1515

Iphone måltavla i nytt EU-lagförslag: ”USB-C ska vara standard”

EU är på väg att införa en standard för laddare av tekniska prylar som mobiltelefoner, surfplattor och kameror. 

Den enda av de stora mobiltillverkarna som inte redan följer standarden är Apple med sin Iphone – Sveriges vanligaste telefon.

EU vill lagstadga hur laddare ska se ut inom unionen. I dag är Apples Iphone en modell som inte skulle tillåtas enligt den nya lagen.
EU vill lagstadga hur laddare ska se ut inom unionen. I dag är Apples Iphone en modell som inte skulle tillåtas enligt den nya lagen.

Sverige är ett av få länder i Europa där Apple AAPL -0,53% Dagens utveckling är marknadsledare med sin Iphone, som fortfarande laddas med bolagets helt egen ”lightning”-kabel.

Samtliga stora konkurrenter – Samsung, Sony, Xiaomi och One plus – har redan samma kabelstandard som EU nu vill tvinga fram.

Enligt EU-kommissionen äger en konsument i snitt tre laddare och 38 procent av de tillfrågade konsumenterna har upplevt problem med laddning för att laddaren inte varit kompatibel med produkten.

Konsumenter inom EU spenderar mer än 24 miljarder kronor årligen på laddare som köps separat, enligt EU-kommisionen. Det nya kravet hoppas de ska bidra till återanvändning av laddare och uppskattas samtidigt spara konsumenter 2,5 miljarder kronor årligen, menar kommissionen.

För att minska krånglet vill därför EU införa en standard för laddare.

Kommissionen föreslår:

º En gemensam laddningsport för elektroniska produkter där USB-C kommer att vara standard. 

º En gemensam ”snabbladdningsteknik” som kommer att hindra producenter från att begränsa laddhastigheten och på så sätt säkerhetsställa att hastigheten inte skiljer sig.  

º Dela upp försäljningen av laddare och produkt. Du ska till exempel kunna köpa en ny telefon utan att köpa en ny laddare.

º Förbättra informationen för konsumenter. Producenter förväntas uppge relevant information gällande laddningsprestation och om den tillåter snabbladdning. 

Avyttrade och oanvända laddare uppskattas stå för 11 000 ton av elektroniskt avfall årligen och EU:s krav på en gemensam laddarstandard beräknas minska avfallet med nästan 1 000 ton årligen. Växthusgaser beräknas samtidigt minska med cirka 180 kiloton koldioxid årligen. 

Apple har redan infört USB-C som standard i sina nya datorer och flera av bolagets Ipad-modeller. Att bolaget kommer göra förflyttningen även med Iphone framstår troligt, med eller utan den nya lagen från EU.

EU kommer tillåta en övergångsperiod på 24 månader från och med att lagen träder i kraft för att ge elektronikindustrin tillräckligt med tid att ställa om. Laddare som inte är kompatibla måste kasseras och återvinnas när produkten den laddar byts ut. Men även konsumenter har en övergångsperiod på 24 månader. 

Nästa steg för förslaget är att det antas av Europaparlamentet och Europarådet genom sedvanlig lagstiftning.


Innehåll från TaniumAnnons

Full datavisibilitet kritiskt för god cybersäkerhet

Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young
Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young

Kombinationen av företagens snabba digitala transformationstakt och nya arbetsverktyg såsom exempelvis molnlösningar, IoT och IIoT genererar enorma mängder data. Samtidigt ökar förväntningarna på kontinuerlig access till system och information, oavsett enhet och plats. Vikten av att kartlägga hur data genereras, används och analyseras blir således extremt viktigt, inte minst med tanke på att riktlinjer och regelverk skärps allt mer.

Har företag inte full visibilitet av vad de lagrar och bearbetar är risken stor att de inte efterlever rådande lagar. Därför är det kritiskt att ha god översikt av – och insikt i – den data man genererar och delar. 

– I takt med att information dessutom blir allt mer gränslös och vi lever i ett samhälle som präglas av hyper-connectivity, gäller det att vara väldigt noga med varifrån och hur data accessas – risken är annars stor att säkerheten äventyras, konstaterar Abhishek Ramavat, Associate Partner Ernst&Young Norge, Cybersecurity.

Vet vad ni ska skydda

Kollegan Tim Best, Associate Partner Nordic Cybersecurity Leader, Ernst&Young, adderar att en grundläggande komponent i att skydda sina tillgångar är att veta exakt vad det är man vill skydda. 

– Full visibilitet är centralt för att kartlägga vilka delar av sina data man vill säkra. Detta är i förlängningen inget nytt, men ändå ägnar många företag betydande tid och resurser åt att jaga data i sina nätverk för att avgöra vad de ska skydda. Frågor man först bör ställa sig är dock: är detta affärskritiska data? Om vi tappar dem, tappar vi tillgänglighet, funktioner eller servicenivå? När man väl vet vad som ska skyddas kan man ägna sig åt nödvändiga sårbarhetsåtgärder.

Oliver Cronk, Chief IT Architect EMEA hos Tanium, tar analysen ett steg längre. Med rätt data och heltäckande visibilitet får man ett bättre beslutsunderlag vad gäller all riskhantering.

– Riskhantering har historiskt varit ganska subjektivt; olika experter har sett olika säkerhetsrisker. Ger man dock relevant data till skickliga medarbetare tar de också smarta och informerade beslut, samtidigt som man lättare upptäcker potentiella risker – och möjligheter.

Insikter som konkurrensfördel

Tim Best konstaterar att dylika möjligheter inkluderar att använda sina insikter som en konkurrensfördel. 

– Full visibilitet och regelefterlevnad genom hela tillverknings- och leveranskedjan förmedlar att man tar säkerheten på allvar och erbjuder trygga data såväl som stabila och pålitliga tjänster. Följden blir ökad tillit från kunderna, vilket i sin tur kan leda till fler marknadsandelar.

En annan avsevärd fördel är möjligheten att helt omdana rutinerna kring revisioner. Traditionellt sett har revisioner skötts manuellt och många företag känner sig därtill defensiva inför att få sitt arbete granskat. Här menar Oliver Cronk att datainsikter skulle kunna vara helt avgörande. 

– Genom att ha full kännedom om vad som pågår inom verksamheten kan man samverka med och ta hjälp av de som genomför revisionen, för att på så vis bättre precisera och förstå vilka utmaningar och risker som är mest angelägna. Möjligheten att prioritera de frågor som är mest överhängande blir också en fördel ur ett ekonomiskt perspektiv, avslutar han. 

Tydliga rutiner är centralt

Abhishek Ramavat påpekar emellertid att visibilitet inte är det enda sättet att belysa dolda risker. Medan data är de primära verktygen i riskutvärdering och -hantering, gäller det också att ha tydliga rutiner och processer på plats. 

– Vet vi inte hur datan hänger ihop och hur vi ska hantera den är det svårt att agera på sina insikter. Därför blir analysen minst lika viktig ur ett riskperspektiv. Om du inte agerar på din data samlar du i praktiken bara på dig en allt större katalog över dina problem. Att driva igenom nödvändiga insatser åtgärdar många risker, så en öppen kultur som präglas av samverkan är mycket viktigt, säger han, och får medhåll av Tim Best:

– Att utvärdera och öka den digitala mognaden är således oerhört värdefullt. Förutom att det bidrar till att blottlägga brister innebär det också att medarbetarna kan ta bättre och mer relevanta beslut kring verksamhetens cybersäkerhet, avslutar Tim Best.

www.tanium.com 

www.ey.com 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?