1515

Investerarna har fått upp ögonen för smarta städer

Digitaliseringen av hem, arbetsplatser och kommunikationer har öppnat för mängder av nya affärsmöjligheter. Svenska startup-företag har hoppat på tåget och bygger just nu lösningarna för framtidens stad. 

Ted Persson, partner på EQT Ventures, som frångått sin vanliga investeringsstrategi för att ta vara på den smarta stadens affärsmöjligheter.
Ted Persson, partner på EQT Ventures, som frångått sin vanliga investeringsstrategi för att ta vara på den smarta stadens affärsmöjligheter.Foto:JOEY ABRAIT
Foto:JOEY ABRAIT

Den moderna stadens drivkraft är elektricitet och data. Att samla in och distribuera dessa två drivmedel står i centrum av städernas omvandling. Det kan låta enkelt men omfattar alltifrån solceller och laddstationer till sensorer och artificiell intelligens. 

Ted Persson, partner på EQT Ventures (NTL), ser möjligheten att samla in och dela data mellan olika aktörer som ett av de hetaste områdena just nu. Faktum är att EQT Ventures är så intresserade av området att de tidigare i år gjorde ett rejält avsteg från sin vanliga investeringsstrategi och köpte aktier i ett noterat bolag. 

“Att vi som vc-bolag investerar i ett företag noterat på First North är udda. Men vi tror verkligen på vad BIM Object gör. Vi tror att BIM håller på att nå en kritisk massa, städer, länder och EU har vaknat upp samtidigt som tekniken gör att det går att använda en vanlig dator för att se BIM-miljöer. Stjärnorna är linjerade och BIM kommer att hända nu”, säger Ted Persson. 

Läs mer: De är Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40 

BIM står för Building Information Model och är en slags digitaliserad arbetsmetod vid byggnadsarbeten. Arkitekter och stadsplanerare som tidigare arbetat i CAD går nu mer och mer över till att arbeta i BIM. För en utomstående är det kanhända lite svårt att se det revolutionerande i detta. 

“Det som är coolt är att när du samlar all data i en och samma miljö kan du göra massa spännande saker. Tänk att ha all data för en stadsdel i samma miljö, då kan du använda artificiell intelligens för att till exempel ta fram de fem bästa lösningarna för trafikströmmar”, säger Ted Persson. 

Eftersom just insamlingen av data, och möjligheten att använda det är ett nyckelområde för den smarta staden kan BIM komma att ha stor betydelse. Andra bolag som arbetar med datainsamling på olika sätt är till exempel Mapillary, Yanzi Networks och Sensative.

Malmöföretaget Mapillary (NTL) har nyligen inlett ett samarbete med Amazon för att kartlägga var det finns lediga parkeringsplatser. Nyckeln är insamling av data. I dagsläget handlar det om att Amazons AI går igenom Mapillarys bilddatabas för att automatiskt läsa av parkeringsskyltar. På sikt blir möjligheterna än större när mer data kan samlas in och distribueras till bilister.  

Läs även: Tio svenska startups som gör staden smartare 

”Inom några år kommer alla uppkopplade bilar att erbjuda korrekt information om var man kan parkera, och var det fins en ledig parkeringsplats just nu. Vårt samarbete med Amazon löser den första delen av denna utmaning”, säger Mapillarys medgrundare och vd Jan Erik Solem.

Efter data är elektricitet den moderna stadens viktigaste drivkraft. Detta syns inte minst på vägar och trottoarer. En lång rad svenska företag arbetar med olika typer av eldrivna fordon, vilket i sin tur kräver en helt ny infrastruktur av laddstationer. Ted Persson tror att vi här kommer att se den snabbaste förändringen på gångvägarna. 

“Om man tittar på eldrivna fordon är det troligare att innovationen kommer att ske på trottoarerna än på vägarna. Fordon som elscootrar, som kan köras på gång- och cykelvägar av vem som helst slår igenom nu”, säger Ted Persson.

Elscooter-boomen i USA har dock inte varit problemfri. I San Francisco valde staden att bannlysa flera scooterföretag eftersom de blockerade framkomligheten på trottoarerna. I Stockholm har startupbolaget VOI under sommaren lanserat elsparkcyklar som går att hyra med en mobilapp. Om fler människor väljer att ta sig fram på gång- och cykelvägar jämfört med bilvägar talar det på sikt för att staden behöver anpassa sig i den riktningen. 

Men att anpassa stadsbilden efter nya behov och rörelsemönster tar lång tid. En som vet det är fastighetsutvecklaren och den sociala entreprenören Tomas Björkman. 

“Problemet med fastigheter är just att de är fasta. En stadsdel ska hålla i 100 år eller ännu mer. Det gör att vi idag lever i en stad där de flesta fastigheter är byggda efter behov som fanns i mitten av 1900-talet”, säger Tomas Björkman. 

Tomas Björkman, fastighetsutvecklare och filantrop, ser människor i snabb omvanling men fastigheter som inte hänger med.
Tomas Björkman, fastighetsutvecklare och filantrop, ser människor i snabb omvanling men fastigheter som inte hänger med.Foto:Jack Mikrut

Tomas Björkman driver stiftelsen Ekskäret och har bland annat startat kombinerade bostäder och kontor för startupföretag i Stockholm och Berlin. 

“De flesta fastigheter i dag byggdes för att tillfredsställa grundläggande materiella och sanitära behov på 1900-talet. Jag skulle säga att i dag har vi rört oss upp på behovstrappan och behöver fastigheter som skapar social tillhörighet och interaktion”, säger Tomas Björkman. 

Internationellt är det tydligaste exemplet på den trenden troligtvis bolaget Wework som driver kontorshotell och kollektivboenden i 90 städer i världen. Wework har sedan starten för 10 år sedan haft en explosiv tillväxt och värderas i dag till närmare 200 miljarder kronor. 

“Den yngre generationen är inte lika intresserad av att äga. De kan dela cykel, bostad och bil. Man kanske arbetar och bor på flera olika platser. Då är det bättre att dela på resurser än att äga dem”, säger Tomas Björkman.  

Läs mer: Kinesiska it-metropolen tar upp kampen med Silicon Valley 

Den så kallade delningsekonomin är ett sätt att bättre utnyttja befintliga resurser i städerna. Hittills har antagligen Airbnb haft störst påverkan på hur befintliga fastigheter i städerna används. I Sverige finns en rad startupbolag som på olika sätt tagit sig an frågan om resurseffektivitet i städerna. Ett exempel är Karma (NTL) som låter konsumenter köpa överbliven mat från caféer och restauranger.

Startupföretagen sätter just nu takten för städernas omvandling. För stadsplanerare innebär det en stor utmaning när konsumtions- och rörelsemönster snabbt ändras. 

“Om man bygger en galleria i dag måste man tänka på vad lokalerna ska användas till om butikshandeln försvinner. Vi bygger fastigheter som ska stå i 100 år eller mer, men vet inte vad som händer om 10 år”, säger Tomas Björkman.


Innehåll från MicrosoftAnnons

Därför är AI och molntjänster nästa steg för finansvärlden

Medan AI överlag anses vara framtiden är det fortfarande förhållandevis få företag som nyttjar AI till fullo i praktiken. Finansbranschen i synnerhet är i behov av applicerade AI-lösningar, inte minst för att driva den gröna utvecklingen, bygga digitala tjänster, göra riskanalyser och motverka bedrägerier. Så vad står i vägen? För att svara på den och andra aktuella frågor arrangerar Microsoft och DI ett webbinarium om den digitala utvecklingen för finansiella tjänster, såväl som finansbranschens framtidsutsikter och möjligheter.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium 

Medan de unga fintechbolagen rusar framåt inom digitaliseringen kämpar många traditionella aktörer med att hänga med i nya lösningar och tekniker. Regulatoriska villkor blir allt mer komplexa, samtidigt som konsumenternas krav och förväntningar förändras. Sammantaget ställer detta mycket höga krav på flexibilitet, en ordentlig utmaning inte minst då många finansiella aktörer sitter på trögrörliga och utdaterade legacysystem och en gigantisk infrastruktur. 

– Därtill kommer ständigt nya affärsmodeller och pandemin sätter tryck på att bankerna blir mer digitala i relationen med kunderna, samtidigt som antalet bedrägerier ökar lavinartat. Kombinerat innebär detta en komplex lägesbild som förutsätter snabbrörlighet och prediktivt arbete. För att möjliggöra detta och bibehålla sin konkurrenskraft behöver finansvärlden våga ta sig till nästa nivå, en utveckling som kommer att vara i fokus under webbinariet, säger Annica Wallenbro Stojcevski, affärsområdeschef inom Cloud & AI hos Microsoft, som också ansvarar för bolagets molnplattform.

Läs mer om Financial Services Sweden 

Ett första – avgörande – steg i detta arbete menar Annica är att i större utsträckning använda sig av molnet. Många ser emellertid fortfarande molntjänster som en risk snarare än en möjlighet – ett centralt exempel är säkerheten, som ofta felaktigt uppfattas som bristande.

– Därför bygger vi in säkerhet som en absolut grundbult i allt vi utvecklar. Microsoft är ett av de bolag, oavsett bransch, som satsar mest på säkerhet i hela världen; det inkluderar både fysisk säkerhet kring våra datacenter och avancerad cybersecurity som i realtid detekterar anomalier och brister.

Dessa brister kan sedan blixtsnabbt åtgärdas genom globala uppdateringar direkt i Microsofts molnplattform. Som om detta inte vore nog erbjuder plattformen också verktyg och stöd för full regelefterlevnad, oavsett vilka länder eller vilken bransch man är verksam i. Plattformen har dessutom överlägset flest ISO-certifieringar inom branschen, vilket innebär att företag kan känna sig helt trygga i att göra övergången till molnet. Denna aspekt är avgörande för den hårt reglerade finansbranschen. 

– Vårt moln är dessutom specifikt anpassat för finanssektorns specifika krav; den samlar alla tjänster från våra portföljer såväl som branschspecifika lösningar just för den finansiella sektorn. Det fungerar lite som ett startpaket i molnet för aktörer inom området, betonar Annica.

Här kan du läsa mer om Microsoft Cloud for Financial Services 

En av de största vinsterna med övergången till molnet, är de synergieffekter som erbjuds av AI och avancerad dataanalys. Möjligheten att automatisera allt från kundtjänst till rådgivning och andra interna operationella processer blir en enorm konkurrensfördel för finansvärlden, som dagligen hanterar otroligt mycket data. Detta aktualiseras i synnerhet när det handlar om riskbedömning och bedrägerisituationer; med AI och maskininlärning detekteras snabbt alla anomalier i säkerhetsflödet, vilket möjliggör avancerad analys och prediktion. 

– Som vi kommer att återknyta till under webbinariet lägger AI grunden för att på ett bättre sätt kunna kombinera digitala tjänster med personligt tilltal och bemötande av kundens behov, för en säkrare och bättre service och rådgivning. I förlängningen handlar det om att knyta samman hela kundresan inom den finansiella världen och därmed få insikt i hur kunderna beter sig genom hela flödet. Först då kan man erbjuda de personifierade tjänster och den kundnärhet som kunderna förväntar sig idag, avslutar Annica.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium här 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?