1515

Iphone en skänk från ovan för Apples aktie — analytikerna fortsatt optimistiska

Iphonen har gjort Apple till världens högst värderade bolag. Sedan den första modellen presenterades för 10 år sedan har aktien lyft över tusen procent. Men enligt analytikerna har den fortfarande mycket kvar att ge. 

Apples Iphone/Claes Murander, förvaltare Lannebo Vision.
Apples Iphone/Claes Murander, förvaltare Lannebo Vision.Foto:TT/Lannebo.

Klockan 19 svensk tid är det dags för Apples vd Tim Cook att äntra scenen på bolagets nya huvudkontor i Cupertino och presentera teknikjättens senaste nyheter. Rykten och spekulationer har i vanlig ordning duggat tätt inför tisdagens presentation, men det mesta pekar på att Tim Cook kommer presentera tre nya telefoner inklusive en lite lyxigare modell. 

”Det är alltid spännande när de lanserar nya produkter. Framförallt när det är en Iphone eftersom det är en så stor del av Apples försäljning. Det blir intressant att se hur de vidareutvecklar modellen”, säger Claes Murander som förvaltar teknikfonden Lannebo Vision. 

Det var i januari 2007 som Apples framlidne medgrundare och vd Steve Jobs presenterade den första Iphonen som kom att revolutionera hur vi använder oss av mobiltelefonen. 

Läs mer: ”Därför handlar Apples jippo om allt annat än Iphone” 

Med över en miljard sålda Iphones har den smarta telefonen varit en monumental kommersiell succé och Iphone står i dagsläget för omkring två tredjedelar av Apples försäljning. Apple-aktien är i sin tur upp omkring 1 200 procent sedan Steve Jobs presentation och visar inga tecken på att tappa fart. 

Sedan årsskiftet har aktien stigit omkring 40 procent och analytikerna är fortsatt optimistiska. Av de 43 analytiker som täcker aktien rekommenderar 34 köp medan nio rekommenderar behåll, enligt Bloomberg.

Blickar vi framåt så ligger analytikernas genomsnittliga riktkurs på 175,5 dollar vilket kan jämföras med måndagens stängningskurs på 161,5 dollar. Mest optimistisk är Drexel Hamiltons analytiker med en riktkurs på 208 dollar. 

”Aktien har gått väldigt bra i år och det är klart att det finns förhoppningar om att den här lanseringen ska sälja bra. De nya telefonerna kommer vara en liten del av försäljningen det här kvartalet, men vi kommer få en indikation på hur de mottagits vilket kommer vara avgörande för hur aktien går den närmaste tiden”, säger Claes Murander. 

Apple är Lannebo Visions enskilt största innehav och utgjorde vid månadsskiftet 9,2 procent av portföljen. 

”Det är en stor position i fonden så jag bedömer ju att bolaget har goda tillväxtmöjligheter, kanske framför allt på tillväxtmarknader som Indien och Kina. Men hur den går kortsiktigt är svårt att sia om”, säger Claes Murander. 

Läs mer: Så gick det till när Steve Jobs presenterade Iphonen

Tim Cook har ännu inte haft nöjet att presentera en produkt som varit i närheten av Iphones framgångar, men har under de senaste åren gång på gång lyft fram affärsområdet ”Services” som växer betydligt snabbare än övriga delar av bolaget. 

”Apple har väldigt bra tillväxt och lönsamhet inom services, men det är också ett sätt att knyta användarna hårdare till ekosystemet. Den senaste tiden har det varit mycket skriverier om tv och att de anställer folk för att göra eget innehåll”, säger Claes Murander. 

”Om de kan erbjuda fler tjänster som gör ekosystemet mer attraktivt så ökar sannolikheten att nästa gång du köper en telefon så blir det en Iphone”, fortsätter han.

Läs mer: Innehållskriget: Tv och film är techbolagens nya guld 

Apple-optimisterna lär även ha fått ytterligare vatten på sin kvarn av att investeringsnestorn Warren Buffett i början av 2016 dök upp i teknikjättens ägarlistor. Vid slutet av det andra kvartalet 2017 ägde Warren Buffetts konglomerat Bershire Hathaway 130 miljoner Apple-aktier vilket motsvarar 2,5 procent av bolaget. 


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?