Annons

Investeringar i techsektorn noterar årslägsta i september

Frånvaron av de senaste månadernas megarundor på miljardbelopp gjorde att investeringarna i den svenska tekniksektorn saktade in något i september. Bankutmanare och digital vård trendar bland de största affärerna. 

Karl Andersson, medgrundare till Matsmart, ser ett ökat intresse när livsmedelspriserna stiger.
Karl Andersson, medgrundare till Matsmart, ser ett ökat intresse när livsmedelspriserna stiger.

Totalt har det nu investerats nära 50 miljarder kronor i svenska startups och scaleups, enligt Di Digitals sammanställning av de största kommunicerade rundorna. Drygt 20 miljarder av dessa kom dock in i juli i megarundorna för Northvolt, Klarna och Kry.

September hade ett antal riktigt stora kapitalanskaffningar, men ingen som drog iväg på miljardnivån. Månaden är därför med sina drygt 2 miljarder kronor den minsta hittills i år.

Majority – 400 Mkr

Den digitala banken riktar in sig på immigranter. De färska miljonerna används bland annat till att vidareutveckla de kontor som redan startats i Miami, Hialeah och Orlando i Florida samt Houston, Texas, och öppna fler. Lokalerna ser på inget sätt ut som traditionella bankkontor, snarare som en mötesplats eller ett kafé.

Matsmart – 400 Mkr

Bolagets affärsmodell utgår från att man säljer vidare varor med korta eller passerade bäst före-datum eller felaktiga förpackningar, ett koncept som fått ett uppsving när inflationen fått fler att se över sina utgifter. 

Mavenoid – 320 Mkr

Bolagets affärsidé är att automatisera felsökning av fysiska produkter. Tanken är att företag kan effektivisera sin kundsupport med hjälp av Mavenoids mjukvara, och att slutanvändaren kan identifiera felet på egen hand och eventuellt fixa det själv.

Doccla – 180 Mkr

Bolaget bedriver virtuell vård. Sjukhus kan köpa in deras produkt för att övervaka patienter på distans när de återvänt hem. Patienten kopplar upp sig till bärbara enheter som mäter puls, syresättning, temperatur och blodtryck. Vårdpersonalen får sedan tillgång till informationen i realtid, vilket bland annat ska frigöra resurser på sjukhusen och minska risken för återinläggning.

Sunroof – 163 Mkr 

Bolaget utvecklar byggnadsintegrerade solcellstak.

Ark Kapital – 160 Mkr

Ark Kapital erbjuder tillväxtlån på upp till 100 miljoner kronor med en återbetalningstid på upp till sju år. För att bedöma bolagen använder sig Ark Kapital av egenutvecklad ai-teknik. Företagen matar in rådata till analysplattformen och får tillbaka en detaljerad femårsprognos som bedömer bolagets tillväxt och lönsamhet. 

Precise Biometrics – 83 Mkr

Utvecklar sensorer och teknik för identifiering med hjälp av fingeravtryck.

Under Your Skin – 75 Mkr 

Hudvårdsmärket Under Your Skin har gått från hemmasnickeri till internationell e-handel. Nu har bolaget fått in en ny storägare i form av Joel Citron, som är ledamot i börsjätten Evolution styrelse, och blickar västerut.

Medoma – 63 Mkr

Att vårdas i hemmet istället för på sjukhuset är redan en verklighet i flera länder, bland annat i Sverige, USA och Storbritannien. Fenomenet har dykt upp som ett alternativ som kan minska trycket på vårdplatserna och för patienter som hellre vårdas på annan plats. En av aktörerna som slår mynt av trenden är Medoma som lanserar sitt virtuella akutsjukhus på St Görans i Stockholm i oktober. 

El Taco Truck – 50 Mkr

Startade med food trucks och säljer nu veganska livsmedel.

Cascade Drives – 50 Mkr

Bolagets teknik – ett elektriskt alternativ till hydraulikbaserade system – uppges förbättra räckvidden för batteridrivna tunga fordon och minska energibehovet i industriella pumpar.

Heart Aerospace – 50 Mkr 

Heart Aerospace vill ta bort flygskammen genom att göra flygresor utsläppsfria. Bolaget utvecklar och ska bygga helt eldrivna flygplan för regional trafik.

Knodd – 30 Mkr

Tillhandahåller digital vård för barn.

Parakey – 28 Mkr 

Bolaget bygger mobila passersystem åt fastighetsjättar som Wallenstam och Stena Fastigheter. 

Encare – 26 Mkr

Saas-bolagets mjukvara hjälper vården med att förebygga komplikationer före, under och efter större kirurgiska ingrepp. 

