1515
Annons

Investeringsrekord och noteringssuccé för Almi Invest: ”Vår allra bästa investering”

Statliga Almi Invest satte investeringsrekord under 2020 med 336 miljoner kronor i 205 bolag, varav 58 nyinvesteringar. Det är en ökning med 21 procent jämfört med 2019. Investeringen i återvinningsbolaget Renewcell visade sig också vara en lyckad satsning. ”Almi Invest är som ett självspelade piano”, säger bolagets nytillträdde vd Joachim Karlsson.

Almi Invests nytillträdde vd Joachim Karlsson (till vänster) har all anledning till att vara nöjd med investeringen i Patrik Lundströms Renewcell (till höger).
Almi Invests nytillträdde vd Joachim Karlsson (till vänster) har all anledning till att vara nöjd med investeringen i Patrik Lundströms Renewcell (till höger).

I maj i fjol fick Almi Invest ett tillskott på 400 miljoner kronor från regeringen för att överbygga krisen i mindre bolag.

”Det är vi mycket stolta över. När vi hörde oss för bland våra bolag i början av pandemin sa runt 80 av dem att det skulle bli problem på grund av covid–19. Det har vi nu tillsammans med våra medinvesterare nästan helt hanterat”, säger bolagets nytillträdde vd Joachim Karlsson.

Flest investeringar gjordes inom tech, följt av life science och industri. Almi Invests Greentechfond, som investerar större belopp än övriga Almi Invest, plöjde ned 87 miljoner kronor i 15 bolag. Bland dess nyinvesteringar märks Graphmatech, Spowdi och Bower (tidigare PantaPå).

Under året sålde Almi Invest 44 bolag vilket inbringade totalt 222 miljoner kronor. Det kan man jämföra med 2019, då Almi Invest gick ur 61 bolag till ett värde av 189 miljoner kronor. Bland 2020 års avyttringar märks Cartana, vars teknik kartlägger hjärnan utifrån cellanalys och bilddata, såldes till det noterade amerikanska bioteknikbolaget 10x Genomics. 

Läs mer: H&M-delägda snillebolaget vill noteras och ta in 800 miljoner kronor 

Ett annat bolag som såldes var Maintmaster, som utvecklar ett molnbaserat underhållssystem för industriföretag. Köpare var svenska Monterro, den ledande investeraren i b2b-mjukvarubolag i Norden som Di Digital tidigare uppmärksammat. 

Avyttrades gjordes även Netrounds, som erbjuder nätoperatörer och större företags IT-avdelningar ett egenutvecklat testsystem. Köpare var det noterade amerikanska bolaget Juniper Networks.

Patrik Lundström, vd på Renewcell, stod för en av fjolårets hetaste noteringar.
Patrik Lundström, vd på Renewcell, stod för en av fjolårets hetaste noteringar.Foto:Alexander Donka.

Återvinningsbolaget Renewcell stod för en av vinterns mest omtalade mångmiljardnoteringar. Aktien, som sattes på First North i slutet av november i fjol, har hittills klättrat över 120 procent. Almi Invest, som investerade i bolaget via sin Greentechfond 2019, har en ägarandel på 3,3 procent, vilket för närvarande motsvarar ett värde på ca 250 miljoner kronor.

”Sannolikt kommer det vara vår allra bästa investering. Vi ska såklart avyttra vårt innehav på sikt då vi inte ska spekulera i aktier, men vill göra det under ordnade former”, säger Joachim Karlsson. 

Joachim Karlsson tillträdde som vd så sent som i förra veckan. 

”Det är ett fantastiskt uppdrag där man kan kombinera att hjälpa entreprenörer och skapa samhällsnytta”, kommenterar han.

Joachim Karlsson kommer senast från rollen som chefsstrateg hos dataanalysbolaget Bisnode. Tidigare har han bland annat varit partner på riskkapitalbolaget KTH Chalmers Capital och har även erfarenhet av entreprenörskap som grundare och vd på Focal Point AB.

”jag tycker rollen som vd för Almi invest är kul då jag kombinerar min erfarenhet som entreprenör, investerare och affärsutvecklare”, motiverar han.

Almi invest investerar i snitt i 7 procent av alla bolag som bedöms. Det är en ganska hög siffra om man jämför med traditionellt riskkapital, menar Joachim Karlsson, som liknar Almi Invest vid ett självspelade piano: 

”Verksamheten har gått så bra så att vi har fått tillbaka i princip alla pengar som vi investerat. Dessutom fungerar våra investeringar som ett hjälpmedel för att få loss upp ungefär fem gånger så mycket pengar från det privata kapitalet. När vi kommer in och tar halva risken så är det många fler som vågar. Så det är inte så konstigt att regeringen anförtrodde oss med 400 extra miljoner kronor under pandemin ”, berättar Joachim Karlsson.

Det vikigaste för Almi invest framöver är att resa nästa generation fonder.  Dels de regionala, dels den nya Greentech-fonden. 

”Vi har fått väldigt bra gehör från regionerna och hoppas att vi ska hitta upplägg för de nya fonderna för att prestera lika bra som vi gjort tidigare. Greentech-fonden har kommit gång riktigt bra med spännande innehav”.

Finns det några allmänt råd till entreprenörer på jakt efter kapital? Joachim Karlsson har svårt att säga något generellt, men bolag som kan sin marknad väl har givetvis lättare att få kapital.

”Även bolag där företagarna själva har investerat tid, pengar eller karriär brukar vi också tycka är mer intressanta. Tittar vi tillbaka på bolag som gått bra finns det ofta en tekniktyngd eller forskningsbakgrund. Det ska vara någonting som är svårt att kopiera eller bra att konkurrera med”, förklarar han.

Men allra viktigast är att entreprenören brinner för ämnet. 

”Som vanligt är det att man vill hitta dem med drivet och passionen, det kommer man otroligt långt med. Man vill bli hänförd när man lyssnar”, avslutar Joachim Karlsson.

Svenska techbolag lockar pengar trots sur börs

Börserna lyser rött världen runt men trots det har First North seglat upp som Europas hetaste marknad för tillväxtaktier.

Financial Times rapporterar att bolagen på Nasdaqs tillväxtlista lyckades ta in mer kapital än Londonbörsens motsvarighet Aim.

Lars Wingefors är vd på Embracer.
Lars Wingefors är vd på Embracer.Foto:Jack Mikrut

2022 har hittills varit ett tufft år för många noterade bolag. Stigande räntor och en förändrad syn på risk har slagit hårt framför allt mot många techbolag. 

Det märks inte minst av bland de europeiska tillväxtlistorna, som har fallit sedan i höstas. 

Men trots det har bolagen på Nasdaqs First North Growth Market tagit in 1,6 miljarder pund, motsvarande 19 miljarder kronor, hittills i år. Det kan jämföras med den traditionella marknadsledaren Aim i London, vars bolag tagit in 1,5 miljarder pund, motsvarande 18 miljarder kronor. Det rapporterar Financial Times med hänvisning till data från Dealogic.

”Den nordiska marknaden verkar ha klarat de senaste årens vedermödor bättre än resten av Europa”, säger Thomas Thygesen, strategichef på den svenska investmentbanken SEB, till tidningen. 

Att Sverige nu tar ledarrollen i Europa kan bero på flera saker. Enligt Thomas Thygesen är svenskarna mer självsäkra och har mer kapital tillgängligt för risk än på andra marknader. 

En orsak som lyfts fram till att aktier blivit populärt i Sverige är sparformen investeringssparkonto (ISK) eftersom den årliga ISK-skatten innebär att man slipper kapitalvinstskatt på enskilda aktieförsäljningar.

Mängden riskvilligt kapital har kraftigt minskat under året och Stockholmsbörsens branschindex för teknikbolag ned med drygt 30 procent. 

”Det är ett svårt år för marknaden, generellt. I september förra året var det som att mängden rest kapital på Aim föll från en klippa fram till januari i år”, säger Christopher Raggett, chef för Finncap, en av Aims aktiemäklare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera