. 

– Vet vi inte hur datan hänger ihop och hur vi ska hantera den är det svårt att agera på sina insikter. Därför blir analysen minst lika viktig ur ett riskperspektiv. Om du inte agerar på din data samlar du i praktiken bara på dig en allt större katalog över dina problem. Att driva igenom nödvändiga insatser åtgärdar många risker, så en öppen kultur som präglas av samverkan är mycket viktigt, säger han, och får medhåll av Tim Best:

– Att utvärdera och öka den digitala mognaden är således oerhört värdefullt. Förutom att det bidrar till att blottlägga brister innebär det också att medarbetarna kan ta bättre och mer relevanta beslut kring verksamhetens cybersäkerhet, avslutar Tim Best.

www.tanium.com 

www.ey.com 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?