Ripe – 20 Mkr

Bolagets verktyg som hjälper företag arbetar med att behandla och föra vidare data till säljare för att öka tillväxten.

Quickchannel och Screen 9 – 15 Mkr

Bolagen levererar video- och streamingplattformar till offentlig sektor i Sverige. Nu fusioneras bolagen som kommer att ha över 300 kunder i 10 länder och 50 anställda tillsammans. 

Zwapgrid – 13 Mkr

Utvecklar teknisk infrastruktur för mjukvarubolag.

Boksnok – 13,3 Mkr

Appen ger tillgång till tusentals barnböcker, rapporterar Breakit.

Bits Technology – 11 Mkr

Bolagets mål är att förnya och förenkla sättet som globala teknikbolag bygger finansiella produkter. 

Off Script – 10 Mkr

Svenska Off Script hjälper kreatörer att bli e-handelsentreprenörer genom att skapa kurerade marknadsplatser med produkter från sina favoritvarumärken.  Bakom bolaget står trion Pontus Karlsson, Yuriy Kurylenko och Tom Coleman. Nu har bolaget in 10 miljoner kronor i en finansieringsrunda som leds av amerikanska Watertower Ventures.

Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend växer så det knakar trots orolig marknad

Den 16 november släppte fintechbolaget SaveLend Group sin delårsrapport för årets tredje kvartal. Trots det osäkra världsläget, elkris och kraftig inflation visar rapporten att bolaget på en närapå fördubblad nettoomsättning jämfört med samma period förra året – från 23,6 miljoner till 40,7 miljoner.

Trots en orolig och rörlig marknad pekar bolagets siffror uppåt. Frågar man Ludwig Pettersson, vd på SaveLend, beror detta till stor del på att krediter som tillgångsslag ofta klarar sig bra även under stormiga tider. 

– För bara ett par månader sedan tog vi en fantastisk milstolpe, då vi nådde en miljard kronor på vår sparplattform – en ökning på 142 procent sen året innan! Sedan dess har tillväxten fortsatt; många har fått upp ögonen för vårt sparerbjudande och att vi levererar en stabil avkastning även under rådande omständigheter. Avkastningen låg också till grund för att vi utsågs till bästa P2P-plattform av Privata Affärer tidigare i år. 

Fördubblat antalet aktiva månadsspar

SaveLend har inte haft en negativ avkastningsmånad sedan 2016, men detta till trots är bolaget något av en doldis på finansmarknaden. Ludwig konstaterar att det finns en hel del att göra vad gäller varumärkeskännedom, men hos de sparare som känner till bolaget finns det inga tveksamheter. Ett bevis på detta är att SaveLend sett en fördubbling i antal aktiva månadsspar jämfört med föregående år, vilket är en snabbare ökning än antalet nya sparare. 

– Det är ett tydligt kvitto på att vi är på rätt väg. Vi letar alltid efter tillfällen att accelerera tillväxten och tar chansen när den dyker upp. Detta är en approach som jag bedömer är en stor framgångsfaktor och det är något vi kommer att fortsätta med. Nu, exempelvis, när vi kan konstatera att vår faktureringsplattform Billectahar växt med 48,9 procent med en lönsamhet på 28,6 procent sedan förra året blir det oerhört tydligt att vi bör investera mer i Billecta för att accelerera tillväxten än mer. Där avser vi att trycka på gaspedalen ordentligt – utan att tumma på resultatet i den delen av vår affär. 

Har attraherat nya ägare

Skalbarheten i plattformarna blir allt tydligare när det kan konstateras att kostnadsbasen inte växer i samma takt som intäkterna. Ytterligare ett viktigt framsteg under kvartalet är att SaveLend har kunnat säkra 10 miljoner kronor i utestående optionsprogram. Det sammantaget gör att bolaget fortsatt bedömer sig ha tillräckliga resurser för att bli kassaflödespositiva.

– Ett annat resultat av denna transaktion är att vi i samband med detta har attraherat nya långsiktiga ägare till bolaget som sedan tidigare var investerare på sparplattformen, säger Ludwig.

”Visade sin kollektiva styrka”

Med tanke på omvärldsläget betonar Ludwig att det är svårare att sia om framtiden än i normala fall, men han känner ändå trygghet såväl i bolagets plattformar och leveranssäkerhet som deras förmåga att anpassa sina investeringar efter behov. Hans attityd grundas bland annat i att bolaget under det senaste kvartalet kunde godkänna det hittills största lånet någonsin till en av sina låntagare. 

– Våra sparare visade sin kollektiva styrka genom att möjliggöra ett lån på 60 miljoner till en av våra återkommande låntagare. Det visar på styrkan i vår modell och att våra sparare har förtroende för vår leverans inför framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer och investera i SaveLends sparplattform här 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera