1515

Iphone en skänk från ovan för Apples aktie — analytikerna fortsatt optimistiska

Iphonen har gjort Apple till världens högst värderade bolag. Sedan den första modellen presenterades för 10 år sedan har aktien lyft över tusen procent. Men enligt analytikerna har den fortfarande mycket kvar att ge. 

Apples Iphone/Claes Murander, förvaltare Lannebo Vision.
Apples Iphone/Claes Murander, förvaltare Lannebo Vision.Foto:TT/Lannebo.

Klockan 19 svensk tid är det dags för Apples vd Tim Cook att äntra scenen på bolagets nya huvudkontor i Cupertino och presentera teknikjättens senaste nyheter. Rykten och spekulationer har i vanlig ordning duggat tätt inför tisdagens presentation, men det mesta pekar på att Tim Cook kommer presentera tre nya telefoner inklusive en lite lyxigare modell. 

”Det är alltid spännande när de lanserar nya produkter. Framförallt när det är en Iphone eftersom det är en så stor del av Apples försäljning. Det blir intressant att se hur de vidareutvecklar modellen”, säger Claes Murander som förvaltar teknikfonden Lannebo Vision. 

Det var i januari 2007 som Apples framlidne medgrundare och vd Steve Jobs presenterade den första Iphonen som kom att revolutionera hur vi använder oss av mobiltelefonen. 

Läs mer: ”Därför handlar Apples jippo om allt annat än Iphone” 

Med över en miljard sålda Iphones har den smarta telefonen varit en monumental kommersiell succé och Iphone står i dagsläget för omkring två tredjedelar av Apples försäljning. Apple-aktien är i sin tur upp omkring 1 200 procent sedan Steve Jobs presentation och visar inga tecken på att tappa fart. 

Sedan årsskiftet har aktien stigit omkring 40 procent och analytikerna är fortsatt optimistiska. Av de 43 analytiker som täcker aktien rekommenderar 34 köp medan nio rekommenderar behåll, enligt Bloomberg.

Blickar vi framåt så ligger analytikernas genomsnittliga riktkurs på 175,5 dollar vilket kan jämföras med måndagens stängningskurs på 161,5 dollar. Mest optimistisk är Drexel Hamiltons analytiker med en riktkurs på 208 dollar. 

”Aktien har gått väldigt bra i år och det är klart att det finns förhoppningar om att den här lanseringen ska sälja bra. De nya telefonerna kommer vara en liten del av försäljningen det här kvartalet, men vi kommer få en indikation på hur de mottagits vilket kommer vara avgörande för hur aktien går den närmaste tiden”, säger Claes Murander. 

Apple är Lannebo Visions enskilt största innehav och utgjorde vid månadsskiftet 9,2 procent av portföljen. 

”Det är en stor position i fonden så jag bedömer ju att bolaget har goda tillväxtmöjligheter, kanske framför allt på tillväxtmarknader som Indien och Kina. Men hur den går kortsiktigt är svårt att sia om”, säger Claes Murander. 

Läs mer: Så gick det till när Steve Jobs presenterade Iphonen

Tim Cook har ännu inte haft nöjet att presentera en produkt som varit i närheten av Iphones framgångar, men har under de senaste åren gång på gång lyft fram affärsområdet ”Services” som växer betydligt snabbare än övriga delar av bolaget. 

”Apple har väldigt bra tillväxt och lönsamhet inom services, men det är också ett sätt att knyta användarna hårdare till ekosystemet. Den senaste tiden har det varit mycket skriverier om tv och att de anställer folk för att göra eget innehåll”, säger Claes Murander. 

”Om de kan erbjuda fler tjänster som gör ekosystemet mer attraktivt så ökar sannolikheten att nästa gång du köper en telefon så blir det en Iphone”, fortsätter han.

Läs mer: Innehållskriget: Tv och film är techbolagens nya guld 

Apple-optimisterna lär även ha fått ytterligare vatten på sin kvarn av att investeringsnestorn Warren Buffett i början av 2016 dök upp i teknikjättens ägarlistor. Vid slutet av det andra kvartalet 2017 ägde Warren Buffetts konglomerat Bershire Hathaway 130 miljoner Apple-aktier vilket motsvarar 2,5 procent av bolaget. 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?