Annons

Internetstiftelsen köper svenskt databolag för 30 miljoner

Till vardags administrerar Internetstiftelsen den svenska toppdomänen ”.se” på nätet. Nu breddar organisationen sin affär genom att köpa upp datahanteringsbolaget Meta Solutions i en mångmiljonaffär. ”Det passar klockrent in i vårt uppdrag”, säger Internetstiftelsens vd Danny Aerts.

Från vänster: Staffan Hagnell, chef för nya affärer på Internetstiftelsen, Meta Solutions två grundare Hannes Ebner och Matthias Palmér samt bolagets vd Eric Hejlemstam.
Från vänster: Staffan Hagnell, chef för nya affärer på Internetstiftelsen, Meta Solutions två grundare Hannes Ebner och Matthias Palmér samt bolagets vd Eric Hejlemstam.Foto:Press.

Internetstiftelsen är den organisation i Sverige som ansvarar för driften av ”.se” och ”.nu” på nätet. Under 2018 drog stiftelsen in intäkter på 188 miljoner kronor genom sitt uppdrag att administrera de två svenska toppdomänerna. 

Sedan ett par år tillbaka gör Internetstiftelsen även mindre investeringar i utvalda startupbolag. Men nu går organisationen ett steg längre och förvärvar majoriteten av aktierna i det Stockholmsbaserade datahanteringsbolaget Meta Solutions. 

Mot en köpesumma på ungefär 30 Mkr kontrollerar Internetstiftelsen nu 67 procent av Meta Solutions, uppger vd:n Danny Aerts för Di Digital.

”Att driva på utvecklingen av öppen data är en ny marknad för oss, men det passar klockrent in i vårt uppdrag vid sidan om domänverksamheten”, säger han.

Läs mer: Data-startup tar in pengar från stiftelse 

Meta Solutions grundades 2011 av Hannes Ebner och Matthias Palmér, som en forskningsavknoppning från Kungliga tekniska högskolan, KTH. Sedan tidigare har bolaget tagit in en mindre summa riskkapital från KTH Holding och just Internetstiftelsen. 

”Det är i våra ögon ett intressant företag som byggt en unik mjukvara som hjälper till att katalogisera och publicera öppna data i Sverige. Vi tror att vi kan ge dem en skjuts på marknaden och öka användningen av tjänsten”, säger Danny Aerts.

Danny Aerts är vd för Internetstiftelsen i Sverige.
Danny Aerts är vd för Internetstiftelsen i Sverige.Foto:Press.

Affärsidén är att göra stora mängder information sökbar och länkad. Bolaget ligger till exempel bakom flera projekt som offentliggör data från kommuner, myndigheter och regioner. 

Till exempel driver man ”öppnadata.se” på uppdrag av Myndigheten för digital förvaltning, DIGG. På kundlistan finns även Försäkringskassan, Göteborgs stad och Riksarkivet.

”Öppen data kan vara allt möjligt och den har många användningsområden. Men det kan till exempel handla att bygga en tjänst utifrån tidtabellerna för bussar och tåg så att man underlättar för folk att resa”, säger Danny Aerts.

2018 omsatte Meta Solutions 4,5 Mkr och noterade en förlust på 0,9 Mkr. Bolaget med sex anställda har abonnemangskunder i så väl Sverige som utlandet, till exempel i Tyskland.

”Affären ger oss helt andra muskler att expandera och fortsätta utveckla vår mjukvara för att kunna hjälpa fler företag och organisationer att samla, hantera och publicera öppna data”, säger Meta Solutions vd och delägare Eric Hjelmestam i en kommentar.

Internetstiftelsen har även investerat i startupbolag som Peppy Pals (där man senare sålt sitt innehav), Colibrio Reader, Writelin och Weld.

Innehåll från WintAnnons

Hög tid att maxa lön och utdelningsutrymme

Plötsligt är vi inne på upploppet av 2022 och det är hög tid att planera för att kunna maxa K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag. Den automatiserade bokföringstjänsten Wint ger dig koll på läget och guidar dig i några av årets kanske viktigaste frågor.

Inför årets slut är det alltid mycket att tänka på för egenföretagaren. Dels vill du få in de där sista affärerna, dels är årets sista veckor sista chansen att se över ditt löneuttag för att påverka ditt utdelningsutrymme. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, ger dig tipsen för att maxa lön och utdelning.

Har du tagit tillräckligt i lön?

Att du själv styr din lön varje månad ger dig möjlighet till smart inkomstplanering. Börja alltså med att ställa dig frågan om du tagit ut rätt lön under året - och har du inte gjort det går det fortfarande att justera. Här kommer lite siffror som kan vara bra att ha med sig när du räknar på din årslön.

Om du tagit ut 483 000 kronor under året når du upp till både högsta sjuk- och föräldrapenninggrundande inkomst.

2022 är den maximala årslönen 554 900 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det blir ungefär 46 200 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 procent på varje krona i statlig skatt. 

Men det kan det kanske vara värt? Åtminstone om du vill kunna maximera din allmänna pension. För att nå upp till den gränsen måste du nämligen plocka ut en årslön på minst 572 600 kr – det vill säga 47 700 kr i månaden – under 2022. Då överstiger du brytgränsen för statlig skatt med 1 500 kr per månad.

Sammanfattningsvis kan vi säga att lönen styr inkomstskatt och sociala förmåner, men också hur stor utdelning du kommer kunna göra från ditt bolag nästa år. Om det finns vinst kvar i bolaget efter lön och andra kostnader, kan du ta ut utdelning efter räkenskapsårets slut. Läs vidare så förklarar vi mer.

Läs mer: Så funkar Wint i företagarens vardag 

Beräkna utdelningen

Det finns två sätt att räkna ut gränsbeloppet för dig som delägare i fåmansbolag, huvudregeln och förenklingsregeln. I slutet av kalenderåret är det därför viktigt att vara medveten om hur ditt gränsbelopp kommer räknas ut, och hur du kan påverka ditt utdelningsutrymme.

Kom också ihåg att du delar på utdelningsutrymmet med eventuella andra delägare i bolaget, så om du äger 50 procent av bolaget har du rätt till halva utdelningsutrymmet.

Huvudregeln

Det är den totala summan av kontanta löner till anställda i bolaget, och eventuella dotterbolag, under året som är relevant för huvudregeln. 50 procent av de totala löneutbetalningarna kan sedan tillgodoräknas som gränsbelopp. Ju högre lönekostnader under året, desto större utdelningsutrymme med andra ord.

Ett krav för att delägaren ska kunna tillämpa huvudregeln är att delägaren själv, eller någon närstående, har tagit ut lön över en viss gräns. För 2022 behöver du plocka ut en årslön som motsvarar 426 000 kronor + 5 % av bolagets totala kontanta löner under året. Om det endast är du som tar ut lön ur bolaget innebär det en årslön på minst 448 500 kr, eller 37 400 kr per månad.

Genom att tillämpa huvudregeln kan man ofta säkra ett högre gränsbelopp. Uttagskravet på lön behöver dock vara uppfyllt. Annars förloras möjligheten att beräkna gränsbeloppet utifrån det lönebaserade utdelningsutrymmet.

Förenklingsregeln

Förenklingsregeln kan tillämpas om kraven för huvudregeln inte uppfylls. Då används ett schablonbelopp för att räkna upp gränsbeloppet. För ingången av inkomståret 2023 är schablonbeloppet 195 250 kronor. Förenklingsregeln går att tillämpa oavsett om man har tagit ut någon lön eller inte från aktiebolaget.

Tycker du att detta låter krångligt? Då är du inte ensam. Därför har Wint byggt sajten k10.nu som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du också vill maximera din utdelning.

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera