1515

Investeringarna minskar i fintech

Riskkapitalbolagens investeringar minskade under slutet av 2015 i både Sverige och USA. Inom finansområdet, fintech, var nedgången 20 procent, enligt statistik från Dow Jones Venturesource som refereras av Wall Street Journal, skriver Finwire.

Som exempel på svenska fintechbolag kan nämnas Klarna, Izettle samt bolagen i NFT Ventures portfölj.
Som exempel på svenska fintechbolag kan nämnas Klarna, Izettle samt bolagen i NFT Ventures portfölj.Foto:iStock

Nedgången avser en jämförelse mellan det tredje och fjärde kvartalet och var den största som noterats på två år. Antalet affärer sjönk också med 11 procent.

Läs mer: Bonnier satsar på fintech-fond i Finland

Bolagen i sektorn har också haft det trögt på börsen. Ledningclub, Ondeck och svenska Izettles amerikanska motsvarighet Square har hittills i år fallit med 24 procent. Det är kraftigare än nedgången för de stora bankerna. Förra året var emellertid det bästa året sedan it-bubblans dagar för just ventureinvesteringar.

Läs mer: Tung nedvärdering i Toborrow

Som exempel på svenska fintechbolag kan nämnas jättarna Klarna och Izettle samt crowdleningbolaget Toborrow och de övriga företagen i NFT Ventures portfölj. Som Di Digital rapporterat genomgick Toborrow nyligen en nedvärdering då storägaren NFT Ventures sköt till 3 Mkr i riskkapital.

Finwire / Di Digital


Innehåll från QlikAnnons

Är du på väg mot en data-återvändsgränd?

Den enorma kraften i data är de flesta av oss medvetna om. Men att lyckas använda, kvalitetssäkra och kontextualisera den fortsätter att vara en utmaning för många företag. För att inte fastna i en data-återvändsgränd som leder till färre beslut, minskad innovation och sämre konkurrenskraft behöver hålen i ens data pipeline täppas till.

Används data och analys på rätt sätt kan det driva både förändring och innovation. Moderna data analytics pipelines hjälper till att synliggöra data, hantera den, förstå den och styra den till rätt platser. Brister och hål i den kedjan leder istället till en återvändsgränd som i slutändan gör företag mindre konkurrenskraftiga. 

Snabba beslut

Att använda aktiv intelligens med hjälp av data pipelines är istället den moderna företagsledarens superkraft. Det ger möjlighet att agera baserat på pålitlig, kontextuell data som tillför värde. Men viktigast av allt är att agerandet sker direkt. Företag har inte längre lyxen att kunna låta saker och ting ta tid så dagens moderna data analytics-verktyg, tillsammans med våra egna mänskliga hjärnor som kan tillföra kontext och riskuppfattning, är kritiska för att vi ska kunna fatta beslut i så nära realtid som möjligt. 

– Beslut måste fattas snabbt, innan kontexten har förändrats och tillfället är borta. Om du fångar det ögonblicket finns enorm potential, säger tech-journalisten Martin Veitch som djupdyker i ämnet i Qlik’s Active Intelligence Magazine.

Fastnar i gamla hjulspår

Vad innebär då dessa hål i en data pipeline? Att läcka data eller helt enkelt inte ha rätt data på plats från första början gör att beslut baseras på bristfällig information och viktiga insikter kan missas. Konsekvenserna blir, som Clayton Christensen skrev i The Innovator’s Dilemma, misslyckanden eftersom för många företag fastnar i de hjulspår som först gjorde dom framgångsrika när de egentligen borde ha insett att de var på väg mot en data-återvändsgränd. Data och analys bör istället vara lika dynamiskt som världen de existerar i.

Registrera dig för Data Activation Summit här. Hör mer från ledare i branschen, innovatörer inom data och Qlik®-chefer när de berättar om hur man optimerar varje affärsbeslut med aktiv intelligens – en kontinuerlig intelligens där realtids-data triggar omedelbara actions.

Mer från Qlik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Qlik och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?